Νέα κίνητρα για μεγαλύτερες επιχειρήσεις – Συγχωνεύσεις και επενδύσεις σε startups

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Νέο πλαίσιο κινήτρων για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο αυτές να «μεγαλώσουν, να είναι βιώσιμες αλλά και ανταγωνιστικές», καταθέτει μέσα στον Σεπτέμβριο στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, με το νέο σχέδιο αυξάνονται –πάνω από 50%– οι φοροαπαλλαγές για την έρευνα και την ανάπτυξη, μειώνεται το ύψος του ελάχιστου κεφαλαίου που απαιτείται για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με μεταφορά και των ζημιών που θα προκύψουν, παράλληλα τριπλασιάζονται τα όρια για τους «επενδυτικούς αγγέλους» που επενδύουν σε startups, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα να επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τις οποίες το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Οι συγχωνεύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών αυξάνει το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην εφορία, ενώ αντίθετα η συνεργασία οδηγεί σε χαμηλούς συντελεστές, με τα οφέλη να φθάνουν έως και 125.000 ευρώ σε εννέα έτη.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι προς το συμφέρον, για παράδειγμα, δύο φούρνων να συγχωνευθούν καθώς τα οφέλη θα είναι σημαντικά με τη μείωση των φόρων που θα κληθούν να καταβάλουν για 9 έτη, ενώ ταυτόχρονα θα γλιτώσουν και από το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

    Τα κίνητρα για συγχωνεύσεις

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση του ελάχιστου ορίου εταιρικού κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις που συγχωνευθούν – μετασχηματιστούν. Συγκεκριμένα θα παρέχει τη δυνατότητα:

    α) Μεταφοράς φορολογικής ζημίας των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

    β) Μείωση του ελάχιστου ορίου εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συνεργασία φυσικών προσώπων ή τον εταιρικό μετασχηματισμό (σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ) και αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης έως 30% στα κέρδη του επιχειρηματικού σχήματος που θα προκύψει. Το κίνητρο αυτό αποσκοπεί στην προώθηση συνεργειών στην επιχειρηματικότητα μικρής κλίμακας και η συνολική φοροαπαλλαγή, που καλύπτει ορίζοντα 9 ετών, ανέρχεται μέχρι 125.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τα κέρδη συνεργαζόμενων φυσικών προσώπων και μέχρι 500.000 ευρώ αν πρόκειται για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων.

    γ) Κλιμάκωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος σε συνάρτηση με διατήρηση θέσεων εργασίας για το διάστημα που παρέχονται τα ευεργετήματα του νόμου.

    δ) Επέκταση της απαλλαγής του φόρου στην υπεραξία από το επίπεδο της εταιρείας στο επίπεδο των μετόχων μετά τη μεταβίβαση ή διάλυση της επιχείρησης.

    Καινοτομία

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Αλλαγές έρχονται και στις ευρεσιτεχνίες. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται το πλαίσιο των κινήτρων για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας), με στόχο να είναι πιο ελκυστική η ανάληψη του ρίσκου της επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη. Μέχρι σήμερα προβλέπεται τριετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα κέρδη αυτά. Με τις παρεμβάσεις που εισάγονται προβλέπεται μείωση του αντίστοιχου συντελεστή κατά 10% για τα επόμενα επτά έτη.

    Επενδυτικοί άγγελοι

    Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors, με αύξηση του ανωτάτου ορίου της επένδυσης σε startups επί του οποίου υπολογίζεται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αναμένεται να φθάσει τα 900.000 ευρώ.

    Συγκεκριμένα, οι επενδυτικοί άγγελοι θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο angel investor μπορεί να τύχει του δικαιώματος έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα για εισφορές κεφαλαίου σε νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι του συνολικού ποσού των 900.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος, οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν σε έως τρεις, κατά μέγιστο αριθμό, διαφορετικές νεοφυείς επιχειρήσεις και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

    Η εισφορά κεφαλαίου σε νεοφυή επιχείρηση πραγματοποιείται μέσω αύξησης του μετοχικού ή εταιρικού της κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου των Α.Ε., ΕΠΕ και ΙΚΕ.

    Η καταβολή του χρηματικού ποσού που προορίζεται για την εισφορά κεφαλαίου πραγματοποιείται μέσω μεταφοράς από τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί ο «επενδυτικός άγγελος» στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε εταιρικό λογαριασμό της νεοφυούς επιχείρησης που διατηρεί σε τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδας και αποδεικνύεται αποκλειστικά και μόνο από το σχετικό παραστατικό της τράπεζας.

    Επιπλέον, επεκτείνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του κινήτρου αυτού για επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

    Τέλος, εξορθολογίζεται και εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές πρακτικές –αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των λοιπών σχημάτων αμοιβαίων κεφαλαίων– το φορολογικό καθεστώς των αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, ώστε να υπάρχει κίνητρο για δημιουργία επενδυτικών σχημάτων βασισμένων εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

    Δαπάνες R&D

    Αυξάνονται σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη. Με τις παρεμβάσεις που εισάγονται οι εκπτώσεις μπορούν να φτάσουν από 250% έως και 315% στις εξής περιπτώσεις:
    • Εργα συνεργασιών με startups.
    • Εργα συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα.
    • Μικρομεσαίες επιχειρήσεις «έντασης γνώσης», δηλαδή με δαπάνες R&D > 20% των συνολικών δαπανών.

    Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι η ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ αγοράς και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και η καλλιέργεια συνεργασιών μεγαλύτερων επιχειρήσεων με το startup οικοσύστημα της χώρας.

    Στόχος των προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και η γεφύρωση του κενού που χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

    Οι δαπάνες των επιχειρήσεων για έρευνα και ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς να «σωθείτε» από τις ενοχλητικές αυτοματοποιημένες κλήσεις και απάτες

    Συχνά παρατηρείται να χτυπά το τηλέφωνο, τις περισσότερες φορές...

    Αυτές είναι οι προφητείες της Μπάμπα Βάνγκα για το 2025 – Όμως… πέτυχε τίποτα το 2024;

    Η Μπάμπα Βάνγκα, η τυφλή μυστικίστρια γιαγιά πέθανε το 1996...

    Βάνα Μπάρμπα: Ντύθηκε Άη Βασίλης και μοίρασε δώρα σε ασθενείς ογκολογικού νοσοκομείου

    Μία κίνηση αγάπης πραγματοποίησε η Βάνα Μπάρμπα την παραμονή των Χριστουγέννων...
    Best Shop