Ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με τις τελικές αποφάσεις να κλειδώνουν μέσα στην εβδομάδα και να ανακοινώνονται το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεδιπλώσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην ομιλία που θα κάνει στη συζήτηση του προϋπολογισμού στις 17 του μήνα και ήδη σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ συσκέψεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την συγκράτηση των τιμών, καθώς η ακρίβεια είναι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το κεντρικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Μάλιστα στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η πορεία των τιμών έχει και πολιτικό αντίκτυπο και αναζητούν ένα κατάλληλο μείγμα μέτρων στήριξης που δεν θα διαταράσσει την δημοσιονομική ισορροπία.
Από την μία πλευρά στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί και δεν θα «εγκαταλειφθούν» αυτό τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα οι πολίτες. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση πορεύεται προς για κάλπες με ένα αφήγημα σταθερότητας και επομένως το ζητούμενο είναι να μην… υποκύψει σε μια ακατάσχετη παροχολογία που θα ανασύρει αναμνήσεις από το παρελθόν.
Με αυτά τα δεδομένα τα περιθώρια για οριζόντια μέτρα στήριξης είναι στενά και το πιθανότερο είναι να επιλεγούν στοχευμένες ανακοινώσεις που θα απευθύνονται σε μεγάλες ομάδες. Το νέο αυτό πακέτο δεν θα αφορά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά στόχος είναι να καλυφθεί και ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης, καθώς είναι ένα κοινό που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Ένας σαφής οδικός χάρτης είναι δύσκολο να υπάρξει, καθώς πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εναγωνίως αναμένεται η επόμενη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις 13 του μήνα (καθώς ακόμα δεν υπάρχει τελική συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο). Από εκεί και πέρα ακολουθείται μια στρατηγική βήμα – βήμα, με τα μέτρα στήριξης να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία των τιμών ακόμα και κάθε μήνα.
Sύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα ποσό άνω των 500 εκατομμυρίων που θα μπορούσε να διοχετευθεί για νέα μέτρα άμεσης στήριξης. Από εκεί και παρά πολλά θα κριθούν από τις διεθνείς τιμές της ενέργειας, καθώς όσο περισσότερα χρήματα πηγαίνουν για την απορρόφηση των ενεργειακών κραδασμών τόσο λιγότερα κονδύλια μένουν για άλλες δράσεις. Παράλληλα αυτή την εβδομάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το νέο τετ α τετ του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες σε μια προσπάθεια να βγει λευκός καπνός σε μια σειρά θεμάτων (πλέγμα στήριξης για ευάλωτους δανειολήπτες, επιτόκια καταθέσεων, τραπεζικές προμήθειες).
Το βασικό πακέτο μέτρων και οι… εφεδρείες
Κλιμακωτά μέτρα στήριξης που θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με το βάρος να πέφτει στο ενεργειακό και στις τιμές στα ράφια. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις 20 του μήνα με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2.3 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ θα δοθεί στους ενστόλους της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού.
Από εκεί και πέρα έρχεται η κατάργηση από τον Ιανουάριο της εισφοράς αλληλεγγύης, το ξεπάγωμα των συντάξεων, το «μπόνους παραγωγικότητας» στο δημόσιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού από την Άνοιξη κ.α. Παράλληλα το δρόμο για την Βουλή πήρε το νομοσχέδιο για την υλοποίηση ενός νέου στεγαστικού προγράμματος, που θα είναι εστιασμένο στους νέους.
Τώρα στο τραπέζι είναι μια νέα επιταγή ακρίβειας που θα δίνεται – με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια – ακόμα και κάθε μήνα, με την κυβέρνηση να εστιάζει και στα αποτελέσματα του «καλαθιού του νοικοκυριού» το οποίο επεκτείνεται (με το καλάθι του Αι Βασίλη θα καλύπτονται και παιχνίδια). Στην κυβέρνηση αναζητούν και κάποιο μέτρο – έκπληξη (για παράδειγμα έχουν υπάρξει σκέψεις ακόμα και για τα αναδρομικά των συνταξιούχων), ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια οριστική απόφαση.
Δεδομένο είναι πως το μεγάλο βάρος δίνεται στο ενεργειακό πεδίο και εξετάζονται πρόσθετα μέτρα, ανάλογα βέβαια και με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Για παράδειγμα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με το ύψος της κρατικής ενίσχυσης να εξαρτάται από την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες.