Νέα εστία ενεργειακών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία προέκυψε αίφνης μετά την απόφαση του OPEC + να κόψει σημαντικό μέρος της παραγωγής του προκειμένου να ανατρέψει την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου, πράγμα που το έχει καταφέρει σε ένα σημαντικό βαθμό.
Η εν λόγω απόφαση εκτός από οικονομικές συνέπειες έχει και πολιτικές, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ευθέως την Σαουδική Αραβία ότι συντάσσεται με την Ρωσία που είναι μέλος του καρτέλ.
Η τιμή του Brent μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να κάνει ένα πραγματικό άλμα περίπου 15% και να βρεθεί από τα 82 δολάρια το βαρέλι στα 95 δολάρια. Χθες μάλιστα ήταν η 4η διαδοχική ημέρα ανόδου για την τιμή του «μαύρου χρυσού», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το Brent να βρεθεί στα υψηλά του μήνα.
Στην Ελλάδα, η πτωτική πορεία των τιμών στην βενζίνη έχει ανακοπεί τις τελευταίες ημέρες και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα δούμε βενζίνη και diesel κίνησης να υπερβαίνουν εκ νέου τα 2 ευρώ το λίτρο, αφού η όποια βελτίωση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου δεν είναι ικανή να έρθει ως αντίβαρο.
Σε ότι αφορά την μακροπρόθεσμη πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, οι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί τελικά να μετριαστούν οι εντυπώσεις και τα μέλη του OPEC + να μην κάνουν πράξη τελικά τόσο μεγάλη μείωση και να μην επηρεάσει τόσο πολύ την παγκόσμια προσφορά.
To Brent χθες πάντως έκλεισε σχεδόν 1,5 δολάριο πάνω στο υψηλότερο σημείο από τις 5 Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε μία ανάσα από τα 95 δολάρια το βαρέλι. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε 1,2 δολάρια ή 1,4%, κλείνοντας στα 88,96 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο σημείο του από τις 14 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι προχθές ο OPEC + ανακοίνωσαν περικοπή ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. δολάρια το βαρέλι από την 1η Νοεμβρίου, στη μεγαλύτερη μείωση από τις αρχές του 2020.
Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη κριτική από τις ΗΠΑ, αφού θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή ήταν ουσιαστικά μία νίκης της Ρωσίας, καθώς οι εξαγωγές της τελευταίας απειλούνται από τη συντονισμένη επιβολή πλαφόν την οποία σχεδιάζουν οι ηγέτες της Δύσης. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «με τις ρωσικές εξαγωγές να αναμένεται να μειωθούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι περικοπές του OPEC+ διευκολύνουν τη Μόσχα να διατηρήσει το μερίδιο της αγοράς το οποίο κατέχε..
Από την πλευρά τους αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν ότι αναμένουν τα μέλη του OPEC να μειώσουν την παραγωγή σε μικρότερο βαθμό από εκείνον τον οποίο θέτει το πλαίσιο του οργανισμού.
«Σε σχέση με την παραγωγή του Σεπτεμβρίου, αναμένουμε η πραγματική μείωση της παραγωγής σε ημερήσια βάση να είναι της τάξης των 800.000 βαρελιών», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «είναι απογοητευμένος από την κοντόθωρη λογική» της απόφασης του OPEC, ενώ ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Brian Deese τόνισε χθες ότι μια απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης και άλλων διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων βρίσκεται υπό εξέταση.