Πτώση ενός ξύλινου πασσάλου, πιθανότατα από παλαιά κολώνα της Αρχής Ηλεκτρισμού, προκάλεσε τον τραγικό θάνατο ενός νέου 22 ετών από τη Ρουμανία, μόνιμου κατοίκου Κύπρου.
Ο νεαρός μαζί με άλλους προετοίμαζε το βουνό από ξύλα που θα καιγόντουσαν κατά την Ανάσταση. Πρόκειται για το έθιμο της «λαμπρατζιάς», το οποίο έχει καταστεί επικίνδυνο καθώς κάθε χρόνο προκαλούνται ατυχήματα είτε από τα υλικά που μαζεύονται είτε από την φωτιά που ξεφεύγει.
Το σημερινό τραγικό περιστατικό συνέβη όταν οι νεαροί συγκέντρωναν τα ξύλα για να ανάψουν τη φωτιά τα μεσάνυχτα. Ο πάσσαλος μάλλον γλίστρησε και καταπλάκωσε τον 22χρονο.



Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή καταβάλλουν προσπάθειες για απαγόρευση του εθίμου, αλλά η νομοθετική ρύθμιση δεν προχωράει λόγω αντιδράσεων τοπικών αρχών που θεωρούν την «λαμπρατζιά» τοπικό έθιμο.
Τουλάχιστον ένα μήνα πριν από το Πάσχα, νεαροί αρχίζουν να συγκεντρώνουν ξύλα και τα βράδια βγάζουν σκοπιά για να τα φυλάνε ώστε μην τους τα κλέψουν από άλλες γειτονιές. Συχνά σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των νεαρών, καθώς η μία ενορία προσπαθεί να καταστρέψει την «λαμπρατζιά» της άλλης.
Λίγες ώρες πριν την Ανάσταση, η κυπριακή Αστυνομία παρενέβη σε συγκέντρωση νεαρών που είχαν βάλει στη «λαμπρατζιά» τους στην περιοχή Λακατάμειας, φωτογραφίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου για να τις κάψουν αντί του Ιούδα. Οι νεαροί είχαν τοποθετήσει ταμπέλα που έγραφε: «Εσχάτη προδοσία».
Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και της αστυνομίας για αποφυγή ανάμματος «λαμπρατζιών» βρέθηκε στην περιοχή Πύργου Τηλλυρίας, μαζί με ανήλικους που από χθες έβγαζαν σκοπιά για να φυλάξουν την «λαμπρατζιά» την οποία θα ανάψουν απόψε τα μεσάνυχτα.
