flamis.gr

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Ανοίξαμε τον δρόμο του μέλλοντος για τη Δυτική Ελλάδα»

«Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, γι’ αυτό σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο ανοίξαμε τον δρόμο του μέλλοντος για τη Δυτική Ελλάδα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, όπου και πραγματοποίησε τον απολογισμό δράσης της Περιφέρειας για το 2020.

«Η δράση μας για το 2020 ήταν μια σειρά από μεγάλα βήματα που κάνουν την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, τόπους βιώσιμους και ελκυστικούς. Καθημερινά προσθέτουμε πινελιές στο πορτρέτο μίας ισχυρής, εξωστρεφούς και ελκυστικής Δυτικής Ελλάδας. Δρούμε με αμεσότητα, αλλά και με ορίζοντα τη Δυτική Ελλάδα του 2030, μία Περιφέρεια πρότυπο και πρωταγωνίστρια στην χώρα» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, που ξεκινώντας την τοποθέτησή του εστίασε στην πανδημία και ιδιαίτερα στη νέα κρίσιμη καμπή που αντιμετωπίζει η περιοχή και ιδιαίτερα, στην παρούσα φάση, η Αχαΐα.

«Θέλω να εκπέμψω προς την κοινωνία που όλοι εκπροσωπούμε και για την οποία όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη, ένα ισχυρό μήνυμα προσοχής και προφύλαξης, αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Στα δύσκολα ενωνόμαστε και δημιουργούμε μία ανίκητη φάλαγγα. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Χωρίς υγεία δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει τίποτα. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο. Και να βγούμε όχι απλώς όρθιοι, αλλά πιο δυνατοί από πριν…» τόνισε, προσθέτοντας πως η δουλειά που έγινε τον προηγούμενο χρόνο υπηρέτησε διπλή στόχευση: Αφενός την ανθεκτικότητα απέναντι στην υγειονομική κρίση και από την άλλη, τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα συμβάλλει σε μια ισχυρή ανάκαμψη, μέσω του εξορθολογισμού έργων και δράσεων, της αλλαγής ταχυτήτων, της εξοικονόμησης πόρων και της κατανομής πόρων με διαφάνεια και δικαιοσύνη προς όλες τις κατευθύνσεις, στο σύνολο των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας. «Δεν παίξαμε μόνο άμυνα, παίξαμε και… επίθεση» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

«Προφανώς δεν πετύχαμε ακόμα όσα θέλουμε. Δεν φτάσαμε εκεί που εμείς έχουμε στοχεύσει. Άλλωστε, δεν είμαστε ακόμα ούτε στο μισό του δρόμου της πρώτης μας θητείας. Όμως, μέσα σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο που είμαστε στη διοίκηση της Περιφέρειας κάναμε πολλά. Και σήμερα είμαστε πιο αισιόδοξοι και πιο σίγουροι για το μέλλον. Οι εποχές που αυτός ο τόπος χόρταινε μόνο με λόγια και με άϋλα οράματα, τελείωσαν. Όπως και οι εποχές που η Περιφέρεια έμοιαζε σε πολλούς πολίτες ως ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός ή το μακρύ χέρι της εκάστοτε εξουσίας. Η Περιφέρεια είναι ανοικτή σε κάθε πολίτη, σε κάθε φορέα. Οι άνθρωποί της βρίσκονται μέσα στην κοινωνία και υπηρετούν την κοινωνία. Και εμπλέκεται σε όλα τα μεγάλα ή μικρά ζητήματα αυτού του τόπου, πάντα με διάθεση προσφοράς, χωρίς να κρύβεται πίσω από τυπικές αρμοδιότητες. Είτε πρόκειται για την διαχείριση των απορριμμάτων, είτε ακόμα και για τη διόρθωση ενός αυλακιού, εμείς θα είμαστε εκεί, δίπλα στον πολίτη. Και επίσης, σχεδιάζουμε το μέλλον πάνω σε ρεαλιστική βάση, νοικοκυρεύοντας τα πάντα και βάζοντας επιτεύξιμους στόχους, ώστε κάθε χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Για αυτό άλλωστε έχουμε ήδη εντάξει μισό δις σε  έργα υποδομών, υπερδιπλασιάσαμε πόρους και έργα που αφορούν Δήμους, εκταμιεύσαμε χρήματα περισσότερα από ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια μαζί και πολλά άλλα» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Περιφερειάρχης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς, ευχαρίστησε το σύνολο των συνεργατών, των περιφερειακών συμβούλων, των εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, των δήμων και των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

«Όλοι μαζί δουλέψαμε. Και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σηκώσουμε ψηλά τον τόπο μας.  Δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά απόλυτη προσωπική μου πεποίθηση. Στη μέχρι σήμερα πορεία μας στη διοίκηση της Περιφέρειας βρήκαμε μπροστά μας ανθρώπους με πολλές νοοτροπίες και με πολλές πολιτικές και άλλες διαφορές. Όμως, με όλους συναντηθήκαμε, πάντοτε, στο σταυροδρόμι της θέλησης για προκοπή. Και εκεί θα συναντιόμαστε πάντοτε, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να υπερβαίνει τις διαφορές. Είμαστε όλοι εντολοδόχοι και υπηρέτες της τοπικής κοινωνίας. Και αυτός είναι ο πιο ισχυρός δεσμός όλων μας» υπογράμμισε.

Στον επίλογό του, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία. «Το βουνό είναι μπροστά μας. Ακόμα και μετά το τέλος της υγειονομικής καταιγίδας, θα απαιτηθεί τεράστια και ολόψυχη προσπάθεια για να ανατάξουμε την οικονομία μας, ακόμα και για να ξαναδώσουμε στην κοινωνία μας την αυτοπεποίθηση και το χαμόγελο. Όμως, σας υπόσχομαι ότι η Περιφέρεια, όπως έκανε μέχρι τώρα, έτσι και στη συνέχεια, θα προσφέρει τα πάντα στον κοινό αγώνα. Ότι θα είμαστε διαρκώς εκεί που υπάρχει ανάγκη. Και τώρα και μετά. Θα δώσουμε όποια μάχη απαιτηθεί για να δούμε τη Δυτική Ελλάδα, όχι απλώς να επανέρχεται στο σημείο που ήταν ακριβώς πριν την πανδημία, αλλά στην πρώτη γραμμή της νέας εποχής. Μαζί καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και παράλληλα να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία με μεγάλα βήματα προς τα εμπρός.  Μαζί θα συνεχίσουμε και μαζί θα τα καταφέρουμε. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας. Η Περιφέρεια θα παραμείνει το μεγάλο και ανοικτό σπίτι όλων. Η πρώτη γραμμή άμυνας και η πρώτη γραμμή επίθεσης» κατέληξε.

Comments are closed.