Νέα μέθοδος απάτης μέσω των social media έκανε την εμφάνισή της και στην Πάτρα. Η γνωστή Πατρινή δημοσιογράφος Γεωργία Κοσμά, έλαβε το εξής μήνυμα το οποίο και αγνόησε, αφού είχε την εμπειρία να «αποφεύγει» κάθε απάντηση, λόγω των ρεπορτάζ που έχει κάνει: «Καλησπέρα, συγνώμη που επικοινώνησα μαζί σου με αυτόν τον τρόπο, μόλις είδα το προφίλ σου και σκέφτηκα ότι είσαι ο άνθρωπος που χρειάζομαι. Με λίγα λόγια, με λένε Sonia choit, ελληνικής καταγωγής και ζω στη Γαλλία. Πάσχω από μια σοβαρή ασθένεια που με καταδικάζει σε βέβαιο θάνατο, είναι ο καρκίνος του λαιμού. Τούτου λεχθέντος, έχω ένα ποσό 620.000 € στον λογαριασμό μου στην Τράπεζα το οποίο θα ήθελα να το δωρίσω σε έναν αξιόπιστο και έντιμο άνθρωπο για να το αξιοποιήσει σωστά. Είμαι ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης εισαγωγής λαδιών και έχασα τον άντρα μου πριν από 11 χρόνια, κάτι που με επηρέασε πολύ και δεν κατάφερα να ξαναπαντρευτώ μέχρι σήμερα, δεν είχαμε παιδιά. Θα ήθελα να κάνω αυτό το ποσό των 620.000 ευρώ ως δωρεά πριν από το θάνατό μου, ώστε οι μέρες μου να είναι μετρημένες λόγω έλλειψης αυτής της ασθένειας για την οποία δεν είχα καμία θεραπεία, αλλά ένα ηρεμιστικό εδώ στη Γαλλία. Θα ήθελα λοιπόν να περάσω από το κανάλι σας για να κάνω καλό στα μη προνομιούχα παιδιά. Επικοινωνήστε γρήγορα μαζί μου μέσω της διεύθυνσης E-mail μου εάν ενδιαφέρεστε για το Δώρο μου, γιατί οι μέρες μου είναι μετρημένες. Εδώ είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου: [email protected]»!
Η συνέχεια θα είναι γνωστή και σίγουρα αν κάποιος στείλει mail μπορεί να πέσει στην παγίδα. Μάλιστα η συγκεκριμένη γυναίκα βάζει και ως «δόλωμα» ότι θέλει να κάνει «δωρεά» σε … μη προνομιούχα παιδιά1 Είναι δε βέβαιο πως αρκετοί θα έχουν λάβει παρόμοια μηνύματα. Το fishing («ψάρεμα») είναι μία από τις μεθόδους που ευρέως χρησιμοποιούνται από απατεώνες στην προσπάθειά τους να κερδίσουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.
Οι δράστες, προσποιούνται μια πραγματική οντότητα, για να μας πείσουν να καταχωρήσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία εισόδου στον λογαριασμό και στη συνέχεια να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση και να μας πάρουν χρήματα. Το phishing γίνεται κυρίως με το πρόσχημα της ασφάλειας, όπως επίσης πολύ συχνά έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ώστε να μην προλάβουμε να το σκεφτούμε και να υποχρεωθούμε να καταχωρήσουμε τα στοιχεία μας. Αυτή είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται παγκοσμίως!
Θα πρέπει να αγνοήσουμε οποιοδήποτε τέτοιο το μήνυμα. Η ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει «οι πολίτες να ελέγχουν τακτικά τους λογαριασμούς τους και υπάρχουν και αξιόπιστες λύσεις με λογισμικά antivirus για χρήση και στο κινητό που αναγνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις», προσθέτοντας πως «είναι λάθος να έχουμε τους ίδιους κωδικούς παντού».΄
Η έμπειρη δημοσιογράφος αμέσως δημοσιοποίησε ότι της ‘έστειλαν προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες και να τους προστατεύσει από τη νέα αυτή απάτη.