Αλλαγή πορείας μέσω αγοράς των κατάλληλων κτηρίων «χάραξε» το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με το έργο ανάπτυξης 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), κάθε ένα σε μία από τις Περιφέρειες της χώρας.
Πριν από λίγες ημέρες το newsit.gr είχε αποκαλύψει το «ναυάγιο» σε σχετικό διαγωνισμό για την ανέγερση και διαχείριση 13 κτηρίων – κέντρων επιχειρήσεων, μέσω ΣΔΙΤ αξίας 131 εκατ. ευρώ.
Πλέον, το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλάζει μοντέλο και βρίσκει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) τη λύση για την λειτουργία των εν λόγω Κέντρων, ένα σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειας της Ελλάδας.
Πώς θα προχωρήσει το έργο; Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέθεσε στο ΤΕΕ την αναζήτηση και εξεύρεση των 13 κατάλληλων κτηρίων τα οποία θα στεγάσουν τα 13 αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας.
Η αγορά αυτή έχει «κλειδωμένους» πόρους συνολικού προϋπολογισμού 127.194.224 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Δηλαδή, με απλά λόγια, το ΤΕΕ θα αναλάβει την προώθηση σχετικού διαγωνισμού –με ποιους όρους θα φανεί- για την αγορά κτηρίων που θα δοθούν έτοιμα προς χρήση για να στεγάσουν τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας. Κατά συνέπεια, προσεχώς αναμένονται οι όροι του σχετικού διαγωνισμού.
Η λειτουργία τους κρίνεται απαραίτητη καθώς αφορά στην όλο και πιο επιτακτική ανάγκη διαχείρισης κρίσεων και στη νευραλγικής σημασίας ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Θα αποτελούν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.
Όπως και πρόσφατα είχαμε αναφέρει, υπήρχε διαγωνισμός Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορούσε στην κατασκευή 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), που είχε αναλάβει να τον φέρει εις πέρας ο φορέας Κτιριακές Υποδομές, για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Όμως, σύμφωνα με τον φορέα, τελικά δεν παραδόθηκαν οικόπεδα κατάλληλα ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά για την ανέγερση των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας από το υπουργείο, κατά συνέπεια, ο διαγωνισμός ματαιώθηκε. Με το υπουργείο να επιλέγει την πιο «ασφαλή» λύση του ΤΕΕ.