Εν τω μεταξύ αυξάνεται και η πίεση προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να απαντήσει με κάποιο τρόπο στο Ιράν ή στους «αντιπροσώπους» του στη Μέση Ανατολή, τους Χούτι και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Αυτό όμως θα κλιμάκωνε επικίνδυνα την ένταση σε μια εύθραυστη περιοχή του πλανήτη.
Ήδη όμως η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια «καυτή» ζώνη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα εν μέσω δεκάδων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τους Χούτι.
Η Τεχεράνη φροντίζει και αυτή να κλιμακώσει -ρητορικά για την ώρα- την αντιπαράθεση.
Το Σάββατο, η ιρανική κυβέρνηση απείλησε ότι η Μεσόγειος Θάλασσα θα μπορούσε να κλείσει λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών και αμερικανικών «εγκλημάτων στη Γάζα».
«Σύντομα θα περιμένουν το κλείσιμο της Μεσογείου Θάλασσας, του Γιβραλτάρ και άλλων υδάτινων οδών», είχε δηλώσει ο Ιρανός ταξίαρχος Μοχάμεντ Ρεζά Νακμπί στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και στο Reuters. Όπως πρόσθεσε: «Χθες, ο Περσικός Κόλπος και τα Στενά του Ορμούζ έγιναν εφιάλτης γι’ αυτούς και σήμερα είναι παγιδευμένοι στην Ερυθρά Θάλασσα».
Ο Νακμπί δεν διευκρίνισε πώς θα γίνει αυτό, αν και είπε μάλλον αόριστα ότι θα δούμε «τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων πλωτών οδών».
Η απειλή ανησυχεί τη Δύση, έστω και αν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Στην πράξη όμως λιμάνια της Μεσογείου και ιδίως τα ισραηλινά βλέπουν τις εισαγωγές τους να πέφτουν.
Ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή δήλωνε ότι το Ιράν «εμπλέκεται βαθιά» στον σχεδιασμό επιχειρήσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη απάντηση των ΗΠΑ με ένοπλα μέσα στη δραστηριότητα των Χούτι.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους στόχος των ΗΠΑ ήταν «αναγνωριστικό αεροπλάνο» τους. Ενας από τους πυραύλους των Χούτι εξερράγη κοντά σε πλοίο που ανήκει στη Γκαμπόν και έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα αφότου απέπλευσε από τη Ρωσία.
Ενώ συμβαίνουν αυτά συγκροτείται από τις ΗΠΑ διεθνής δύναμη για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι κατά εμπορικών πλοίων. «Η Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει μια φλεγόμενη αρένα εάν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες συνεχίσουν (τη σύμπραξη) στη διεθνή ναυτική δύναμη», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι. «Οι χώρες στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο που απειλεί την εθνική τους ασφάλεια», προειδοποίησε.