Νέο ψηφιακό όπλο ενάντια στα «Deep Fake Videos» και «Bots»

    Ημερομηνία:

    Ένα «ψηφιακό ραντάρ» τίθεται σε εφαρμογή για να θωρακίσει τη χώρα απέναντι στις σύγχρονες απειλές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης της πληροφορίας. Με την ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισμικού, η Ελλάδα επιχειρεί να ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει φαινόμενα όπως τα bots, τα deep fake videos και τις παραποιημένες εικόνες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και μπορούν να εξυπηρετήσουν κακόβουλα συμφέροντα. Το έργο «Αντιμετώπιση Εκστρατειών Χειραγώγησης της Πληροφορίας και Παραπληροφόρησης» εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 9,88 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2026.

    Η παραπληροφόρηση, πλέον, δεν είναι ένα απλό φαινόμενο διάδοσης ψευδών ειδήσεων, αλλά μια οργανωμένη στρατηγική που χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για να παραπλανήσει και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Οι στόχοι αυτών των εκστρατειών μπορεί να περιλαμβάνουν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω bots που διαχειρίζονται λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τη χρήση deep fake videos που παραποιούν τη φωνή και την εικόνα ανθρώπων, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα. Παράλληλα, αλλοιωμένες εικόνες και παραποιημένο περιεχόμενο χρησιμοποιούνται συχνά για να διαστρεβλώσουν γεγονότα ή να ενισχύσουν προπαγανδιστικά αφηγήματα.

    Το έργο υλοποιείται από το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Βασίζεται στην ανάπτυξη λογισμικού που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση και ανάλυση των απειλών. Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα αναλάβει την παρακολούθηση του συστήματος, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική λειτουργία του. Το λογισμικό θα υποστηρίζει την ανάλυση δεδομένων και αφηγημάτων, ενώ θα είναι προσαρμοσμένο σε γλώσσες ενδιαφέροντος της χώρας.

    Φλίγκος

    Το νέο σύστημα δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων, αλλά συνοδεύεται από τεχνική, νομική και επιχειρησιακή υποστήριξη για την ορθή του εφαρμογή. Το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με στόχο να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια και να προσαρμόσει την Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου. Με την ολοκλήρωσή του, η χώρα θα διαθέτει ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παραπληροφόρησης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δεξαμενή Αιγίου: «Ξηλώθηκε» μνημείο, ξέσπασε κόντρα Δήμου και αγροτοσυνδικαλιστών

    Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», με ανακοίνωσή...

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το «ευχαριστώ» για την εκλογή του

    Γενικός Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 9/6/2025

    16:00 Novasports 6HD WTA 500 Λονδίνο 16:00 COSMOTE SPORT 7...

    Ιταλικό ριζότο: Βήμα-βήμα η τεχνική για άψογο αποτέλεσμα

    Το ιταλικό ριζότο αποτελεί ένα μεγάλο και λαμπρό κεφάλαιο στη κουζίνα...