Ύστερα από προσεκτική μελέτη των φακέλων και μετά τις ακροάσεις και των 17 υποψηφίων για την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το ΔΣ επέλεξε ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Γιάννη Καλατζόπουλο για τα επόμενα δύο έτη και με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, σύμφωνα με την προκήρυξη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Θεάτρου.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. Λυδία Καραθανασοπούλου, τόνισε στην εισήγησή της:
Η πρότασή του υπηρετεί τους σκοπούς, τον ρόλο και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν τα ΔΗΠΕΘΕ. Βασική αποστολή των ΔΗΠΕΘΕ είναι η διάδοση της θεατρικής τέχνης με στόχο την αναβάθμιση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου του κοινού.
Να παρουσιάζουν το έργο τους όχι μόνο στην έδρα τους, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρειά τους. Στόχος του θεάτρου μας είναι η στελέχωσή του με ανθρώπους του χώρου που ζουν στην περιοχή μας, καθώς και η ανάπτυξη της ερασιτεχνικής, σχολικής και φοιτητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Στόχος μας επίσης είναι να φέρουμε το πλατύ κοινό σε επαφή με τον πολιτισμό και την τέχνη, να διαμορφωθεί ένα πολύπλευρο, αξιόλογο πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων από όλες τις δομές μας, το οποίο θα φτάνει σε όσες περισσότερες γειτονιές της Πάτρας και θα εμπλέκει τοπικούς καλλιτέχνες, ενώ θα αφορά στο σύνολο των λαϊκών οικογενειών και της νεολαίας. Ακόμα θα συμπεριλάβει και την ερασιτεχνική δημιουργία, καθώς και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας, όπως τα άτομα ΑμεΑ, τα ΚΑΠΗ, κ.ά.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, έχοντας βάλει από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο των προσπαθειών της το παιδί, την ολόπλευρη ανάπτυξή του, την ανάδειξη των χαρισμάτων της προσωπικότητάς του, θεωρεί ότι τα επόμενα χρόνια η θεατρική παιδική σκηνή της Πάτρας και οι δράσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μπορούν να καταστούν ορόσημο για το παιδικό θέατρο.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι, που κατατέθηκαν 17 πολύ αξιόλογες υποψηφιότητες για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Η βαθιά γνώση του αντικειμένου, η εμπειρία, η καλλιτεχνική παιδεία, οι ιδιαίτερες γνώσεις και κλίσεις που καθιστούν
κάθε υποψήφιο μοναδικό, έκαναν το έργο της επιλογής πάρα πολύ δύσκολο.
Γι΄ αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υποψηφίους, όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά και να πούμε στους 16 καλλιτέχνες που αναγκαστικά δεν επελέγησαν, ότι οι πόρτες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι ανοιχτές και ότι πραγματικά θέλουμε να είμαστε σε επαφή για προτάσεις, συνεργασίες, ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων.
Ο Γιάννης Καλατζόπουλος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, με μεγάλη εμπειρία και αναγνώριση στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Στο μεγάλο και «βαρύ» βιογραφικό του, βρίσκουμε δεκάδες ρόλους, από τότε που έγινε γνωστός ως το «παιδί – θαύμα» του ελληνικού κινηματογράφου. Έχει παίξει σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Αλέξη Μινωτή, τον Κάρολο Κουν, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο κ.ά. Τελείωσε την Δραματική Σχολή παράλληλα με το Γυμνάσιο και ως επαγγελματίας εργάστηκε στους θιάσους Μυράτ-Ζουμπουλάκη, Μάνου Κατράκη, Έλλης Λαμπέτη, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, κ.ά. Τελείωσε την Πάντειο και τη Νομική Αθηνών.
Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας στην Accademia Nazionale d’ Arte Drammatica της Ρώμης. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 80 παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βόρειου Ελλάδας και σε επτά (7) ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όλης της χώρας. Συνολικά, η συνεργασία του με ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όλης της Ελλάδας είναι εκτενής και έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο.
Έχει εκδώσει: ‘’Τα ρούχα του βασιλιά’’, ‘’Γιαννάκης, το παιδί-θαύμα’’, ‘’Αριστοφάνη ΟΡΝΙΘΕΣ-ΕΙΡΗΝΗ-ΒΑΤΡΑΧΟΙ’’, ‘’Οδός Θεάτρου’’, ‘’Τι να σου πω Σουλτάνα μου’’, ‘’Αντ-Αντιγόνη’’, ‘’Candelaio’’ του Τζορντάνο Μπρούνο και ‘’Θέατρο για παιδιά και …έξυπνους μεγάλους’’.
Ο Γιάννης Καλατζόπουλος διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό, μία σοβαρή διαδρομή στο θέατρο και τη σκηνοθεσία, που μέσα στα υπόλοιπα βιογραφικά των υποψήφιων με σοβαρό έργο στο χώρο, βάρυνε στην επιλογή. Ένας άνθρωπος καταξιωμένος στο χώρο του θεάτρου, ο οποίος πιστεύουμε ότι και σε συνεργασία με το ΔΣ, μπορεί να υπηρετήσει το ρόλο και τους στόχους του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και να σχεδιάσει σ’ όλους τους τομείς, κεντρική σκηνή, Άρμα Θέσπιδος, Δραματική Σχολή κλπ. Πέραν αυτών, στην τελική απόφαση, ρόλο έπαιξε και η μεγάλη συγγραφική και σκηνοθετική του ενασχόληση με το παιδικό θέατρο (1982-2005 διηύθυνε την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε και η Παιδική Αυλαία, διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα παιδιά και τους νέους κλπ). Έχει διασκευάσει για παιδιά, έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ίψεν, του Λόρκα, του Μπρεχτ κ.ά).
Με δεδομένα λοιπόν όσα είπαμε, συν το κοινώς αποδεκτό μεγάλο καλλιτεχνικό ανάστημα του Γιάννη Καλατζόπουλου, θεωρούμε ότι η επιλογή του θα αφήσει το καλλιτεχνικό του στίγμα στην Πάτρα.