Ένας νέος κύκλος επενδύσεων, αλλά και αποεπενδύσεων σε ορισμένες περιπτώσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη για τα ελληνικά funds. Μη εξαιρουμένων των εγχώριων VCs τα οποία χρηματοδοτούν το startup οικοσύστημα.
Ενεργά παραμένουν, παράλληλα, τα family offices ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών. Με αποτέλεσμα η αγορά να περιμένει ένα «γεμάτο» 2025, καθώς τα υπο διαχείρηση κεφάλαια ανέρχονται αθροιστικά σε ύψος πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα οι κλάδοι που προσφέρουν ευκαιρίες είναι αρκετοί.
Στις «επάλξεις» παραμένει ένας διψήφιος αριθμός «παικτών» ή ευρύτερων επενδυτικών σχημάτων, με τη συμμετοχή και μερικών ονομάτων από τα πιο «βαριά» της ελληνικής οικονομίας, όπως κορυφαίων εγχώριων και διεθνών θεσμικών επενδυτών.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τοποθετούνται κλάδοι με ισχυρή ανάπτυξη όπως τα τρόφιμα, η τεχνολογία, τα ακίνητα, ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία, η βιομηχανία, τα φάρμακα κ.ά.
Μια πρώτη καταγραφή των μέχρι στιγμής γεγονότων, αλλά και των πληροφοριών για όσα έπονται, δίνουν το στίγμα… Το Diorama II, που συγκεντρωσε «καύσιμα» 213 εκατ. ευρώ, έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες του επενδύσεις και συνεχίζει, την ώρα που το «αδελφό» Diorama I, με διαχειρίστρια την Deca Investments και anchor investor τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, προχωρά την διαδικασία των exits του επιδιώκοντας τις υψηλότερες δυνατές υπεραξίες.
Η EOS Capital Partners με επικεφαλής της τον Απόστολο Ταμβακάκη άναψε το «πράσινο φως» για το δεύτερο της fund, EOS Hellenic Renaissance Fund ΙΙ, από το καλοκαίρι του 2024, με κεφάλαια έως 250 εκατ. ευρώ.
Το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC) με ισχυρό άνδρα ένα άλλο διακεκριμένο στέλεχος, τον Νικόλαο Καραμούζη, εξακολουθεί να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του, επενδύοντας κεφάλαια 142,5 εκατ. ευρώ σε διαφορούς τομείς.
Δεύτερο fund με κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ «σηκώνει» η Elikonos Capital Partners (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός), ενώ από τα τέλη του 2023 ενεργοποιήθηκε και το fund της Halcyon Equity Partners (Ελένη Μπαθιανάκη, Λυκούργος Γαλανόπουλος, Γιάννης Μπαθιανάκης) με κεφάλαια που εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν έως τα 170-180 εκατ. ευρώ ή περισσότερο.
Ακόμα, «τρέχει» επενδυτικά και το SouthBridge Europe Mezzanine II SICARΕ (Εύη Αδριανού, Γιώργος Μαυρίδης, Μίλτος Κορνάρος), με κεφάλαια 174 εκατ. ευρώ.
Δυναμική πορεία στην «κούρσα» των επενδύσεων διατηρούν και τα family offices μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως αυτά της Μαριάννας Λάτση (Latsco Familly Οffice ), του Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, αλλά και το family fund του Βασίλη Κάτσου και της Νέλλης Κάτσου VNK Capital, δίχως να εξαιρείται και η ιδιαίτερα δραστήρια Ante INC. του NBAer Γιάννη Αντετοκούνμπο και των αδελφών του.
Αν συμπεριληφθούν στην «χρυσή λίστα» και οι δυο ισχυρές ελληνικές εισηγμένες εταιρείες συμμετοχών, Ideal Holdings (Λάμπρος Παπακωνσταντίνου) και Quest Holdings (Θεόδωρος Φέσσας), ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα.
Από τα 16 ελληνικά Venture Capitals που χρηματοδοτούν startups σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα μεγαλύτερα κεφάλαια διαχειρίζεται το VentureFriends (Απόστολος Αποστολάκης, Γιώργος Δημόπουλος), που μετρά αντίστροφα για τις πρώτες επενδύσεις του 4ου VF fund του, με οικονομική «εμβέλεια» επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, το Phaistos Investment Fund με ισόποσα περίπου κεφάλαια και το Big Pi II της Big Pi Ventures με 70 εκατ. ευρώ.
Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και πάλι από τα funds που διαχειρίζεται η Deca Investments. Το Diorama II, μετά από τις δυο πρώτες του επενδύσεις με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία τροφίμων Leader (γαλακτοκομικά τυροκομικά προϊόντα) και σημαντικής μειοψηφικής στην Odyssey Consultants Limited (κυβερνοασφάλεια), υπέγραψε με την Lavipharm σύμβαση πώλησης για την εξαγορά της Pharma Plus Εξυπηρέτηση Φαρμακείων Ανώνυμος Εταιρεία στο τέλος του 2024, ενώ πληροφορίες έφεραν τη διοίκηση να εξετάζει –μεταξύ άλλων- την μετοχική είσοδό του σε γνωστή ελληνική βιομηχανία χωρίς ως τώρα να τις έχει επιβεβαιώσει.
Εκ παραλλήλου, το Diorama I διανύει τον κύκλο των αποαπενδύσεών του, με τις Μινέρβα Ελαιουργική (στην οποία μικρότερη συμμετοχή διατηρούν τα funds των EOS Capital Partners, Elikonos Capital) και ΕΖΑ να παραμένουν προς πώληση από το χαρτοφυλάκιό του.
Τον Οκτώβριο η Diorama Investments ανακοίνωσε την ολοκλήρωση στρατηγικής συναλλαγής, κατά την οποία η Armira και η Viessmann Generations Group απέκτησαν μειοψηφική συμμετοχή στη PharOS.
Νέα επενδυτική αντεπίθεση δρομολογούν για το προσεχές χρονικό διάστημα άλλα δυο ισχυρά ελληνικά funds, τα οποία προέρχονται από ένα «σερί» συμφωνιών σε πολλούς κλάδους, τα EOS (τρόφιμα, logistics-εμπορευματικές μεταφορές, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό, τεχνολογία, συστήματα φωτισμού, κυβερνοασφάλεια και εμπόριο, από όπου έκανε exit) και SMERC (ξενοδοχεία, total facilty management τρόφιμα, εμφιαλωμενο νερό, ελαιόλαδο, αναψυκτικά, κτηνιατρικές υπηρεσίες ανελκυστήρες).
Στην εταιρεία μόδας Zeus + Dione επένδυσε το fund Halcyon Equity Partners μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο και αναμένονται, επίσης, με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του.
Τα «βαριά» ονόματα
Στα νέα deals συμπεριλαμβάνονται και οι επενδύσεις των family offices, με κάποιες από τις πιο πρόσφατες και σημαντικές αυτές του Latsco Family Office συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση για την είσοδό με ποσοστό 10% στην Αττική Οδό (και συμμετοχές σε τρόφιμα, real estate, κατασκευές-υποδομές, ναυτιλία, τεχνολογία, startups, κυβερνοασφάλεια) και η συμμετοχή του επενδυτικού σχήματος συμφερόντων του CEO της Motor Oil Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη στη νεοεμφανιζόμενη εταιρεία κυβερνοασφάλειας ThreatScene Greece.
«Σιγή ασυρμάτου» φαίνεται να επικρατεί προσωρινά από το family fund του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, VNK Capital, με ένα «πλούσιο» portfolio (φάρμακα, real estate, ιατρικές υπηρεσίες-ιατρικός τουρισμός, τεχνολογία, drones, βιομηχανία τροφίμων, αγορά καφέ κ.ά.), με την υπόθεση της βιομηχανίας παραγωγής ντολμά και έτοιμων γευμάτων Παλίρροια, όπου κατέχει μερίδιο 36%, να παραμένει ανοικτή και τις πληροφορίες να μιλούν για ισχυρό ενδιαφέρον για αυτήν από επενδυτές του εξωτερικού.
Στις ελληνικές holdings, τα φώτα έπεσαν αντίστοιχα στις εξελίξεις της υπόθεσης εξαγοράς της Μπάρμπα Στάθης από το CVC για την Ideal Holdings (Λάμπρος Παπακωνσταντίνου) με τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων και, νωρίτερα, για τον όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα στην συμφωνία για την εξαγορά της Μπενρουμπή (70%) και την πώληση του 20% της ACS και βέβαια έπεται συνέχεια.
Τον Δεκέμβριο, η οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο πρόσθεσε και αυτή άλλο ένα μεγάλο deal στο επενδυτικό «κρεσέντο» της δικής της εταιρείας συμμετοχών, με την από κοινού συμφωνία με την Premia Properties ΑΕΑΑΠ, με επικεφαλής τον Ελληνα από τη Σουηδία Ηλία Γεωργιάδη, για την αγορά του εμπορικού κέντρου Village Shopping & More στο Ρέντη Αττικής, έναντι τιμήματος 14,1 εκατ. ευρώ.
Ένα χαρακτηριστικό της εποχής για τους AntetokounBros είναι ότι αυξάνεται με μεγαλύτερη συχνότητα, σε σύγκριση με το παρελθόν, ο αριθμός των επενδύσεών τους στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για όσα θα αποκαλυφθούν κατά την υλοποίηση των νέων σχεδίων τους για το 2025…