Το άτομο που θα εκλεγεί Πάπας -για να ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων πιστών- στο επικείμενο κονκλάβιο, θα αναλάβει καθήκοντα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, με την Καθολική Εκκλησία να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και δογματικά ζητήματα.
Ανάμεσα στις προκλήσεις συγκαταλέγονται το αυξανόμενο έλλειμμα προϋπολογισμού του Βατικανού, η πτώση της συμμετοχής των πιστών σε πολλές δυτικές χώρες και οι αμφιλεγόμενες συζητήσεις για τη θέση των γυναικών και των LGBTQ Καθολικών στην Εκκλησία.
Η οικονομική κρίση που άφησε παρακαταθήκη ο Πάπας Φραγκίσκος
Σύμφωνα με το Reuters, η οικονομική κρίση του Βατικανού υπήρξε ένας από τους τελευταίους πονοκεφάλους του Πάπα Φραγκίσκου. Λίγες ημέρες πριν από τη νοσηλεία του τον Φεβρουάριο, διέταξε τη δημιουργία νέας επιτροπής υψηλού επιπέδου για την ενίσχυση των δωρεών, καθώς οι πιέσεις στο συνταξιοδοτικό ταμείο αυξάνονταν.
Ο ιησουίτης ιερέας και αναλυτής Τόμας Ρις προειδοποίησε ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα θα επηρεάσουν σημαντικά την επιλογή του νέου Πάπα, τονίζοντας πως «θα πρέπει να εκλέξουν κάποιον που θα κάνει έρανο, όχι πάστορα».
Τα φαβορί και τα ανοιχτά ζητήματα

Σε περίπτωση που οι καρδινάλιοι αναζητήσουν έναν διαχειριστή ικανό να περιορίσει τα έξοδα και να οργανώσει τη γραφειοκρατία του Βατικανού, ο Ιταλός Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν φαντάζει πιθανή επιλογή.
Ωστόσο, ο Παρολίν είχε ηγετικό ρόλο στη Γραμματεία του Βατικανού όταν αυτή ενεπλάκη σε σκάνδαλο επένδυσης άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ακινήτου στο Λονδίνο, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την υποψηφιότητά του.
Η πτώση στην Ευρώπη και η πιθανότητα Πάπα από την Ασία
Αν και ο αριθμός των Καθολικών παγκοσμίως αυξάνεται ελαφρώς, η Ευρώπη καταγράφει μείωση. Στη Γερμανία, το 2024, χειροτονήθηκαν μόλις 29 νέοι ιερείς, ενώ 321.000 άτομα εγκατέλειψαν την Εκκλησία.
Κάπως έτσι, ο νέος Πάπας δεν θα κληθεί απλώς να ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας πνευματικά. Θα χρειαστεί επίσης να λειτουργήσει ως μεταρρυθμιστής και οικονομικός διαχειριστής, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του Βατικανού σε ένα τοπίο όπου τα οικονομικά λάθη δεν συγχωρούνται και η ανάγκη για χρηστή διοίκηση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Και, δυστυχώς, οι δομικές αδυναμίες της Αγίας Έδρας στη συγκράτηση δαπανών και στη βιώσιμη αύξηση των εσόδων, δεν μπορούν να επιλυθούν με προσευχές από το κονκλάβιο.
