Νετανιάχου: Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

    Ημερομηνία:

    Τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν χθες σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του επικεφαλής του ένοπλου τμήματος της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ συνιστούν μια ιστορική εξέλιξη για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εδώ και 22 χρόνια αγωνίζεται να αναγνωριστούν οι αρμοδιότητές του και να αποκτήσει εξουσίες επιβολής των αποφάσεών του.

    Το Δικαστήριο, μέλη του οποίου είναι 124 χώρες (σύντομα θα γίνουν 125 αφού η Ουκρανία υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του), εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας και αποστολή του είναι να διώκει τους δράστες των σοβαρότερων εγκλημάτων που διαπράττονται σε όλον τον κόσμο, όταν οι χώρες δεν έχουν τη βούληση ή τη δυνατότητα να το κάνουν οι ίδιες. Το δικαστήριο μπορεί να διερευνήσει εικαζόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην επικράτεια ή από υπήκοο οποιουδήποτε κράτους που έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου υπογράφοντας το Καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που ίδρυσε το ΔΠΔ. Οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να ξεκινήσει έρευνα.

    Το Καταστατικό της Ρώμης δεν το έχουν υπογράψει το Ισραήλ, ούτε ορισμένες μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας. Ενώ το ΔΠΔ δεν μπορεί να επιβάλει συλλήψεις, τα υπογράφοντα κράτη είναι υποχρεωμένα να συλλαμβάνουν όσους αντιμετωπίζουν εντάλματα.

    Αν και οι καταδίκες είναι σπάνιες, και μόνο το γεγονός της άσκησης δίωξης σε βάρος προσώπων που φέρονται ότι διέπραξαν ωμότητες, στέλνει ένα μήνυμα: ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί κατά της ατιμωρησίας των δραστών.

    Με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου το Δικαστήριο στρέφεται για πρώτη φορά εναντίον ενός ηγέτη χώρας η οποία κατά παράδοση στηρίζεται από τη Δύση και το γεγονός αυτό προκάλεσε οργή στο Ισραήλ.

    Είναι ελάχιστα πιθανό ο Νετανιάχου ή οι ηγέτες της Χαμάς να οδηγηθούν σύντομα ενώπιον της δικαιοσύνης στη Χάγη. Θα μπορούσαν να συλληφθούν εάν ταξιδέψουν για παράδειγμα στη Βρετανία, τη Γαλλία ή σε κάποια άλλη χώρα που αναγνωρίζει το ΔΠΔ. Όμως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι πιθανότητες καταδίκης είναι μηδαμινές.

    Το δικαστήριο στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι οι Νετανιάχου και Γκάλαντ, έχουν εκτελέσει το έγκλημα πολέμου της πείνας ως μέθοδο πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της δολοφονίας, της δίωξης και άλλων απάνθρωπων πράξεων.

    Από τότε που ζητήθηκαν για πρώτη φορά τα εντάλματα σύλληψης υπήρξαν πολλές νομικές αμφισβητήσεις. Αλλά το δικαστήριο τα απέρριψε όλα αυτά και εξέδωσε τώρα αυτά τα εντάλματα σύλληψης.

    Τι σημαίνει λοιπόν αυτό;

    Λοιπόν, πρακτικά, θα σήμαινε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Γιοάβ Γκαλάντ δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε κανένα κράτος που έχει υπογράψει το ΔΠΔ – περίπου 120 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

    Το ΔΠΔ έχει εκδώσει προηγουμένως εντάλματα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ, του Σαΐφ Καντάφι, γιου του εκλιπόντος ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι, και πιο πρόσφατα, του Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όμως ο Ρώσος πρόεδρος ταξίδεψε στη Μογγολία πριν από μερικούς μήνες και δεν συνελήφθη.

    Το δικαστήριο δεν διαθέτει δική του αστυνομική δύναμη για να πραγματοποιήσει τις συλλήψεις, αλλά βασίζεται στα κράτη μέλη για να τις εκτελέσουν, κάτι που νομικά υποχρεούνται να κάνουν τα συμβαλλόμενα κράτη.

    Μπάιντεν: Σκανδαλώδη τα εντάλματα σύλληψης

    Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος ισραηλινών ηγετών με ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

    «Ό,τι κι αν υπονοεί το ΔΠΔ, δεν υπάρχει ισοδυναμία —καμιά— ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», σχολίασε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

    «Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ έναντι των απειλών κατά της ασφάλειάς του», συμπλήρωσε ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος.

    «Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη βιάση του εισαγγελέα να ζητήσει εντάλματα σύλληψης από τα ανησυχητικά διαδικαστικά λάθη που οδήγησαν στην απόφαση αυτή», είχε αναφέρει νωρίτερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    Επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι «το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση αυτή».

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα «συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους εταίρους (της), συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ».

    Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αντιδράσει δημόσια ως τώρα στα εντάλματα, όμως ο προαλειφόμενος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Γουόλτς διεμήνυσε πως θα υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» και αναφέρθηκε σε «αντισημιτική προκατάληψη» του ΔΠΔ. Στο Κογκρέσο, Ρεπουμπλικάνοι απαίτησαν κυρώσεις σε βάρος του διεθνούς δικαστηρίου.

    Ανθρωπιστικές υπηρεσίες κάλεσαν την διεθνή κοινότητα να λάβει υπόψη την απόφαση του ΔΠΔ

    Αρκετές ανθρωπιστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα.

    Η Human Rights Watch (HRW) προειδοποίησε ότι η «σημαντική» ανακοίνωση εξαρτάται από την «προθυμία των κυβερνήσεων να υποστηρίξουν τη δικαιοσύνη».

    «Το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης εναντίον ανώτερων ισραηλινών ηγετών και ενός αξιωματούχου της Χαμάς που παραβιάζει την αντίληψη ότι ορισμένα άτομα είναι πέρα ​​από την εμβέλεια του νόμου», δήλωσε ο Balkees Jarrah, αναπληρωτής διευθυντής διεθνούς δικαιοσύνης στο HRW.

    «Αυτά τα εντάλματα θα πρέπει επιτέλους να ωθήσουν τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις φρικαλεότητες και να εξασφαλίσει δικαιοσύνη για όλα τα θύματα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ».

    Η απόφαση του ΔΠΔ «πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί», λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση

    Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δεν είναι πολιτικές και πρέπει να εφαρμοστούν, δήλωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας στο Αμμάν την Πέμπτη, ο Μπορέλ είπε ότι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ δεν είναι πολιτικές αποφάσεις και πρέπει να γίνονται σεβαστά και να εφαρμόζονται».

     Ισραήλ: Η απόφαση του ΔΠΔ είναι «παράλογη» και «πολιτικά προκατειλημμένη»

    Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε το ποινικό ένταλμα σύλληψής του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα ως «παράλογο» και «μεροληπτικό».

    Το γραφείο ισχυρίστηκε ότι η ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας  ήταν «αντισημιτική» και «πολιτικά προκατειλημμένη».

    «Το Ισραήλ απορρίπτει παντελώς τις παράλογες και ψευδείς ενέργειες και κατηγορίες εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο είναι ένα όργανο με πολιτικά προκατειλημμένες και μεροληπτικές διακρίσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    «Δεν υπάρχει πιο δίκαιος πόλεμος από αυτόν που πολεμά το Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023, αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε μια δολοφονική επίθεση εναντίον της, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη σφαγή κατά του εβραϊκού λαού από το Ολοκαύτωμα», προστίθεται στην ανακοίνωση. .

    «Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα υποκύψει στις πιέσεις, δεν θα υποχωρήσει και δεν θα υποχωρήσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου που έθεσε το Ισραήλ στην αρχή της εκστρατείας».

    Τουλάχιστον 44.056 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 104.268 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας εκεί.

    Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 71 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 176 ανθρώπους, ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.

    Ο πλήρης κατάλογος των χωρών που πρέπει να συλλάβουν τον Νετανιάχου

    Από τις 124 χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, 33 είναι αφρικανικά κράτη, 19 είναι κράτη Ασίας-Ειρηνικού, 19 είναι από την Ανατολική Ευρώπη, 28 είναι κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και 25 είναι κράτη της Δυτικής Ευρώπης και άλλα κράτη.

    Αλβανία
    Ανδόρα
    Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
    Αργεντίνη
    Αρμενία
    Αυστραλία
    Αυστρία
    Μπαγκλαντές
    Μπαρμπάντος
    Βέλγιο
    Μπελίζ
    Μπενίν
    Βολιβία
    Βοσνία-Ερζεγοβίνη
    Μποτσουάνα
    Βραζιλία
    Βουλγαρία
    Μπουρκίνα Φάσο
    Cabo Verde
    Καμπότζη
    Καναδάς
    Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
    Τσαντ
    Χιλή
    Κολομβία
    Κομόρες
    Κογκό
    Νησιά Κουκ
    Κόστα Ρίκα
    Ακτή Ελεφαντοστού
    Κροατία
    Κύπρος
    Τσεχική Δημοκρατία
    Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
    Δανία
    Τζιμπουτί
    Δομίνικα
    Δομινικανή Δημοκρατία
    Εκουαδόρ
    Ελ Σαλβαδόρ
    Εσθονία
    Φίτζι
    Φινλανδία
    Γαλλία
    Γκαμπόν
    Γκάμπια
    Γεωργία
    Γερμανία
    Γκάνα
    Ελλάδα
    Γρενάδα
    Γουατεμάλα
    Γκινέα
    Γουιάνα
    Ονδούρα
    Ουγγαρία
    Ισλανδία
    Ιρλανδία
    Ιταλία
    Ιαπωνία
    Ιορδανία
    Κενύα
    Κιριμπάτι
    Λατβία
    Λεσότο
    Λιβερία
    Λιχτενστάιν
    Λιθουανία
    Λουξεμβούργο
    Μαδαγασκάρη
    Μαλάουι
    Μαλδίβες
    Μάλι
    Μάλτα
    Νησιά Μάρσαλ
    Μαυρίκιος
    Μεξικό
    Μογγολία
    Μαυροβούνιο
    Ναμίμπια
    Ναούρου
    Ολλανδία
    Νέα Ζηλανδία
    Νίγηρας
    Νιγηρία
    Βόρεια Μακεδονία
    Νορβηγία
    Παναμάς
    Παραγουάη
    Περού
    Πολωνία
    Πορτογαλία
    Δημοκρατία της Κορέας
    Δημοκρατία της Μολδαβίας
    Ρουμανία
    Saint Kitts and Nevis
    Αγία Λουκία
    Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
    Σαμόα
    Άγιος Μαρίνος
    Σενεγάλη
    Σερβία
    Σεϋχέλλες
    Σιέρα Λεόνε
    Σλοβακία
    Σλοβενία
    Νότια Αφρική
    Ισπανία
    Κράτος της Παλαιστίνης
    Σουρινάμ
    Σουηδία
    Ελβετία
    Τατζικιστάν
    Ανατολικό Τιμόρ
    Τρινιντάντ και Τομπάγκο
    Τυνησία
    Ουγκάντα
    Ουκρανία
    Ηνωμένο Βασίλειο
    Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας
    Ουρουγουάη
    Βανουάτου
    Βενεζουέλα
    Ζάμπια

    Από αυτές μέχρι στιγμής δήλωσαν πως θα σεβαστούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ολλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Τουρκία, ενώ η Βρετανία λέει πως σέβεται την απόφαση ωστόσο αρνείται να εξισώσει ηθικά το Ισραήλ με «τρομοκρατικές ομάδες».

    Το Βέλγιο είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμμορφωθεί και ζητά επίσης οικονομικές κυρώσεις και την αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης, η οποία λειτουργεί ως νομικό πλαίσιο για τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ. Το Ιράκ κάλεσε όλες τις «ελεύθερες χώρες» να εφαρμόσουν τα εντάλματα του ΔΠΔ.

    Κατηγορηματικά αντίθετες είναι η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Αργεντινή και φυσικά οι ΗΠΑ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δώρο Χριστουγέννων 2024: Πότε πληρώνεται και πώς υπολογίζεται

    Το αργότερο μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου του 2024,...

    Καταγγελία – σοκ : Πήγαμε για χειρουργείο ισχίου… και η μάνα μου κινδυνεύει να πεθάνει!

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ   «Πήγαμε με τη...

    Eθνική Ελλάδος μπάσκετ: Ταλαιπωρία και για την ομάδα του Σπανούλη λόγω της εκκένωσης στο αεροδρόμιο του Λονδίνου

    Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ ηττήθηκε στο θρίλερ με την Μεγάλη Βρετανία για τα προκριματικά...

    Φορολογία: Ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη τη διετία 2026-2027

    H μεσαία τάξη και ειδικά οι μισθωτοί με μεσαία...
    Best Shop