Νίκος Κοτοπούλης: Όταν ένας βαθμός φέρνει τον θάνατο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Θρήνος μια φορά ακόμα σε σχολείο. Αυτή τη φορά, σήμερα, στο Βελιγράδι.

    Μια «μονάδα» από τη δασκάλα ενός 14/χρονου μαθητή , σε ένα τεστ, «γκρέμισε» (όπως δείχνουν τα γεγονότα) στα μάτια του μαθητή την εικόνα της αριστείας του και της δικής του “αξίας ” ως αυτοσκοπού, με αποτέλεσμα 8 ζωές μαθητών ,,να αφαιρεθούν δια πυροβολισμών από τον ίδιο, και η δασκάλα του, πυροβολημένη πρώτη, αυτή, στο γραφείο εκπαιδευτικών, να δίνει μάχη για τη ζωή της.

    Αυτό ήταν το «αντίτιμο» της προσωπικής του βληθείσας «αξίας» του δια της βαθμολογικής μονάδας που του έβαλε η δασκάλα στο τεστ, ενὠ το παρατσούκλι «σπασίκλας» που του απέδιδαν οι συμμαθητές του (τους οποίους εκτέλεσε βάσει συνταχθέντος καταλόγου μαθητών και αιθουσών σε μοτίβο ηλεκτρονικού παιχνιδιού από αυτά που παίζουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι), έδωσε την τελική ένταση στο μοιραίο θυμό που σκόρπισε το θάνατο, στον κατεξοχήν χώρο της ζωής: το Σχολείο.

    Συχνά στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τη δυσκολία των μαθητών να νιώσουν μέρος του κύκλου συνύπαρξης και συνεργασίας, και όχι κέντρο του κύκλου ή εκτός του κύκλου. Να αισθανθούν και να νιώσουν ότι έχουν προτερήματα και μειονεκτήματα, θετικά και αρνητικά σημεία, όπως όλοι οι συμμαθητές τους, όλοι οι ένοικοι του πλανήτη.

    Να βιώσουν και να αποδεχθούν πως η ανθρώπινη ύπαρξη την οποία φέρουν, συμπεριλαμβάνει δεκάδες ψυχικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, βιολογικά, νοητικά, χαρακτηριστικά τα οποία την συγκροτούν. Να αισθανθούν ότι είναι φυσικό -μα εντελώς φυσικό – να μην είναι σε όλα πρώτοι, να μην αριστεύουν σε όλα.

    Να αποδίδουν σεβασμό και αγάπη στην προσωπικότητα κάθε συμμαθητή τους. Να κατανοήσουν ότι η σύγκριση με τους άλλους δημιουργεί συχνά πόνο και συνήθως δεν ωφελεί. Να αποδεχθούν ότι σημασία έχει κυρίως, να βελτιώνονται σε σχέση με τον εαυτό τους ως προς το διδακτικό αγαθό.

    Όχι για τη μητέρα τους ούτε για τον πατέρα τους, ούτε για τους φίλους τους, ούτε για τους συγγενείς, ούτε για την ην εικόνα τους. Αλλά με ταπεινότητα, και αυτογνωσία να αποδέχονται τις ανεπάρκειες και τα λάθη τους ως φωτεινούς οδοδείκτες προς την αέναη πρόοδο, ευγνωμονώντας για τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ανθρώπινα λάθη τους.

    Και, να βάζουν το ήθος πάνω από τις επιδόσεις και τους βαθμούς (ο Αϊνστάιν στο δημοτικό είχε χαμηλό βαθμό στα μαθηματικά) Αυτό που λείπει και χρειάζεται επειγόντως να καλλιεργηθεί στους μαθητές από τους ενήλικες, είναι η ταπεινότητα, ο σεβασμός, η συνεργασία, το μοίρασμα, η αυτογνωσία, η ευγνωμοσύνη,  η αλληλοπεριχώρηση, η αγάπη.

    Κι αυτή η καλλιέργεια θα πρέπει να γίνεται στον υπάρχοντα διδακτικό χρόνο με ευελιξία στον προγραμματισμό της ύλης, με αμέριστη αποδοχή από γονείς και διοίκηση εκπαίδευσης, οι οποίοι θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς να μη χάνουν ευκαιρίες καλλιέργειας ήθους. Διαφορετικά η «τυραννία της αξίας» (1) θα υπονομεύει τη Ζωή (2)

    Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο οργανωτικό η εργαστηρίων δεξιοτήτων.Αφορά στη συνολικό πραγματικό τρόπο ζωής, οικονομικό, κοινωνικό, οικογενειακό. Οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εάν υπερβάλλουν εαυτούς , έναν μέρος μόνο της αξιακής αγωγής των μαθητών έχουν πραγματικά στα χέρια τους. Ας πούμε το 1/3. Το άλλο 1/3 οι γονείς και το 1/3 οι κοινωνικές συνθήκες.Οταν οι γονείς, αδυνατούν πχ, να έχουν ένα κοινό χωρίς άγχος , χωρίς οθόνες, οικογενειακό γεύμα την ημέρα, οι οικονομικοί δείκτες ίσως πάνε καλά. Οι οικογενειακοί ποιοτικοί δείκτες όμως, συνοχής, ηρεμίας, συμμετοχής, ψυχολογικής ικανοποίησης και ασφάλειας του παιδιού , έμμεσης κοινωνικοποίησής του μέσα από την οικογενειακή χαλαρή συζήτηση της καθημερινότητας, σίγουρα , οχι. Κι αυτό μεταφέρεται παντού, και στο σχολείο.

    1. Περιοδικό Πανεπιστημίου Πατρών τ. 12, σ. 33, «Μichael Sandel Η Τυραννία της αξίας» https://issuu.com/upatras/docs/_up12?fbclid=IwAR3F-suVGdF2SKCwTM-ZF_ckNaSyLsbZTSHuUScDf8gyJD0xQzRzSaVOTgs

    2. Στις κρίσεις Διευθυντών του 2011, στη συνέντευξη, μια από τις ερωτήσεις που τέθηκαν ήταν : «Στο σχολείο που διευθύνετε εισέρχεται σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, ένοπλος. Αναφέρετε ενέργειες διευθυντή»…

    *Ο Νίκος Κοτοπούλης είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέο τροχαίο στην Πατρών Πύργου – Τούμπα το ένα όχημα – Γιατρός περνούσε από το σημείο – ΦΩΤΟ

    Τροχαίο ατύχημα στην Πατρων Πυργου κοντά στην Αμαλιλαδα. Δυο...

    Τα matchy-matchy νύχια και χείλη της Cameron Diaz είναι ο καλύτερος χειμερινός beauty συνδυασμός

    Ήταν αδύνατον να μη νιώθουμε την απουσία της Cameron...

    Το Πανεπιστήμιο Πατρών προχωρά άμεσα στη διαγραφή των “αιώνιων φοιτητών”

    Από την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά το Πανεπιστήμιο Πατρών θέτει...

    Εορτολόγιο 22 Ιανουαρίου: Μεγάλη γιορτή για την Εκκλησία – Σε ποιους λέμε χρόνια πολλά αύριο

    Τη μνήμη του Αγίου Αναστασίου του Πέρση, του Αγίου Τιμοθέου Αποστόλου, του Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου και...
    Best Shop