flamis.gr

Νίκος Νικολάου: Καμία έρευνα μέχρι σήμερα σε βάρος του

Εκτός ερευνών φαίνεται πως είναι μέχρι αυτή την ώρα ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Νικολάου, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του από τη θέση του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Την ίδια ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε αναμονή της επίσημης απάντησης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να του χορηγηθούν όλα τα σχετικά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή της, άγνωστο παραμένει αν τέτοια στοιχεία υφίστανται στην παρούσα φάση. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελικές αρχές ασχολούνται με τρεις υποθέσεις που σχετίζονται με το κίνημα #metoo, και συγκεκριμένα η τρίτη μήνυση κατά του Δημ. Λιγνάδη, η υπόθεση γνωστού κωμικού ηθοποιού, καθώς και μία καταγγελία κατά ηθοποιού, με σχετικά περιορισμένη καριέρα στην τηλεόραση.

Σε καμία από αυτές, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, δεν εμπλέκεται ο Νίκος Νικολάου, πράγμα που ισοδυναμεί πως ενδεχόμενη καταγγελία σε βάρος του που έχει έλθει μέσω ΣΕΗ έχει παραγραφεί -όπως έχει συμβεί σε αρκετές ακόμη υποθέσεις που έφτασαν στις εισαγγελικές αρχές- και δεν μπορεί να ελεγχθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, ακόμη και αν ήταν παραγεγραμμένη μια καταγγελία, εφόσον ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα προχωρούσαν στην διερεύνηση της έστω μέχρι το σημείο που τους δινόταν η δυνατότητα, όπως είχαν πράξει και στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών πάντως, εξακολουθεί να έχει τη συνδρομή του Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, οπότε σε περίπτωση που υπάρχει καταγγελία για πράξη η οποία δεν έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής της, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα φαίνεται πως δεν έχει σταλεί στο υφυπουργό Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, κάποιο επίσημο έγγραφο από τις εισαγγελικές αρχές διευκρινίζοντας επ’ ακριβώς αν και ποια στοιχεία έχουν φτάσει στα χέρια τους σχετικά με τον Νικ. Νικολάου, που βρίσκεται σε αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του στο ΚΘΒΕ.

Το χρονικό

Οι αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση σε ψυχαγωγική εκπομπή με την οποία φωτογραφιζόταν ο ηθοποιός, η ανακοίνωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,  Σίας Αναγνωστοπούλου, στην οποία υποστήριζε πως «υπάρχουν στα χέρια της εισαγγελίας σημαντικά στοιχεία για πρόσωπο που κατέχει, με απευθείας ανάθεση υψηλή θέση σε έναν άλλο πολύ σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό», αλλά και  δημοσίευμα του 2020mag, στο οποίο δημοσιευόταν καταγγελία σε βάρος του Νικ. Νικολάου, για σεξουαλική παρενόχληση που φέρεται να τελέστηκε σε ανήλικη την περίοδο 1994-1995, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Μάλιστα, ο Νικ. Γιατρομανωλάκης με επιστολή του ζήτησε αναλυτική ενημέρωση τόσο από τον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, όσο και από το ΣΕΗ, δίχως, όπως ανέφερε, να λάβει απάντηση, με αποτέλεσμα να καταθέσει αίτηση ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να χορηγηθούν στο Υπουργείο τα όποια σχετικά με την υπόθεση στοιχεία. Ειδικότερα, επισήμανε ότι καθώς δεν ήταν γνωστή η ταυτότητα του προσώπου δεν ήταν γνωστή, επισυνάφθηκε παράρτημα με πίνακα όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ φορέων, στους οποίους έχουν διοριστεί σε θέσεις ευθύνης καλλιτέχνες καθώς και τα ονόματά τους, έτσι ώστε η Εισαγγελία να χορηγήσει όλα τα σχετικά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή της.

Ακολούθησε η απάντηση του ΣΕΗ, με την οποία παρέπεμψε τον υφυπουργό στη Δικαιοσύνη, αφού είχαν κατατεθεί οι καταγγελίες στην Εισαγγελία, και κατέληξε: “Μετά τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, αναρωτιόμαστε ποιος δίνει το δικαίωμα στον κ. Υφυπουργό να αποσιωπά την πλήρη αλήθεια και ουσιαστικά να αφήνει αιχμές για συγκάλυψη από το Σωματείο μας».

Στον υφυπουργό Πολιτισμού διαβίβασε επιστολή και ο Νίκος Νικολάου αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: “Αγνοώ τελείως σε τι αναφέρονται τα άθλια αυτά δημοσιεύματα. Καμιά καταγγελία δεν μου έχει γνωστοποιηθεί ποτέ και κανείς δεν μου ζήτησε ποτέ να δώσω εξηγήσεις για οποιοδήποτε περιστατικό, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στην πολυετή σταδιοδρομία μου και αυτό θα το βεβαιώσουν όλοι οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μου. Άλλωστε, και στα ίδια τα – πανομοιότυπα – δημοσιεύματα τίποτα δεν αναφέρεται ώστε να μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Μιλούν αορίστως για «σεξουαλική παρενόχληση» κάπου, κάποτε, σε κάποιαν και αφιερώνουν όλο το υπόλοιπο «ρεπορτάζ» τους σε πολιτικές μου δηλώσεις και στην ιδιότητά μου ως αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ. Όμως, δεν χρειάζομαι κανένα στοιχείο από τους συκοφάντες για να σας δηλώσω, όπως ήδη δήλωσα και δημοσίως, ότι δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθώ”.

Comments are closed.