Στην απόφαση να μην είναι εν τέλει υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κατέληξε ο Νίκος Παπανδρέου, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι φήμες που τροφοδοτήθηκαν από συνέντευξη που φέρεται να παραχώρησε, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η τελευταία εξέλιξη δείχνει να ηρεμεί κάπως την οξυμένη εσωκομματική κατάσταση στη Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι σταματάει η κούρσα για την αρχηγία της παράταξης.
Οι προηγούμενες ημέρες έβαλαν «φωτιά» στο ΚΙΝΑΛ, καθώς ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος, εμφανίζονταν έτοιμος να μπει «σφήνα» στα γνωστά στελέχη που θα παλέψουν για την ηγεσία του κόμματος. Τελικά οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από τον ίδιο, καθώς σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχε, υποστήριξε ότι ο ντόρος που προκλήθηκε ήταν αποτέλεσμα «παρεξήγησης».
Πάντως, το γεγονός πως χρειάστηκαν κάποιες ημέρες για να βάλει τέλος στην παραφιλολογία που αναπτύχθηκε -και με δική του ευθύνη-, οδηγούν αρκετά στελέχη του κόμματος στο συμπέρασμα ότι ο Ν.Παπανδρέου έριξε τη «ζαριά» του αναμένοντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των στελεχών του Κινήματος, που όμως δεν ήταν οι επιθυμητές για αυτόν.
Αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που πίστευαν ότι ένας Παπανδρέου, που κουβαλούσε μία «προίκα» 140.000 σταυρών από τις ευρωεκλογές θα ήταν ένας αξιόλογος αντίπαλος τόσο για τη Φώφη Γεννηματά, όσο και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, το θέμα φαίνεται να τελειώνει εδώ.
Παρουσιάζει, πάντως, μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι όσο η υποψηφιότητα Παπανδρέου θεωρούνταν δεδομένη, όλες οι εμπλεκόμενες στην εσωκομματική διαδικασία πλευρές, προσπαθούσαν να «μετρήσουν» τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει στον κόσμο του ΚΙΝΑΛ. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα, εκτίμησαν πως, όπως και να έχει, ένας Παπανδρέου πάντα θα κάνει «κλικ» στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως το ιστορικό επίθετο δεν αρκεί από μόνο του για να τον οδηγήσει στη νίκη.
Ο λόγος φαντάζει μεν, απλοϊκός, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις παίζουν -σε μεγάλο βαθμό- ρόλο οι κομματικοί μηχανισμοί. Όσοι τους υποτίμησαν στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου, πιστεύοντας ότι θα «μαγέψουν» τις μάζες, διαψεύστηκαν οικτρά και καταποντίστηκαν εκλογικά. Στον τομέα αυτό υπερισχύουν -όπως είναι λογικό- η νυν πρόεδρος Φώφη Γεννηματά και ο νυν ευρωβουλευτής και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Άνδρουλάκης – δηλαδή πρόσωπα και που γνωρίζουν άριστα την «πασοκική» ανθρωπογεωγραφία. Επίσης, οι δυο τους στήριξαν την παράταξη στα «δύσκολα» χρόνια και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην εναπομείνασα βάση.
Η διάψευση του Ν.Παπανδρέου επανάφερε την ηρεμία στην Χαριλάου Τρικούπη, που τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες έδειχνε να οδηγείται στην ατραπό της εσωστρέφειας και σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που μόνο καλό δεν θα έκανε στην προσπάθεια που καταβάλει για να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της χώρας.
Παρά τη φαινομενική ηρεμία που επικρατεί, στο «στρατηγείο» της Φώφης Γεννηματά βρίσκονται με το «όπλο στο παρά πόδα», αφού πλέον έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως «ξένες» προς το ΚΙΝΑΛ δυνάμεις, επιχειρούν να προκαλέσουν αναταραχή στο κόμμα, για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα, με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου.