Νοέμβριος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Τα φρούτα του μήνα

    Ολόφρεσκα είναι τα γλυκόξινα ακτινίδια, που συλλέγονται από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη – δοκιμάστε τα Πιερίας, Καβάλας και Ημαθίας. Τα περίφημα λαμπερά ρόδια Ερμιόνης, συναγωνίζονται εκείνα της Πέλλας και της Αργολίδας. Καιρός για φρέσκα αμύγδαλα και καρύδια νέας εσοδείας (ειδικά από τα ορεινά της Αχαΐας και της Αρκαδίας), αλλά και για κάστανα βολιώτικα και κρητικά μαρόνια. Τα αυστηρά εποχικά κυδώνια του Πηλίου είναι φημισμένα εξίσου με τα Αφράτα Θεσσαλονίκης. Ο Νοέμβρης είναι μήνας για κλημεντίνες, λωτούς και βέβαια για τα πρώτα χειμερινά πορτοκάλια: Μέρλιν, Ναβαλίνες και New Hall. Ποικιλία από γκρέιπφρουτ παράγει η Κόρινθος και η Κρήτη, και πολλών λογιών φρούτα του δάσους το Μέτσοβο, τα Τρίκαλα και η Εύβοια. Τα τελευταία φρέσκα αχλάδια της αγοράς είναι τα Passa Grassana και πλέον θα βρίσκουμε μόνο ψυγείου. Ομοίως, τώρα κυκλοφορούν τα τελευταία πράσινα, ορεινά ξινόμηλα Granny Smith και Mutsu. Σε ορισμένους μανάβηδες θα βρούμε όψιμα σταφύλια, σκεπαστά, όπως Σουλτανίνα Κρήτης και Κορινθίας και Σιδερίτη Πελοποννήσου.


    Τα λαχανικά και οι καρποί της εποχής

    Kουνουπίδια, κολοκύθες, λάχανα, μπρόκολα, σαλάτες, σέλινα, σπανάκια, ρόκα καλλιεργημένη και άγρια, νοστιμεύουν με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Για τα λαχανικά των οποίων καταναλώνουμε τις ρίζες ο πάγκος των βιολογικών αγορών είναι μονόδρομος. Ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από ψεκασμούς είναι οι υπόγειοι εποχικοί καρποί: καρότα, παντζάρια, πράσα, ραπανάκια, πατάτες και γλυκοπατάτες. Αναζητήστε επίσης σε κάποιους παραγωγούς νωπές ελιές σε διχτάκια.


    Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την αλιεία μόνο στις ανεμότρατες. Υπάρχει λοιπόν πληθώρα σε ψάρια, που έχουν νόστιμο ψαχνό λόγω των κρύων: αθερίνα, γαρίδες, γαύρος, γλώσσα, γοφάρια, γυαλιστερές, κουτσομούρες, λυθρίνια, συναγρίδες, χταπόδια, αλλά και αφθονία σε όσα μικρόψαρα ζουν κοντά στα βράχια: χάνοι, πέρκες, γύλοι, μικρές σκορπίνες, δράκαινες, χειλούτσες, χελιδονόψαρα, λύχνοι, καπόνια, πεσκανδρίτσες, χριστόψαρα. Πεντανόστιμα τα καλαμάρια της φθινοπωρινής σεζόν, τρυφερά και ολόγλυκα, με εκείνα του Βορείου Αιγαίου να ξεχωρίζουν. Από την ίδια περιοχή, όπως και από τη Χαλκίδα, αλιεύονται και σπουδαίες γευστικά καραβίδες. Τον Νοέμβρη ξεκινά η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας για όστρακα: κυδώνια, στρείδια, αχηβάδες, χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες. Όμως είναι και ο μήνας αναπαραγωγής για τις τσιπούρες, οπότε αποφεύγουμε να αγοράζουμε τις πελαγίσιες. Πρέπει να γνωρίζουμε πως, καθώς ο κόκκινος τόνος, ο ξιφίας και ο γαλέος είναι απειλούμενα είδη, δεν τα επιλέγουμε ώστε να μη συμβάλλουμε στην εξαφάνισή τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    «Γκουρού» στο Facebook οι Έλληνες, μετεξεταστέες ψηφιακά οι επιχειρήσεις

    Μπορεί οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι από τους...

    Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες

    Διαρθρωτικά και χρόνια, προβληματικά χαρακτηριστικά, που στερούν τη δυνατότητα...

    Influencers για τα οικονομικά: Έτσι θα κάνετε ένα καλό κομπόδεμα

    Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν λύσεις αποταμίευσης και επενδύσεων σε...

    Ν. Ανδρουλάκης: «Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε»

    Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,...