Στα νοσοκομεία Αγρινίου και Αιγίου διακομίστηκαν τα επείγοντα ορθοπαιδικά περιστατικά του «Αγίου Ανδρέα» που έχριζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης. Κι αυτό συνέβη, όπως έγραφε προ ημερών η εφημερίδα «Πελοπόννησος», διότι δεν υπήρχε διαθέσιμο κατάλληλο χειρουργικό κρεβάτι.
Η προβληματική λειτουργία των ορθοπαιδικών χειρουργείων διαρκεί εδώ και ημέρες. Οφείλεται στη βλάβη του χειρουργικού τραπεζιού η επισκευή της οποίας δεν κατέστη δυνατή καθώς η προμηθεύτρια εταιρεία έστειλε λάθος ανταλλακτικά.
«Με ενημέρωσαν από το νοσοκομείο το πρόβλημα που υπάρχει όμως και για την ανάγκη κάλυψης των περιστατικών σε άλλο νοσοκομείο. Επικοινώνησα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το οποίο δεν μπορούσε να δεχτεί άλλα περιστατικά καθώς η Ορθοπαιδική Κλινική ήταν γεμάτη» μας απάντησε σχετικά ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς μας, οι οποίοι έφεραν κατάγματα και όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούσαν να βρίσκονται στην αναμονή, αναζητήσαμε λύση στα περιφερειακά νοσοκομεία. Πράγματι κάποια περιστατικά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αγρινίου και κάποια άλλα στο νοσοκομείο Αιγίου όπου έτυχαν άριστης αντιμετώπισης».
Η «Π» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή του «Αγίου Ανδρέα», Ηλία Θεοδωρόπουλο, προκειμένου να έχει απαντήσεις για το πότε θα επαναλειτουργήσει το χειρουργικό κρεβάτι για τα ορθοπαιδικά περιστατικά, αλλά η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.
Για την ιστορία, ίσως είναι η πρώτη φορά που περιστατικά ενός μεγάλου νοσοκομείου της Πάτρας διακομίζονται σε περιφερειακά νοσοκομεία για να αντιμετωπιστούν. Συνήθως, και σε επίπεδο καθημερινότητας, συμβαίνει το αντίθετο. Να διακομίζονται δηλαδή από τα περιφερειακά νοσοκομεία περιστατικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στον «Αγιο Ανδρέα».
Ισως αυτό να αποτελεί και μία αρχή για να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες του Αγρινίου και του Πύργου. Αντί να συσσωρεύονται οι ασθενείς στις λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν στα νοσοκομεία της Πάτρας θα μπορούσαν τα πιο εύκολα περιστατικά να αντιμετωπίζονται στις γειτονικές νοσηλευτικές μονάδες με τη συνδρομή, όπου απαιτείται και χειρουργών από την Πάτρα.
Η επιλογή αυτή θα ήταν δυνατή να αλλάξει τη ροή της καθημερινής διακίνησης ασθενών και να αναδείξει τη δυναμική των περιφερειακών νοσοκομείων που σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζονται στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.