ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Πρωτοστατεί στη δωρεά οργάνων

    Ημερομηνία:

    Στη δεύτερη θέση πανελλαδικά έρχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στη δωρεά οργάνων από αποβιώσαντες δότες. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων και Παίδων πρόσφεραν τη χρονιά που πέρασε οκτώ δότες. Σημαντική η προσφορά και του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών-ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών που κατά την ίδια χρονιά είχε 27 συμβατούς δότες μυελού των οστών.

    Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία. Η δωρεά και η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, επιτυγχάνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας και έχοντας διπλασιάσει τους δότες αυτούς μέσα σε μόλις μία 3ετία.

    Το 2023, 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε πάνω από 200 ασθενείς. Εκατοντάδες γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, μέσα στο Εθνικό Δίκτυο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων, εργάστηκαν άοκνα για να φέρουν εις πέρας μια από τις πιο πολύπλοκες και απαιτητικές επιχειρήσεις του συστήματος υγείας μας, που είναι η δωρεά οργάνων από αποβιώσαντα δότη.

    Οι δότες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση 138 μεταμοσχεύσεων νεφρού στα «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ευαγγελισμός», ΠΓΝ Πατρών και ΠΓΝ Ιωαννίνων, 40 μεταμοσχεύσεων ήπατος στα «Ιπποκράτειο» και «Λαϊκό» και 14 μεταμοσχεύσεων καρδιάς και 12 πνευμόνων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

    Παράλληλα, ρεκόρ ζώντων δοτών νεφρού σημειώθηκε το 2023. 101 ζώντες δότες, του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος ασθενών υπό αιμοκάθαρση, προχώρησαν σε δωρεά νεφρού χωρίς προβλήματα, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ισχυρών ανθρώπινων δεσμών, που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση, αλλά και τη μεγάλη ασφάλεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης για τον δότη.

    Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 141 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ΑΑΚ) σε ασθενείς στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων 31 παιδιά. Πέραν του ευτυχούς γεγονότος της εύρεσης συμβατού δότη για τους ασθενείς αυτούς, είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα 30% των μοσχευμάτων προέρχονται από Ελληνες εθελοντές δότες. Επιπρόσθετα, Ελληνες εθελοντές δότες πρόσφεραν ζωή και σε πάνω από 80 συμβατούς ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού. Το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών πρόσφερε 27 συμβατούς εθελοντές δότες. Επικεφαλής του Κέντρου είναι ο καθηγητής και διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο ΠΓΝΠ Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σε ισχύ τέθηκε η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ για εκεχειρία στον Λίβανο

    Σε ισχύ τέθηκε στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης...

    Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη

    Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για την Τετάρτη...

    Ενέδρα θανάτου σε 43χρονο οδηγό ταξί

    Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε έξω από κατάστημα εστίασης στον Βύρωνα,...

    ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Η Πάτρα “ντύθηκε” Χριστουγεννιάτικα

    Η Πάτρα «φόρεσε» τα γιορτινά της! Χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια...
    Best Shop