Ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη της Ματίνας Παγώνη για την νόσο Χ που έχει σημάνει συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τις υγειονομικές αρχές.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στη «Νόσο Χ» σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ και σημείωσε πως συγκριτικά ο κορονοϊός θεωρείται πιο ήπιος.
«Ηρεμία και ψυχραιμία. Ο ΠΟΥ όπως το 2018 είχε προειδοποιήσει για τον κορονοϊό, έτσι ακριβώς τώρα θα ενημερώσει όλες τις χώρες στη συνάντηση που θα γίνει στη Γενεύη, ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι έτοιμα για μια νέα νόσο. Θα κάνει πανδημία από ότι λέγεται και θα είναι πιο θανατηφόρος από ότι φαίνεται από τον Covid. Δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ιό. Συγκριτικά ο κορoνοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
«Εκτός από προσωπικό χρειάζεται και εξοπλισμός. Η Νόσος X θα είναι 50 – 70% πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό, όπως πιστεύουν. Θα μεταδοθεί στους ανθρώπους και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε και επισήμανε ότι δεν χρειάζεται πανικός.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Νόσος Χ αντιπροσωπεύει το ότι μια σοβαρή διεθνής πανδημία θα μπορούσε να προκληθεί.
Η νόσος Χ θα είναι ένας νέος παράγοντας – ένας ιός, ένα βακτήριο ή ένας μύκητας – χωρίς καμία γνωστή θεραπεία.
Συγκεκριμένα, όταν ή εάν εμφανιστεί η νόσος Χ, είτε με τη μορφή ιού, βακτηρίου, μύκητα ή άλλου παράγοντα, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες έλλειψης εμβολίων ή ακόμη και αποτελεσματικών θεραπειών.
Είναι η «νόσος Χ» θανατηφόρα; Μπορεί να προκαλέσει πανδημία;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο Νόσος Χ για οποιαδήποτε άγνωστη ασθένεια το 2018. Συγκεκριμένα, έναν χρόνο αργότερα ο Covid-19 εμφανίστηκε ως ιός που προκαλεί πανδημία.
Ο όρος έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σε όλον τον κόσμο, με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η επόμενη Νόσος Χ θα είναι ζωονοσογόνος, όπως ο Έμπολα και ο Covid-19. Άλλοι είπαν ότι το παθογόνο μπορεί επίσης να δημιουργηθεί από ανθρώπους.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ενός συμβάντος Disease X προ των πυλών», είπε στην National Post ο Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη. «Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε.