Ως σύζυγος της πρώτης γυναίκας που έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Νταγκ Εμχοφ έχει επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και στην επέκταση της πρόσβασης των πολιτών σε νομική βοήθεια. Εάν η Κάμαλα Χάρις εκλεγεί πρόεδρος στις 5 Νοεμβρίου, ο Εμφοχ θα γίνει ο πρώτος Πρώτος Κύριος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια ο 60χρονος Εμχοφ έχει καλλιεργήσει ένα μικρό χαρτοφυλάκιο πολιτικών, τις οποίες προωθεί, καθώς αντικατοπτρίζουν την ταυτότητά του ως πρώτου εβραίου συζύγου μιας αντιπροέδρου ή προέδρου αλλά και την 30χρονη καριέρα του ως δικηγόρου στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Εχει μιλήσει ανοιχτά για τις χαρές και τις προκλήσεις να αναλάβει έναν βοηθητικό ρόλο στον γάμο του όταν η Κάμαλα εξελέγη αντιπρόεδρος και πως αναζήτησε τρόπους για να προσφέρει ουσιαστικά στον δημόσιο χώρο.

Ο Εμχοφ γεννήθηκε το 1964 στο Μπρούκλιν και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ προτού η οικογένειά του μετακομίσει στην Καλιφόρνια όταν εκείνος ήταν έφηβος.

Σπούδασε Νομική στο Λος Αντζελες και εργάστηκε σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων των Venable και DLA Piper, όπου έγινε συνεργάτης κερδίζοντας έως και 1,2 εκατ. δολάρια ετησίως, προτού αποχωρήσει το 2020 για να αποφύγει σύγκρουση συμφερόντων.

Γνωρίστηκαν το 2013 σε ένα ραντεβού στα τυφλά, έπειτα από παρότρυνση κοινού φίλου.

«Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά» λέει. Παντρεύτηκαν έναν χρόνο αργότερα, με πολιτικό γάμο. Ενώ ο Εμχοφ χαίρεται να λέει ιστορίες για τη σχέση τους, έχει επίσης περιγράψει αμφιθυμία σχετικά με το ότι αναγκάστηκε να διακόψει την καριέρα του.

«Μου λείπει κάθε μέρα» είπε στη δημοσιογράφο των «New York Times» Κέιτι Ρότζερτ στο βιβλίο της «American Woman». «Η αντιπρόεδρος και εγώ είχαμε πολλές συζητήσεις για το πώς θα διατηρήσουμε, ξέρετε, έναν κανονικό γάμο σε αυτό το περιβάλλον όπου αποχωρούσα από τη συνεργασία μου με την εταιρεία και βρισκόμουν εκεί, για να την υποστηρίξω πραγματικά ανοιχτά και δημόσια ως ο σύζυγός της» είπε στη συνέντευξη.

Εχει δύο ενήλικα παιδιά από προηγούμενο γάμο, τα οποία η Χάρις τον βοήθησε να μεγαλώσει. «Το να στηρίζεις τις γυναίκες έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν εις πέρας σημαντικούς ρόλους είναι κάτι πολύ αντρικό» δήλωσε σε νοτιοκορεατική εφημερίδα το 2022. «Αυτό δεν αφαιρεί ευκαιρίες από τους άνδρες» πρόσθεσε. «Αλλωστε και εκείνη με στηρίζει και με βοηθά στα καθήκοντά μου. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον».

Οπως και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν, ο  Εμχοφ εργάστηκε ενώ η σύζυγός του ήταν αντιπρόεδρος, διδάσκοντας νομικά ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον. Διατηρεί γραφείο στο Κτίριο Εκτελεστικών Γραφείων  Αϊζενχάουερ, δίπλα στον Λευκό Οίκο, και έχει μιλήσει περήφανα για επίσημες ευκαιρίες που είχε, όπως η συμμετοχή του σε αντιπροσωπείες που παραβρέθηκαν στις προεδρικές ορκωμοσίες στη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες.

Ακόμα και πριν από τον πόλεμο στη Γάζα πέρυσι, ο Εμχοφ υποστήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης κατά του αντισημιτισμού και ανέλαβε πρωτοβουλίες όπως η σύγκληση εβραίων ηγετών στον Λευκό Οίκο, ενώ συγκέντρωσε υποστήριξη για την αμερικανική εβραϊκή κοινότητα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα η Κάμαλα Χάρις έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο έντονες επικριτικές φωνές της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.