Προσπάθειες εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, για την διεξαγωγή ενός ή περισσότερων τηλεμαχιών μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καταβάλλουν τα επιτελεία τους, αν και η πλευρά Παπανδρέου επιμένει στη δική της πρόταση για τρία θεματικά debates με την χρήση του διαδικτύου στον πρώτο γύρο.
Η συζήτηση πάντως ενδέχεται να τιναχθεί στον αέρα, παρότι οι πέντε από τους έξι υποψήφιους (οι κ.κ Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Χρηστίδης, Γερουλάνος, Καστανίδης) φαίνεται ότι συμφωνούν στο γενικό πλαίσιο διεξαγωγής του debate κατά το πρότυπο του 2017: δηλαδή με σύντομες απαντήσεις σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και μία ελεύθερη ερώτηση στο τέλος από τον έναν υποψήφιο στον άλλο, όπως έγινε κατά την προηγούμενη εσωκομματική τηλεμαχία στην ΕΡΤ. Τα επιτελεία των πέντε υποψηφίων δεν έχουν απορρίψει δε την πρόταση για τηλεμαχίες και σε ιδιωτικά κανάλια που έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα.
«Η πλευρά του κ. Παπανδρέου διαφώνησε και ζήτησε να επαναληφθεί η συνεδρίαση σήμερα στις 17.00, προκειμένου να μας γνωστοποιήσει την τελική της απόφαση, αίτημα το οποίο σεβαστήκαμε και κάναμε αποδεκτό», έλεγε χθες χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας εξηγώντας ότι μόλις 10 λεπτά πριν από την συμφωνηθείσα ώρα συνεδρίασης της επιτροπής για την λήψη της τελικής απόφασης, η πλευρά του κ. Παπανδρέου, ζήτησε τελείως άκομψα, ξαφνικά και αδικαιολόγητα την εκ νέου αναβολή της συζήτησης. «Εμείς θα επιμείνουμε, στην διεξαγωγή του debate, σε ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς κανένα φόβο», επέμεινε ο κ. Καρανικόλας ενώ από την πλευρά Ανδρουλάκη τονίζοντας ότι οι τηλεμαχίες του 2017 είχαν υψηλή τηλεθέαση, υπογράμμιζαν ότι ο τρόπος διεξαγωγής των τηλεοπτικών αναμετρήσεων που είχε ακολουθηθεί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2017 υπό την αιγίδα της επιτροπής Αλιβιζάτου είχε συμβάλει στην επιτυχία της όλης διαδικασίας. Η πλευρά Ανδρουλάκη δια του Βαγγέλη Τσόγκα πρότεινε συγκεκριμένα στην αρμόδια Επιτροπή να ακολουθηθεί το ίδιο πλαίσιο, με 2 συζητήσεις στον Α’ γύρο μεταξύ όλων των υποψηφίων και μία μεταξύ των δύο πρώτων ενόψει του Β’ γύρου, ώστε όλοι οι υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την παράταξη και τη χώρα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα μέσω συνεργατών του εξαπολύει πυρά εναντίον της πλευράς Παπανδρέου λέγοντας ότι:
«Προκαλεί έκπληξη η πρόταση παράλληλων ψηφιακών μονολόγων, χωρίς σαφείς κανόνες, με τον κάθε υποψήφιο να συμμετέχει από το σπίτι του. Συνθήκες δηλαδή που υποβαθμίζουν την όλη διαδικασία, και δεν διευκολύνουν όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μια ζωντανή συζήτηση, όπως έγινε με επιτυχία το 2017».
Υπέρ της διεξαγωγής τηλεοπτικών συζητήσεων χωρίς ιδιαίτερους αστερίσκους τάσσεται ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος με σχετικό tweet αφήνει αιχμές για την στάση της πλευράς Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι: «Θα είναι κρίμα να μη γίνουν οι τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών του Κινήματος Αλλαγής. Για να διευκολύνω: Ό,τι θέλουν οι συνυποψήφιοι φίλοι, όσες συζητήσεις θέλουν, με όποιον τρόπο θέλουν και για όσα θέματα θέλουν».
Η Έφη Χαλάτση η οποία εκπροσωπεί τον Γιώργο Παπανδρέου στις συζητήσεις στην ΕΔΕΚΑΠ επικοινώνησε χθες με τους εκπροσώπους των άλλων πέντε υποψηφίων προκειμένου να τους ενημερώσει ότι δεν ήταν δική της ευθύνη η αναβολή της συνεδρίασης κι ότι η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού παραμένει στο τραπέζι. Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι σήμερα θα γίνει εκ νέου προσπάθεια για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ και των έξι επιτελείων. Δεν αποκλείεται ωστόσο -εφόσον η πλευρά Παπανδρέου επιμείνει στην πρότασή της χωρίς τροποποιήσεις- η διεξαγωγή ντιμπέϊτ μεταξύ των πέντε με βάση ένα κοινό πλαίσιο και την «σφραγίδα» της ΕΔΕΚΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΕΡΤ δείχνει έτοιμη να φιλοξενήσει ντιμπέϊτ για πέντε, αν και με επιστολή των αρμόδιων της δημόσιας τηλεόρασης σημειώνεται η «αυτονόητη συνθήκ»η ότι «σε αυτά θα δεχθούν να μετάσχουν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι με τους όρους που θα συμφωνηθούν». Με την επιστολή, την οποία υπογράφουν οι κ.κ Καφαράκης και Τρουπής, προς τους έξι υποψηφίους (με κοινοποίηση στους κ.κ Μανώλη Χριστοδουλάκη και Θόδωρο Καπετανάκη, γραμματέα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ και πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ, αντίστοιχα) τονίζεται ότι:
“Προς υποψηφίους προέδρους του ΚΙΝ.ΑΛ.
Κύριοι,
Το έντονο ενδιαφέρον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την εν εξελίξει διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ είναι και δεδομένο και αυτονόητο. Η ΕΡΤ το προηγούμενο διάστημα έχει ήδη φιλοξενήσει τους υποψηφίους προέδρους σε εκπομπές της και αφότου οριστικοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες προσπαθεί καθημερινά να καλύπτει δημοσιογραφικά τις δραστηριότητές τους τόσο μέσα από τις τηλεοπτικές, όσο και τις ραδιοφωνικές της συχνότητες.
Ωστόσο και καθώς πλέον η διαδικασία εκλογής μπαίνει στην τελική της χρονική φάση, θα σας παρακαλούσαμε στο εξής αυτό να γίνεται με ένα πιο συντεταγμένο τρόπο, όχι μόνο για τεχνικούς, αλλά και για λόγους προφανούς ισονομίας. Έτσι θα σας παρακαλούσαμε για τις εναπομείνασες ημέρες μέχρι την εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου να μας υποδείξετε εσείς έως 5 σημαντικές δραστηριότητές σας ανά υποψηφιότητα (περιοδείες, ομιλίες, συγκεντρώσεις κλπ) που θα επιθυμούσατε να καλύψει τηλεοπτικά η ΕΡΤ για τις ανάγκες των δελτίων της.
Εξυπακούεται ότι η Δημόσια Τηλεόραση, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, δηλώνει παρούσα στην οργάνωση και την παραγωγή και των δύο debates που είθισται να διοργανώνονται σε ανάλογες εκλογικές διαδικασίες (ένα πριν από τον πρώτο και ένα πριν από το δεύτερο γύρο) με την αυτονόητη συνθήκη ότι σε αυτά θα δεχθούν να μετάσχουν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι με τους όρους που θα συμφωνηθούν. Η δημόσια τηλεόραση οφείλει, τέλος, να υπομνήσει την εκλογική παράδοση που θέλει την ΕΡΤ να είναι διαχρονικά το μόνο εθνικό δίκτυο που διοργανώνει ανάλογες τηλεαναμετρήσεις, εξ ου και διαθέτει την εικόνα των debates δωρεάν σε όσα ιδιωτικά κανάλια επιθυμούν να την αναμεταδώσουν φιλοξενώντας παράλληλα και τους δημοσιογράφους τους.
Με εκτίμηση,
Φώτης Καφαράκης, Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης ΕΡΤ
Γιάννης Τρουπής Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης ΕΡΤ”