Σε εργαστήριο του Ντουμπάι, κλωνοποιούνται κάθε χρόνο κατά χιλιάδες καμήλες, βραβευμένα ζώα για αγώνες ταχύτητας και διαγωνισμούς ομορφιάς, παραδοσιακές διοργανώσεις που προσφέρουν έπαθλα εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το Reuters, tο Κέντρο Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας στη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αξιοποιεί την τεχνογνωσία του Νισάρ Ουάνι, του κτηνίατρου που κατάφερε πρώτος να κλωνοποιήσει καμήλες το 2009.
Η διαδικασία βασίζεται στην τεχνολογία της πυρηνικής μεταφοράς, στην οποία το DNA ενός βραβευμένου ζώου εισάγεται σε ένα ωάριο από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό. Το ωάριο αναπτύσσεται έτσι σε έμβρυο που μπορεί στη συνέχεια να εμφυτευτεί στη μήτρα ενός τρίτου ζώου στο ρόλο της παρένθετης μητέρας.
«Συλλέγουμε αυτά τα ωάρια από τις ωοθήκες ζώων από σφαγεία. Τα αφήνουμε να ωριμάσουν στο εργαστήριο για 24 ώρες, μέχρι να φτάσουν στο στάδιο στο οποίο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για κλωνοποίηση» είπε ο Ουάνι στο Reuters.
Η διαδικασία είναι πάντως χρονοβόρα και δεν έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας: «Από τα 100 ωάριο που μεταφέρουμε στη μήτρα μπορεί να έχουμε πέντε με δέκα εγκυμοσύνες και ίσως τρία με έξι μικρά» ανέφερε ο Ουάνι.
Το εργαστήριό του συλλέγει κύτταρα από καμήλες που κέρδισαν αγώνες ταχύτητας ή καλλιστεία, καθώς και καμήλες για παραγωγή γάλακτος ή αρσενικές καμήλες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Μόνο τα καλλιστεία καμήλων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα Εμιράτα και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής προσφέρουν κάθε χρόνο έπαθλα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.