«ΝΥΧΤΕΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ» ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΡΙΖΑΝ: Χωρίς παιδίατρο το Νοσοκομείο! Ετρεχαν… στο Ρίο!

    Ημερομηνία:

    DIVICO

     

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι ελλείψεις γιατρών στα Νοσοκομεία είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν και όπως φαίνεται… τέλος δεν έχει! Τρανό παράδειγμα αυτό που υπέστησαν στην διάρκεια του καλοκαιριού όσοι Πατρινοί παραθέριζαν στην περιοχή της Αιγιάλειας. Στο Νοσοκομείο του Αιγίου δεν υπήρχε παιδίατρος (όλες τις ώρες) με αποτέλεσμα γονείς με άρρωστα παιδιά να αναγκάζονται να επιστρέφουν στην Πάτρα για το Νοσοκομείο Ρίου ή το Καραμανδάνειο για να μπορέσουν  να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του παιδιού τους. Στην «Γνώμη» μίλησε ο κ. Βασίλης Λαδικός ο οποίος μας περιγράφει τι του συνέβη: «Είμαι κάτοικος Πατρών. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το άνοιγμα των σχολείων εδώ και αρκετά χρόνια παραθερίζω με την οικογένειά μου στα Σελιανίτικα Αιγιαλείας. Φέτος για πρώτη μου φορά είχα την ατυχία να χρειαστώ παιδίατρο και δυστυχώς να διαπιστώσω για πολλοστή φορά πως το επιτελικό κράτος δυστυχώς είναι ακόμα στα λόγια.  Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Τρίτης 19 Αυγούστου το αγοράκι μου 4 ετών παρουσίασε ξαφνικά ένα πολύ έντονο βήχα με αποτέλεσμα να σηκωθούμε και άρον άρον να τρέξουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο του Αιγίου. Φτάνοντας εκεί και ενώ το νοσοκομείο εφημέρευε μας ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος παιδίατρος.  Φύγαμε βολίδα για το Ρίο όπου και εξετάστηκε ο μικρός και χορηγήθηκε κορτιζόνη και επίσης μας είπαν σε καμία εβδομάδα να πάμε για επανεξέταση. Την Κυριακή 25 Αυγούστου λοιπόν ξαναπήγαμε στο νοσοκομείο του Αιγίου για επανεξέταση και δυστυχώς μας είπαν ότι ο παιδίατρος απουσίαζε και να περνάμε τηλέφωνο την Δευτέρα μήπως κλείναμε κάποιο ραντεβού. Την Δευτέρα λοιπόν που ξανακαλέσαμε για ραντεβού μας είπαν ότι δεν ξέρουν πότε θα έρθει ο παιδίατρος και φυσικά αναγκάστηκαμε να πάμε στο Ρίο και πάλι. Να θυμίσω πως από την Ακράτα μέχρι και την Ροδινή ο δήμος Αιγιαλείας απαριθμεί 50.000 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι αυξάνονται σε τουλάχιστον 80.000. Αν συμβεί κάτι σοβαρό σε ένα παιδάκι θα πρέπει να πάει ή στο Ρίο αν εφημερεύει ή στο Καραμανδάνειο ή στην Κόρινθο. Τα λόγια είναι περιττά…! Το τονίζω…. μιλάμε για παιδίατρο και όχι για κάποιον πιο εξειδικευμένο ιατρό»! Ευτυχώς ο 4χρονος ξεπέρασε το πρόβλημά του, όμως είναι βέβαιο πως αν δεν λυθεί το πρόβλημα, δεκάδες παιδιά και οι γονείς τους θα αντιμετωπίζουν τέτοιες εφιαλτικές καταστάσεις.

     

    ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

     

    Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2013 ήταν 93.580. Το Μάιο του 2024, που είναι η τελευταία καταγραφή μόνιμων εργαζομένων στην υγεία, είναι 70.096. Δηλαδή μέσα σε 11 χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία κατά 23.000. Η «μαύρη τρύπα» του συστήματος υγείας δεν μπαλώνεται με εφήμερες λύσεις. Αντίθετα, ολοένα μεγαλώνει, «καταπίνοντας» τους εργαζόμενους, και τους εξωθεί ακόμα και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών Αν και δεν υπάρχουν  επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των Ελλήνων γιατρών που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, εκτιμήσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ανεβάζουν τον αριθμό τους μεταξύ 18.000-20.000 κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ενδεικτικό για το μέγεθος του ιατρικού brain drain, είναι το γεγονός ότι το 65%-70%  των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής ζητούν μεταφρασμένα τα πτυχία τους για το εξωτερικό. Για παράδειγμα επί 1.675 πτυχιούχων, την πενταετία 2018-2023, περίπου 1.100 σχεδιάζουν να συνεχίσουν την σταδιοδρομία τους εκτός Ελλάδος.

    Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ για την υγειονομική μετανάστευση, ο αριθμός των εκπαιδευμένων στην Ελλάδα ιατρών με δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος σε χώρες του εξωτερικού (foreign stock of doctors trained in Greece) αυξήθηκε κατά 85,6% κατά τη διάρκεια της  οικονομικής κρίσης.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα είναι στην 20 θέση, από τις 27 της ΕΕ στην παραγωγή αποφοίτων ιατρικών σχολών.  Συγκεκριμένα αποφοιτούν 13,27 γιατροί ανά 100.000 κατοίκους, ενώ για παράδειγμα από τη Βουλγαρία αποφοιτούν 29,5 γιατροί ανά 100.000 κατοίκους.

    Χαμηλότερα από τη χώρα μας είναι η Σλοβενία (11,4  ανά 100.000 κατοίκους), η Εσθονία (12,2) και η Γερμανία (12,4).

     

    Ειδικά στη Γερμανία, ακριβώς επειδή τα κενά στο σύστημα υγείας καλύπτονται με προσωπικό από τρίτες χώρες, εργάζονται σχεδόν 3.000 Έλληνες γιατροί. Με βάστη τα στοιχεία του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου οι Έλληνες είναι η τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα γιατρών από το εξωτερικό, μετά τους Σύριους, τους Ρουμάνους και τους Αυστριακούς.

     

    ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

     

    Υγειονομικοί από νοσοκομεία της περιφέρειας περιγράφουν ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αφημένο στην τύχη του: γιατροί εξουθενωμένοι, αμοιβές εξευτελιστικές, πολίτες που τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν τον κατάλληλο γιατρό, χωρίς πάντα να τα καταφέρνουν.

     

    Σημάδια διάλυσης και σταδιακής κατάρρευσης καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή οι νέοι επιστήμονες δεν πλησιάζουν την… πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων λόγω απάνθρωπων συνθηκών εργασίας και χαμηλών μισθών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: “Χτύπησε” το Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Πλ. Γεωργίου – ΦΩΤΟ

    Μικροζημιές στο χριστουγεννιάτικο χωριό της Πλ. Γεωργίου λόγω του...

    Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου

    Πρός τό Χριστεπώνυμον Πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς καί Ἀποστολικῆς Μητροπόλεως Πατρῶν   Παιδιά μου...
    Best Shop