Ο Αντώνης Χαροκόπος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Πάτρα Σπουδαία και Πάλι” και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων, ήταν ομιλητής στην εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα: «Η κοινωνική διάσταση του αυτισμού», που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγορά Αργύρη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, από τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «Μίτος», σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την στήριξη του Δήμου Πατρέων, υπό την αιγίδα της Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων.
Η ομιλία του:
Κυρίες, Κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «Μίτος» για την πρόσκληση να συμμετέχω ως ομιλητής στη σημερινή ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό.
Από την πλευρά μου, θα ήθελα να εστιάσω στην αναγκαιότητα της δημιουργίας δομών για τον αυτισμό αλλά και γενικότερα στην υιθέτηση πολιτικών ολοκληρωμένης υποστήριξης του ατόμου με αυτισμό και των οικογενειών τους.
Στην Πάτρα, παρά το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2018 υπάρχει προγραμματική σύμβαση αλλά και σύμβαση κατασκευής από το 2021 για την δημιουργία δομής που θα παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες σε άτομα με αυτισμό, το κτίριο είναι ακόμα υπό κατασκευή, με τη στασιμότητα να πλήττει τα άτομα με αυτισμό αλλά και τις οικογένειες τους.
Πρόκειται για το έργο που αφορά την κατασκευή κτιρίου, που θα περιλαμβάνει Κέντρο Ημέρας και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με αυτισμό. Μία δομή που ανεγείρεται σε οικόπεδο του Σταθακοπουλείου Κληροδοτήματος, είναι διώροφη με τμήμα υπογείου και κολυμβητική δεξαμενή, με χρήση κέντρου διημέρευσης, ημερήσιας φροντίδας και υποστηριζόμενης διαβίωσης. Κι ενώ βρισκόμαστε στο 2025 τα άτομα με αυτισμό στην Πάτρα και οι οικογένειες τους είναι μέσα στην αβεβαιότητα και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν χωρίς την υποστήριξη που θα έπρεπε να έχουν.
Πρόκειται για ένα έργο που θα βελτιώσει τις υποδομές και τις υπηρεσίες της περιοχής μας, προσδοκώντας να γίνει μια δομή ποιοτικών και εξειδικευμένων παιδαγωγικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, αρχίζοντας από την πρώιμη παρέμβαση, έως τη διά βίου εκπαίδευση και στήριξη, βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής των ωφελουμένων και προωθώντας την κοινωνική τους ένταξη
Για την αποτροπή της κοινωνικής περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού των ατόμων με αυτισμό θα πρέπει να λειτουργήσουν δομές που θα παρέχουν ολοκληρωμένες εξειδικευμένες υπηρεσίες, από την διάγνωση, τον σχεδιασμό και την παρέμβαση μέχρι την συμβουλευτική υποστήριξη, με τη στελέχωση από κατάλληλη ομάδα επιστημόνων που θα εφαρμόζουν το κατάλληλο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κάθε παιδί. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους, με απώτερο στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι συνασπισμένες προσπάθειες μέσα από συλλόγους γονέων αποτελεί ισχυρό μέσο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και την ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών. Όσον αφορά τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τα άτομα με αυτισμό, οι παρεμβάσεις τους πρέπει να στοχεύουν σε μια ευρύτερη και ολιστική προσέγγιση που εξετάζει το άτομο στον περιβάλλον του λαμβάνοντας υπόψη το παιδί, την οικογένεια και τους ευρύτερους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, ανταποκρινόμενοι παράλληλα στο κοινωνικό μοντέλο αναπηρίας. Απαραίτητη θεωρείται η επανακατάρτιση των επαγγελματιών, η συστηματική εκπαίδευση καθότι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις απαιτούν έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Τέλος, οφείλουμε και εμείς με τη σειρά μας να στηρίξουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα του αυτιστικού παιδιού, στηρίζοντας ταυτοχρόνως και την οικογένειά του. Οφείλουμε να άρουμε κάθε είδους προκατάληψη, στερεότυπα, αρνητικές στάσεις για τον αυτισμό. Η ανάγκη των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους για αποδοχή είναι ζωτική. Η δική μας θετική στάση είναι επιβεβλημένη. Είναι υπόθεση όλων μας η δημιουργία μιας κοινωνίας ανοιχτής στη διαφορετικότητα βασιζόμενη στην ισότητα και στην κοινωνική αλληλεγγύη.
