Από τη μια ήρθε η είδηση ότι η βουλή των ΗΠΑ πέρασε τροπολογία που βάζει φρένο στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Μετά ήρθαν οι πρώτες εικόνες να πετούν ελληνικά μαχητικά πλάι – πλάι με F-35 στην Κρήτη. Κι ύστερα ήρθε η εικόνα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ να φωτογραφίζεται μπροστά σε ένα F-35 στο εργοστάσιο κατασκευής.
Όταν ο Μπομπ Μενέντεζ έκανε την δήλωση για μπλόκο στην πώληση F-16 Viper καθώς και ΚΙΤ αναβάθμισης στην Τουρκία, συνέβη στην διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. «Επιβεβαίωσα την υποστήριξή μου στους διαρκείς δεσμούς μας με τους Έλληνες εταίρους και την εκτίμησή μου για τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο» έγραψε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στον απόηχο της συνάντησής του με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Όμως, η πιο σημαντική επίσκεψη ήταν όταν εισήλθε στο εργοστάσιο παραγωγής των F-35 στο Fort Worth του Ντάλας, στην πολιτεία του Τέξας. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έγινε πλήρης ξενάγηση στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο εργοστάσιο.
Είδε από κοντά πως κατασκευάζονται κρίσιμα τμήματα του μαχητικού 5ης γενιάς στο οποίο «σύντομα θα κυματίζει η ελληνική σημαία» όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στην USAF και η κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, βρίσκεται εκεί ως εργολάβος του προγράμματος. Όπως, λοιπόν, είναι εύκολα αντιληπτό, ισχύουν αυστηροί όροι ως προς τα κινητά και τις φωτογραφίες.
Εκεί, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν μπόρεσε να βγάλει καμία φωτογραφία για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, φωτογραφήθηκε στο υπόστεγο απ’ όπου εκκινούν για τα flying tests των μαχητικών 5ης γενιάς, με τον ίδιο να γράφει χαρακτηριστικά: Με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ελίτ της 5ης γενιάς Μαχητικών, η προαγωγή Ασφάλειας και Σταθερότητας στην περιοχή μας είναι εγγυημένη!».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που επισκέπτεται τον χώρο παραγωγής των F-35 ενώ είναι και η πρώτη επίσημη επίσκεψη από το Ελληνικό Πεντάγωνο μετά την ανακοίνωση συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα από τον Πρωθυπουργό και την αποστολή της LOR.
Έτσι, ο Στρατηγός Φλώρος έγινε ο πρώτος Αρχηγός που βρέθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής των Rafale και των F-35, που αμφότερα εντάσσονται στην Πολεμική μας Αεροπορία.
Όμως, οι ευχάριστες εκπλήξεις για το Αρχηγό δεν σταμάτησαν εκεί. Κατά την επίσημη επίσκεψή του στο US Special Operations Command (USSO COM), o Διοικητής Στρατηγός Richard D. Clarke τον παρασημοφόρησε με το Μετάλλιο «UNITED STATES SPECIAL OPERATIONS COMMAND».
Πρόκειται για το Μετάλλιο Ειδικών Επιχειρήσεων, μία από τις ύψιστες διακρίσεις που μπορεί να λάβει Αρχηγός ξένης χώρας.
Όπως έγινε γνωστό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τη συνάντησή του με τον διοικητή General Richard D. Clarke συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις σύγχρονες τάσεις στο πεδίο των Ειδικών Επιχειρήσεων, τη νέα δομή των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων υπό τη Διοίκηση και τον Έλεγχο της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με υψηλού επιπέδου κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης καθώς και την ελκυστικότητα των ελληνικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων για εκπαίδευση με φίλους, εταίρους και συμμάχους. «Επισκέφθηκα», συνεχίζει, «επίσης, το Joint Special Operations University, όπου ενημερώθηκα για θέματα εκπαίδευσης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, για τις δυνατότητες συμμετοχής στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα εκπαιδευτικά προγράμματα του πανεπιστημίου, καθώς και για την προοπτική ανάληψης της διεξαγωγής περιφερειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Joint Special Operations University από την Ελλάδα».
Όμως, η πιο σημαντική συνάντηση απ’ όλες ήταν με τον Αρχηγό των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ, Στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, με τον οποίο συζήτησαν:
- -Κατάσταση στην Ουκρανία και τις ανάγκες πολεμικής της προσπάθειας
- -Προκλήσεις στην Άμυνα και την Ασφάλεια
- -Αποτρεπτική ικανότητα ΝΑΤΟ
- -Εμβάθυνση Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ
- -Ρόλο Σούδας-Αλεξανδρούπολης