Ο Γιώργος Κωνσταντίνου έζησε τον τορπιλισμό της «Έλλης» στην Τήνο – «Διέκρινα ανθρώπους να κολυμπάνε για να σωθούν», περιγράφει

    Ημερομηνία:

    Μια προσωπική μαρτυρία από το παρελθόν του αποκάλυψε ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε στην πρώτη του παιδική ανάμνηση, ένα καλοκαίρι που κατέληξε σε εθνικό τραύμα, σημαδεμένο από τα γεγονότα του Δεκαπενταύγουστου του 1940 στην Τήνο.

    Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Showtime, ο ηθοποιός περιγράφει τις μνήμες του από τότε. Όπως λέει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, μόλις έξι ετών τότε, βρέθηκε στην Τήνο μαζί με τη μητέρα του, που ήθελε να προσκυνήσει, όταν ξαφνικά η τορπιλισμένη φρεγάτα Έλλη σηματοδότησε την έναρξη ενός κόσμου που βυθιζόταν στο σκοτάδι του πολέμου.

    Ο ηθοποιός περιέγραψε τον πανικό των ανθρώπων που έτρεχαν στους δρόμους του νησιού, τα κομμάτια σίδερου που πετάγονταν παντού, τον ταβερνιάρη που προστάτευσε τον κόσμο μέσα στο μαγαζί του, καθώς και τον εαυτό του καθισμένο σε ένα γαϊδούρι, ανεβαίνοντας το βουνό, να παρακολουθεί το καταδρομικό να βυθίζεται αργά.

    Το απόσπασμα του βιβλίου δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό που διατηρεί το «Σπίτι του Ηθοποιού» στο Instagram. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Ήμουν έξι χρονών. Βρεθήκαμε στην Τήνο. Δεκαπενταύγουστο. Η μητέρα μου ήθελε να προσκυνήσει. Με πήρε μαζί της. Βρισκόμασταν στην παραλία όταν ξαφνικά ακούστηκε μια φοβερή έκρηξη. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει αλαφιασμένος προς το εσωτερικό του νησιού. Πανικός. Όπως τρέχαμε, ψηλά, πάνω από τα κεφάλια μας, διέσχιζαν τον ουρανό μαύρα κομμάτια σίδερο, αφήνοντας πίσω τους καπνό. Μπήκαμε μαζί με άλλους σε μία ταβέρνα. Ο ταβερνιάρης έκλεισε τις πόρτες και μας συμβούλεψε, φοβισμένος κι αυτός, να δείξουμε ψυχραιμία. Επόμενη εικόνα: εγώ, καθισμένος επάνω σ’ ένα γαϊδούρι, ανηφορίζοντας ένα βουνό. Κόσμος ανεβαίνει με τα πόδια. Ακούω. Ένα καταδρομικό μας έχει τορπιλιστεί στο λιμάνι από υποβρύχιο. Ήταν γεμάτο πυρομαχικά και υπήρχε ο φόβος μήπως ανατιναχτούν και καταστρέψουν το νησί. Από την κορυφή του χαμηλού βουνού είδα το χτυπημένο πλοίο και σαν να διέκρινα στη θάλασσα ανθρώπους να κολυμπάνε για να σωθούν. Σε λίγο το καράβι αρχίζει να βουλιάζει, χωρίς να ανατιναχτεί. Ήσυχα, ήρεμα, παίρνοντας μαζί του τις όμορφες μέρες ενός ειρηνικού, ξένοιαστου κόσμου, που βυθιζόταν τώρα στο σκοτάδι και στην απόγνωση. Το πλοίο ήταν η “Έλλη” και το ημερολόγιο έγραφε 15 Αυγούστου 1940».

    Δείτε την ανάρτηση

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι τιμές δεν πέφτουν στα ράφια: Τρεις μέρες μετά τη συμφωνία, οι καταναλωτές βλέπουν… καβουροδαγκάνες – ΒΙΝΤΕΟ

    Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του υπουργείου...

    Πάτρα: Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στην Αχαϊα – Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να γίνει το έργο

    Πριν μερικούς μήνες κάναμε ρεπορτάζ για τον δρόμο –...

    Ο Μιχάλης Βοριαζίδης του Άρη διαγνώστηκε με εξεργασία στα γεννητικά όργανα

    Μία δυσάρεστη είδηση προέκυψε από σχετική ενημέρωση της ΠΑΕ Άρης,...

    Πάτρα: Άντε πάλι τα ίδια με αφορμή τις κακοκαιρίες

    Άντε πάλι τα ίδια… Με αφορμή τη νέα κακοκαιρία...