flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Ο Γιώργος Παπανδρέου βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο “CANKAYA”

 Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε την Άγκυρα όπου βραβεύτηκε  με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Zulfu Livaneli,για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Το βραβείο που δίνεται για πρώτη φορά το 2022, αποτελεί πρωτοβουλία του Δημάρχου της Çankaya,Alper Tasdelen και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι ο πρώην Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hikmet Cetin.

Η τελετή βράβευσης, έγινε χθες,  Σάββατο 15 Ιανουαρίου,παρουσία του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Kemal Kilicdaroglu, της Προέδρου του Καλού Κόμματος (Iyi Parti), Meral Aksener, του δημάρχου της Άγκυρας  Mansur Yavas, μελών του Τουρκικού κοινοβουλίου και εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του μεταξύ άλλων,ανέφερε τα εξής:

«Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων. Ηανθρωπότητα έκανε τεράστια πρόοδο σε ό,τι αφορά τη γνώση, την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογία, αλλά έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, οι μακροχρόνιες συγκρούσεις που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και αδικίες.

Καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, μερικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον εξτρεμισμό, την ξενοφοβία, τον φανατισμό, τη βία ακόμα και με τη ναρκοθέτηση της ειρήνης και των θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας.

Όμως, δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την προσέγγιση. Οι αυταρχικές αντιδράσεις απλώς δημιουργούν περαιτέρω ανισότητες και τορπιλίζουν τις ελευθερίες.

Απαντώ, λοιπόν: Υπάρχει ένας άλλος δρόμος.

Το πίστεψα βαθιά, όταν μαζί με τον Ισμαήλ Τζεμ αλλάξαμε τον ρου των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μπορεί να μην λύσαμε τα δύσκολα προβλήματα, αλλά δείξαμε έναν άλλο δρόμο για τη μακροχρόνια διασφάλιση της ειρήνης. Θυμάμαι σαν να ήταν χτες, τη μέρα που φυτέψαμε μια ελιά στη Σάμο και αποφασίσαμε να αφοσιωθούμε στην οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ένα όραμα που αφορούσε όχι μόνο τις δυο χώρες μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, βλέπαμε μια Τουρκία με ευρωπαϊκή προοπτική. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο γεωγραφικός όρος είναι κυρίως μια οικογένεια αξιών. Δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια στέρεη, ουσιαστική δημοκρατία με θεσμούς που λογοδοτούν, είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για ειρήνη. Γιατί η δημοκρατία βασίζεται στο διάλογο και την κατανόηση. Δίνει χώρο και δικαιώματα σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνότητα, τη θρησκεία, τις προσωπικές επιλογές. Διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης. Η δημαγωγία, η ρητορική του μίσους, τα στερεότυπα, δηλητηριάζουν τη δημοκρατία και απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη εντός και εκτός των συνόρων.

Η ουσιαστική δημοκρατία, όπως και η κουλτούρα της ειρήνης, χρειάζονται  καλλιέργεια μέσα από την παιδεία, τον πολιτισμό. Και είναι τιμή που μοιράζομαι αυτό το βραβείο με τον καλό μου φίλο Ζουλφού Λιβανελί, αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη, οραματιστή και διανοούμενο.

Ζουλφού, αποτελείς ζωντανό παράδειγμα για το πώς ο πολιτισμός μπορεί να γίνει μια μοναδική γέφυρα διαλόγου και κατανόησης.

Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλους όσους είχαν και έχουν το θάρρος να παλέψουν για ένα δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον για την περιοχή μας. Μια περιοχή με τόσο πλούσια ιστορία, τόσες δυνατότητες, που δυστυχώςυποφέρει ακόμα από πολλές συγκρούσεις.

Συγκρούσεις που δεν είναι απλώς εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση, αλλά τραγικά γεγονότα που επηρεάζουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τη ζωή συγκεκριμένων ανδρών, γυναικών, παιδιών, που έχουν πρόσωπο.

Όμως σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ότι είμαστε πεπεισμένοι πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό, καλύτερο, δημοκρα τικό μέλλον».

Μετά την απονομή των βραβείων, ακολούθησε συναυλία με έργα του Zulfu Livaneli.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τη Γενική Γραμματέα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Kemal Kilicdaroglu και Selin Sayek Boke, καθώς και με τους συμπροέδρους του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) Pervin Buldan και Mithat Cancar. Τα κόμματα αυτά είναι μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συναντήθηκε επίσης, με τον Πρόεδρο του Κόμματος Ειρήνης και Προόδου (DEVA) AliBabacan και άλλους πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες. Στις συναντήσεις α υτές, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.