Ο Γολγοθάς των υιοθεσιών: Τουλάχιστον 1.200 παιδιά περιμένουν στα ιδρύματα

    Ημερομηνία:

    Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για τις υιοθεσίες και τα παιδιά που παραμένουν σε ιδρύματα, ελπίζοντας να βρεθεί μια αγκαλιά.

    Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Μαρίνα Στέφου, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η αναμονή για τους υποψήφιους θετούς γονείς στον ένα με ενάμιση χρόνο, ενώ θα δοθεί βάση με νέα εγχειρήματα και στην αναδοχή παιδιών με αναπηρία.

    1.265 παιδιά είναι στα ιδρύματα – Προς υιοθεσία είναι 110
    Όπως αναφέρει η κυρία Στέφου, μιλώντας στο OPEN  «σήμερα στα ιδρύματα υπάρχουν 1.265 παιδιά σε όλη την επικράτεια. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε από το πληροφοριακό μας σύστημα. Δεν είναι όλα τα παιδιά προς υιοθεσία ή αναδοχή. Πρόκειται για 110 παιδιά προς υιοθεσία και άλλα τόσα είναι σε διαδικασία σύνδεσης που σημαίνει ότι ήδη βρίσκονται σε επαφή με υποψήφιους γονείς. 2.604 αιτήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

    Πολλές από αυτές ικανοποιούνται και πολλές είναι σε διαδικασία διασύνδεσης και άλλοι περιμένουν. Εκεί παίζουν ρόλο τα κριτήρια και οι επιθυμίες των υποψήφιων θετών γονέων. Καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που διαλέγουν το φύλο, την ηλικία, την υγεία, και την εθνοτική καταγωγή. Έχουμε ελάχιστα βρέφη αυτή τη στιγμή τυπική ανάπτυξης. Τα βρέφη είναι λίγα και προφανώς φεύγουν άμεσα. Για αυτό υπάρχουν και οι αναμονές αυτές. Αλλά εάν ένα ζευγάρι πραγματικά θέλει να ανοίξει την αγκαλιά του, να δώσει αγάπη σε ένα παιδί, υπάρχουν και παιδιά που έχουν ελαφριά αναπηρία ή άλλα προβλήματα που μπορούν μέσα σε λίγα χρόνια με την κατάλληλη θεραπεία, να ανθίσουν».

    «Όταν μια υποψήφια θετή μητέρα ή ανάδοχος θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα 6μηνο εκπαίδευσης, και οι δύο γονείς. Εκεί ξεκινά η διαδικασία της σύνδεσης», εξηγεί για την διαδικασία, η οποία παρακολουθείται στενά από ειδικούς και κοινωνικούς λειτουργούς.

    Μάλιστα, η ίδια συμπληρώνει ότι «δεν θέλουμε τα παιδιά να μείνουν στα ιδρύματα σε καμία περίπτωση και εκεί είναι κομβικό ο ρόλος των κοινωνικών λειτουργών και εκεί έχουμε εντοπίσει την παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε και εμείς ως υπουργείο. Θα υπάρξουν εκπαιδεύσεις των κοινωνικών λειτουργών και ενίσχυσή τους, με στόχο να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής ειδικά για την υιοθεσία γιατί βλέπουμε αρκετά αιτήματα. Ιδανικά, στον 1- 1,5 χρόνο. Η αποϊδρυματοποίηση είναι ένας στόχος που έχει το υπουργείο μας».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συνελήφθη η 43χρονη δικηγόρος μετά από μήνυση του γνωστού ποινικολόγου για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

    Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του καταγγελλόμενου ξυλοδαρμού της 43χρονης δικηγόρου από γνωστό ποινικολόγο. Σύμφωνα...

    ΦΠΑ στον καφέ: Ακριβότερος από σήμερα σε καφενεία και καφετέριες

    Ακριβότερος κατά 11% είναι από σήμερα (01.07.2024) ο σερβιρισμένος καφές στην...

    Μηχανογραφικό 2024: Πώς υπολογίζονται τα μόρια, πότε θα βγουν οι Βάσεις 2024

    Oι βαθμολογίες για τις Πανελλήνιες 2024 ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, και οι...

    Point system για όλα τα χρέη σε τράπεζες και δημόσιο

    Point systm για τους οφειλέτες σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία,...