flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Ο Κώστας Γάκης ετοιμάζει διαδραστικό ταξίδι στην «μικρή Ελλάδα»

Ένα τρίμηνο διαδικτυακό σεμινάριο που θα καταλήξει σε video project με τον ηθοποιό, σκηνοθέτη, θεατροπαιδαγωγό, ντοκιμαντερίστα και εμψυχωτή ομάδων Κώστα Γάκη ξεκινάει στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή.

Ο Κώστας Γάκης θα συναντήσει δια της οθόνης του ανθρώπους από κάθε γωνιά της χώρας που αφηγούνται ιστορίες μνήμης, αλλά και παρόντος και τις μετατρέπουν σε θεατρική δράση εντός του σπιτιού τους ή στην βόλτα τους σε αγαπημένες περιοχές.
Το σεμινάριο «Μια μικρή Ελλάδα» θα είναι ανοιχτό σε όλους, ηθοποιούς και μη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μόνη προϋπόθεση η όρεξη για μοίρασμα και δουλειά πάνω σε οικείες ιστορίες του ελλαδικού χώρου ή της ομογένειας.

Η ομορφιά των ιστοριών μνήμης κάθε τόπου, αλλά και συγκινητικές ή αστείες ιστορίες και στιγμιότυπα καθημερινών ανθρώπων της ελληνικής επικράτειας, λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ απομονωμένων περιοχών. Μαθαίνουμε, έτσι, τα υπέροχα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν κάθε τόπο, εντοπίζοντας τι είναι αυτό που μας ενώνει.

Κάθε ιστορία, από κάθε έναν και από κάθε γωνιά αυτής της χώρας είναι πολύτιμη.

Το μάθημα θα αποτελέσει σημείο συνάντησης πολλών διαφορετικών περιοχών του Ελλαδικού χώρου(συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ομογένειας) με τη χρήση του διαδικτύου και στο τέλος του τριμήνου θα δημιουργηθεί μια όμορφη σπονδυλωτή ταινία βασισμένη στις ιστορίες των συμμετεχόντων σε σκηνοθεσία, μουσική και αφήγηση Κώστα Γάκη με τίτλο «Μια μικρή Ελλάδα».

Η ιδέα αυτή γεννήθηκε στον Κώστα Γάκη όταν κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας άνθρωποι που διαμένουν σε διαφορετικά μέρ μακριά από το υδροκεφαλισμένο κέντρο της πρωτεύουσας όπου διαμένει ο σκηνοθέτης, εξέφρασαν την επιθυμία για ένα διαδικτυακό μάθημα – γέφυρα.

Οι τρεις ενότητες του project είναι οι εξής:

Η «προσωπική» Ελλάδα
Η Ελλάδα που κουβαλάει ο καθένας μέσα του, η Ελλάδα που σχηματίζει ο καθένας μέσα από τις καθημερινές του διαδρομές και συνήθειες στα μυστικά, γοητευτικά μέρη της γειτονιάς, της συνοικίας, του χωριού ή της πόλης που διαμένει ή από του τόπου καταγωγής του, αλλά και μέσα από ταξίδια που έχει κάνει στην μαγική χώρα μας.

Η Ελλάδα μέσα από τις διαφορετικές ιστορίες κάθε περιοχής
Εδώ, καθένας θα ψάξει τις διαφορετικές αποχρώσεις κάθε περιοχής, τις ντοπιολαλιές, παραμύθια, τραγούδια, μαρτυρίες και ιστορική μνήμη. Όλα αυτά θα μετατραπούν σε μικρές θεατρικές απόπειρες και με χιούμορ, φρεσκάδα και ανθρώπινη ζεστασιά θα μοιραστούν μέσα στο ιδιότυπο ντοκιμαντέρ που θα ακολουθήσει.

Η «παλιά» Ελλάδα, μια Ελλάδα νοσταλγίας και θύμησης

Εδώ θα δοθεί έμφαση στις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των ανθρώπων δηλαδή που επλήγησαν περισσότερο σε αυτή την κρίση του κοροναϊού. Θα δημιουργηθεί, ιδανικά, μια κιβωτός ιστοριών, δώρο και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, γεμάτη από την σοφία και την ευαισθησία της τρίτης ηλικίας.

Ο Κώστας Γάκης λέει σχετικά με το σεμινάριό του:

«Στόχος και εσώτερο νόημα του σεμιναρίου αυτού είναι η αισιοδοξία και η ανάταση μέσα σε μια κρίση και όχι η έμφαση στο ζόφο και την παραίτηση! Μέσα σε έναν καιρό αποκλεισμού, το project αυτό προωθεί την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, τη διάσωση της ελληνικής μνήμης και κληρονομιάς, την άρση του αποκλεισμού της τρίτης ηλικίας, την επανοικειοποίηση της ελληνικότητας και τη γεφύρωση Ελλήνων πολιτών από κάθε γωνιά του πλανήτη με έναν εντελώς σύγχρονο, φρέσκο και, εύχομαι, ενδιαφέροντα τρόπο.»

Η Ελλάδα είναι οι ιδιαίτεροι τόποι και οι ξεχωριστοί άνθρωποί της. Όλοι ευπρόσδεκτοι στο σεμινάριο του Κ. Γάκη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έναρξη σεμιναρίου: 6 Δεκεμβρίου 2020

Συνάντηση μέσω βιντεοκλήσεων:  Κυριακή 12 – 2 μ.μ.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 μήνες

Τιμή: 40 ευρώ ανά μήνα

Αποστολή σύντομου βιογραφικού  στο: seminariagaki@gmail.com