flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Ο μαθητής του 1ου ΓΕΛ Πάτρας, Παναγιώτης Τράκας πρώτευσε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας

Η πανδημία και η μεγάλη συζήτηση που προκάλεσε για τα εμβόλια, τα τεστ, την αναζήτηση φαρμάκων, αλλά και τη εργαστηριακή μελέτη του ιού αποτέλεσε αφορμή για να εξάψει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του μαθητή του 1ου Γενικού Λυκείου Πατρών (Ανθούπολη), Παναγιώτη Κων. Τράκα για την επιστήμη της βιολογίας.

Η αγάπη, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, υπήρχε πάντα για τον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο. Αλλωστε, αυτή επέλεξε ως βασικό μάθημα και για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στις οποίες θα συμμετάσχει σε λίγες ημέρες.

Αφορμή για να αναζητήσουμε τον μαθητή Παναγιώτη Τράκα αποτέλεσε η πρώτευσή του με βαθμό 81,62 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας, ο οποίος διεξήχθη στις 18 και 19 Απριλίου στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Η επιτυχία του αυτή τον καθιστά μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας, η οποία θα διαγωνιστεί διεθνώς στο Ερεβάν της Αρμενίας τον προσεχή Ιούλιο.

 

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

«Αυτή η διάκριση ήρθε ξαφνικά. Και το λέω αυτό, διότι εντελώς τυχαία συμμετείχα στον διαγωνισμό μετά από παρότρυνση της καθηγήτριας βιολογίας Κωνσταντίνας Νικολακοπούλου. Μάλιστα, δεν είχα προετοιμαστεί καθόλου», μας είπε ο Παναγιώτης, προσθέτοντας:
«Αποφάσισα να συμμετέχω μόνο και μόνο για να τσεκάρω το επίπεδο των γνώσεών μου. Η δοκιμασία της Ολυμπιάδας ήταν μάλιστα για μένα σκληρή, διότι πήγα μόνος μου στην Αθήνα, δεν μπορούσαν να με συνοδεύσουν οι γονείς μου, η όλη διαδικασία ήταν υψηλότατου επιπέδου και πραγματικά δεν περίμενα ότι θα είχα αυτό το αποτέλεσμα. Να βρεθώ δηλαδή, ανάμεσα στους τέσσερις που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον διεθνή διαγωνισμό βιολογίας. Ηταν για μένα μια πολύ δυνατή εμπειρία και μπορώ να σας πω ότι με προετοίμασε και για τις Πανελλαδικές στις οποίες πλέον, θα πάω με μεγαλύτερη άνεση και χωρίς άγχος».

 

ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ Η ΕΡΕΥΝΑ

Τι ήταν όμως, αυτό που τον έσπρωξε στη βιολογία; «Εχω επιλέξει τη βιολογία και ως βασικό μάθημα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς με ενδιαφέρουν οι επιστήμες υγείας. Είμαι ανάμεσα στη βιολογία και στην ιατρική. Η βιολογία ως επιστήμη μετά τον κορονοϊό ήρθε πολύ στο προσκήνιο με τα εμβόλια τα τεστ και όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπισή του. Διδασκόμαστε και μαθαίνουμε ότι όλα είναι δημιουργημένα με ένα μυστήριο. Δηλαδή πίσω από το προφανές κρύβεται ένας ολόκληρος μηχανισμός, ο οποίος σε ελκύει και θέλεις να τον ανακαλύψεις. Γενικά, έχω στόχο να ασχοληθώ με την έρευνα. Ακούω πολλές αρρώστιες που απασχολούν την ανθρωπότητα και θέλω να συμμετάσχω στις έρευνες που γίνονται για τη θεραπεία τους. Θέλω δηλαδή να ασχοληθώ με την έρευνα, να μελετήσω τον ανθρώπινο οργανισμό και να ενταχθώ σε ένα ερευνητικό εργαστήριο, που έχει ως αντικείμενο φάρμακα και θεραπείες».

 

ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο Παναγιώτης Τράκας είναι από τη γενιά των μαθητών, που η πανδημία τους απομάκρυνε από το σχολικό περιβάλλον επί μακρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να στερηθούν πολλά. «Γενικά τα χρόνια αυτά ήταν απαίσια. Βρεθήκαμε κλεισμένοι και απομονωμένοι στα σπίτια μας. Δεν έχω ζήσει το λύκειο. Στερηθήκαμε τους καθηγητές μας, τους συμμαθητές μας, τις εκδρομές μας, την πενθήμερη. Μόνο την τελευταία χρόνια προλάβαμε να ζήσουμε κάποια πράγματα και κυρίως να κάνουμε μάθημα όπως πρέπει. Αυτό με στενοχωρεί, διότι ήθελα να έχω πιο πολλές αναμνήσεις από τα σχολικά μου χρόνια».
Ο Παναγιώτης Τράκας ετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και ακολούθως για τον Διεθνή διαγωνισμό βιολογίας στην Αρμενία.

 

Μεγάλη διάκριση για την τοπική κοινωνία

Η πανελλήνια διάκριση του Παναγιώτη Τράκα έκανε υπερήφανη τη σχολική κοινότητα του 1ου Λυκείου της Πάτρας, στο οποίο ήταν και σημαιοφόρος.
«Μία μεγάλη τιμητική διάκριση σε πανελλήνιο επίπεδο χαροποίησε ιδιαίτερα τους καθηγητές και τους μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Πάτρας, αλλά και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και την τοπική κοινωνία της πόλης μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του σχολείου διευθύντρια του οποίου είναι η θεολόγος – φιλόλογος, Ευρυδίκη Παπάζογλου.