Ο Μητσοτάκης διέψευσε τον Σκρέκα για τους υδρογονάνθρακες στο Κατάκολο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Πριν δέκα ημέρες στο ilialive.gr γράφαμε για την “Διαχρονική κοροϊδία για το κοίτασμα του Κατακόλου – Επιβεβαιωμένο εδώ και 40 χρόνια – Δεν έχει δοθεί η περιβαλλοντική άδεια”. Ήταν με αφορμή την δήλωση του υπουργού Ενέργειας Κώστας Σκρέκα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ότι «… στην περίπτωση του Κατακόλου έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιολογείται αυτή την στιγμή από την εταιρεία η δυνατότητα να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική γεώτρηση…”.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Είχε προηγηθεί η επιστολή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη μόλις μια ημέρα πριν, όπου για το ίδιο θέμα ζητούσε να επισπευτούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά και δημοσίευμα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που ανέφερε πως ακόμα αναμένεται η περιβαλλοντική άδεια για το κοίτασμα του Κατακόλου.

    Τι είπε ο Μητσοτάκης για το Κατάκολο

    Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Πρωινή της Ηλείας, Παναγιώτης Φωτεινόπουλος αν και ήθελε στη διάρκεια της συνέντευξης να ρωτήσει για τις άγονες προκηρύξεις των περιφερειακών νοσοκομείων, θεώρησε πως είχε ήδη απαντήσει σε άλλο συνάδελφο ο πρωθυπουργός και πέρασε στο θέμα των υδρογονανθράκων του Κατακόλου και τον αγωγό East Med.

    “Από το 2019 έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα κοιτάσματα στο Κατάκολο που είναι πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θα ήθελα να σάς ρωτήσω εάν οι πρόσφατες ανακοινώσεις περιλαμβάνουν αξιοποίηση και αυτών των κοιτασμάτων. Εάν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος ώστε να μην επηρεαστεί ο τουρισμός. Και αν είστε αισιόδοξος για τον αγωγό EastMed ότι θα ολοκληρωθεί σε χρονοδιαγράμματα ρεαλιστικά” ήταν το ερώτημα του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου.

    “Για τον EastMed δεν μπορώ να σάς πω κάτι περισσότερο πέραν του ότι στηρίζουμε το project. Αλλά η αγορά, τελικά, θα κρίνει αν ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη είναι ένας αγωγός ή άλλοι τρόποι” είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Σε πρώτη φάση αυτό το οποίο κάνουμε είναι να επενδύουμε πολύ στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Δημιουργώντας υποδομές, έτσι ώστε να μεταφέρουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ένα κομμάτι του μπορεί να παράγεται, μάλιστα, και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες, μάλιστα, οι οποίες εμπλέκονται σε αυτές τις εξορύξεις και να γίνουμε ένα κέντρο υποδοχής LNG, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια, για την Κεντρική Ευρώπη, γιατί όχι και για την Ουκρανία” συμπλήρωσε.

    Ερχόμενος στο θέμα του Κατακόλου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως έχει επιφυλάξεις!!! Εκεί δηλαδή που ο αρμόδιος υπουργός δήλωνε πριν δέκα ημέρες ότι ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση, το θέμα βρέθηκε να “παγώνει”.

    “Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου. Και έχω επιφυλάξεις διότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση καμία εξόρυξη που να αφορά πετρέλαιο, να μπορεί να θέσει, εν δυνάμει, σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

    Για αυτό και αυτή την στιγμή οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν φυσικό αέριο” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Τι είπε νωρίτερα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτ. Ελλάδα

    Λίγο νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην ερώτηση του ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Πάτρα, Ηλία Κάνιστρα σχετικά με τα ποια αναμένεται να είναι τα οφέλη από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στο Κατάκολο.

    “Κατ’ αρχάς, οι έρευνες υδρογονανθράκων στην πατρίδα μας ήταν λίγο σαν το «γιοφύρι της Άρτας». Πολλά λόγια, λίγη ουσία. Μια προηγούμενη Κυβέρνηση με Υπουργό τότε τον Γιάννη Μανιάτη είχε κάνει μια σημαντική δουλειά, η οποία όμως από τότε ουσιαστικά έμεινε περίπου στα χαρτιά.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Και επί δικών μας ημερών γίνονται για πρώτη φορά σοβαρές σεισμικές μελέτες, για να διαπιστώσουμε σε οριοθετημένα οικόπεδα τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην Exxon Mobil και στην HELLENiQ ENERGY, τέως Ελληνικά Πετρέλαια, εάν πράγματι υπάρχουν σοβαρά αποθέματα υδρογονανθράκων. Αναφέρομαι σε φυσικό αέριο όχι σε πετρέλαιο -θέλω να το τονίσω αυτό- διότι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, τα οποία μπορούν να εξορυχθούν. Και φυσικά αυτές οι έρευνες αποκτούν πολύ μεγάλη σημασία τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο υψηλές και που η Ευρώπη αναζητεί διακαώς απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Υπάρχει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον λοιπόν γι΄ αυτό το οποίο γίνεται. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα δύο αυτά οικόπεδα. Γίνονται έρευνες και στο Ιόνιο, όπως γνωρίζετε, δυτικά της Κέρκυρας και θα γίνει και μία έρευνα μόνη στην Ήπειρο, πάλι με πρώτη γεώτρηση, η οποία θα γίνει εντός του 2023.

    Είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο γίνεται για τη χώρα. Έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις, αλλά δε γνωρίζουμε τα τελικά αποτελέσματα, μέχρι που να κάνουμε τα σεισμικά και να τρυπήσουμε. Όχι εμείς, οι εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται.

    Όμως, οι πρώτες ενδείξεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Αλλά θα επαναλάβω και πάλι ότι έχουμε μία υποχρέωση ως χώρα να δούμε εάν έχουμε αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία να είναι δυνητικά αξιοποιήσιμα.

    Όμως, ασχέτως του τι θα κάνουμε στον τομέα του φυσικού αερίου, όχι απλά δεν υποστέλλουμε, αλλά κρατάμε πιο ψηλά τη σημαία της πράσινης μετάβασης. Η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια σε ενέργεια, η οποία παράγεται από τον ήλιο κι από τον άνεμο και μάλιστα μέρος των επενδύσεων που παρουσιάστηκαν εδώ, είναι κρίσιμες υποδομές διασύνδεσης και δικτύων που θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε καλύτερα το δυναμικό μας ως προς τον άνεμο και ως προς τον ήλιο.

    Και αυτή η πολιτική μας θα προχωρά παράλληλα με τις έρευνες, οι οποίες γίνονται. Μακάρι να είμαστε τυχεροί και να κρύβεται κάποιος μεγάλος πλούτος για τη χώρα. Τονίζω δεν το γνωρίζουμε ακόμα, έχουμε θετικές ενδείξεις, θα είναι κάτι πολύ σημαντικό και για την πατρίδα μας αλλά και για την Ευρώπη συνολικά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

    Να θυμίσουμε πως το Κατάκολο μετά τον Πρίνο, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κοίτασμα με εκτίμηση αποληψιμότητας 14 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα 35-40 εκατ. της συνολικής εκτίμησης και ένα δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με οφέλη κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Τα δικαιώματα τα έχει η Energean, η εταιρία που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και που επίσης εκμεταλλεύεται τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανέφερε και στις απαντήσεις του ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η εταιρία που τρέχει με ταχύτατες διαδικασέις κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, εδώ και έξι χρόνια περιμένει την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, έχοντας δαπανήσει ήδη τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για έρευνες.

    Οι διαδικασίες είναι δηλαδή ολοκληρωμένες για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, όταν στην Κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζουν πως ξεκίνησαν έρευνες που στα επόμενα χρόνια θα μας δώσουν απαντήσεις για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, ενώ η Ευρώπη φλέγεται για τον ενεργειακό.

    Και κάπου εδώ φαίνεται πως όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσεις, επιστρατεύονται αφηγήματα τύπου “υδρογονάνθρακες” που παραπέμπουν στο μέλλον. Θέματα που αν αντιμετωπιστούν με την πρέπουσα σοβαρότητα θα δώσουν λύσεις και σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορεί να εκμεταλλευτεί η χώρα, και συνολικά να εξαλείψουν το πρόβλημα των ενεργειακών πόρων της χώρας.

    Για τον κ. Μητσοτάκη, η ύπαρξη ενός “ώριμου” κοιτάσματος στο Κατάκολο που αποδεδειγμένα διαθέτει ίσως περισσότερο φυσικό αέριο από ότι πετρέλαιο, ακυρώνει αυτό που είπε ότι “… επί δικών μας ημερών γίνονται για πρώτη φορά σοβαρές σεισμικές μελέτες, για να διαπιστώσουμε σε οριοθετημένα οικόπεδα, εάν πράγματι υπάρχουν σοβαρά αποθέματα υδρογονανθράκων”.

    Ο πρωθυπουργός ή ήταν “αδιάβαστος” για το θέμα του Κατακόλου, ή σκόπιμα το “σκότωσε”…

    Κρατάμε για το τέλος μια κουβέντα του Πρωθυπουργού από τη χθεσινή συνέντευξη. “Οι έρευνες υδρογονανθράκων στην πατρίδα μας ήταν λίγο σαν το «γιοφύρι της Άρτας». Πολλά λόγια, λίγη ουσία”… Και δυστυχώς αυτό ισχύει ακόμα…

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Σοφία Καυκοπούλου απαγγέλει χριστουγεννιάτικο ποίημα!

    https://www.youtube.com/watch?v=OtGcnbJ2KYA  

    Όταν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πήγε να παραδώσει ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα στην εφημερίδα «Ακρόπολις»

    Πήγε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα γραφεία της εφημερίδας «Ἀκρόπολις» για να παραδώσει ένα...

    Αυξάνονται αλλά παραμένουν λίγες οι άμεσες πληρωμές

    Τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες σε...

    Το ChatGPT σε ρόλο «βοηθού» του Άγιου Βασίλη

    Η αναζήτηση του κατάλληλου δώρου για τους αγαπημένους μας είναι μία...
    Best Shop