«Εγκαινιάζουμε μία σημαντική έκθεση για την τοπική, αλλά και την εθνική ιστορία, που αποτελεί μία ακόμα τιμή στην ιστορική μνήμη αλλά και μία συνεισφορά στη γνώση που όλοι πρέπει να έχουμε για τα πρόσωπα και τα γεγονότα που οδήγησαν στην αναγέννηση της Ελλάδας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα εκθέματα, την έρευνα και τελικά τη μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια που κάναμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αυτός ο τόπος που άναψε τη σπίθα της λευτεριάς, να αναδείξει το μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό του απόθεμα με την ευκαιρία των 200 ετών από την επανάσταση του 1821».
Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, άνοιξε την έκθεση «Αχαιοί Αγωνιστές στην Επανάσταση του ‘21» που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας» και το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
«Είναι χρέος μας να θυμόμαστε από πού ερχόμαστε. Χρέος μας, να θυμόμαστε τα πρόσωπα και τα γεγονότα που μας ένωσαν σε εκείνη τη νέα αρχή του ελληνισμού. Και δεν είναι μόνο χρέος. Αλλά και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουμε στο κοινό μας μέλλον» πρόσθεσε ο κ Φαρμάκης.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η εξέγερση του Μωριά υπήρξε ορόσημο στην Εθνεγερσία του 1821 και η συμβολή της Αχαΐας, μεγάλη» παρατήρησε εμφατικά κατά τον χαιρετισμό της η Διευθύντρια Εφορείας αρχαιοτήτων Αχαΐας Δρ Αναστασία Κουμούση και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στη διοργάνωση της έκθεσης και προσωπικά τον Περιφερειάρχη «για την συμπαράστασή του στο έργο της Εφορείας και το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τα εν γένει πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Μουσείου Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ, Μιχάλης Βασιλάκης, αναφέρθηκε στο αρχειακό υλικό και τα ιστορικά τεκμήρια που διαθέτει η συλλογή του Μουσείου Τύπου, αλλά και το ψηφιοποιημένο υλικό στο οποίο έχουν ελεύθεροι πρόσβαση οι χρήστες του διαδικτύου.
Η έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας είναι διαρθρωμένη σε επτά ενότητες και αποδίδει το επαναστατικό πνεύμα της εποχής, παρουσιάζει τη δράση και τις πολύπλευρες προσωπικότητες των τοπικών ηρώων, όπως επίσης σημαντικά τεκμήρια και κειμήλια
Την τελετή του αγιασμού τέλεσαν οι Μητροπολίτες Πατρών, Χρυσόστομος, Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, Ιερώνυμος, οι οποίοι, με τη σειρά τους, παρέπεμψαν στη συμβολή της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας, αλλά και του Μεγάλου Σπηλαίου στον επαναστατικό αγώνα των ελλήνων. Ακολούθησε ξενάγηση από τον αρχαιολόγο Γιάννη Μόσχο ο οποίος επιμελήθηκε τον μουσειογραφικό σχεδιασμό της έκθεσης.
Πέραν των συνδιοργανωτών πολύτιμα κειμήλια για τις ανάγκες της έκθεσης παραχώρησαν ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, οι ιδιώτες συλλέκτες Γιάννης Λύτρας και Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, όπως επίσης ο γλύπτης Δημοσθένης Τζανάκος.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δίνοντας την ευκαιρία και στην εκπαιδευτική κοινότητα να την επισκεφθεί.
Η εναρκτήρια ομιλία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στο σύνδεσμο: https://youtu.be/f0VDDFhs_94