Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι μέχρι και σήμερα ο μοναδικός ηγέτης ξένης χώρας που έχει βρεθεί δύο φορές για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ενώ και οι επίσημες – με βάσει τις ανακοινώσεις Λευκού Οίκου και ισραηλινής προεδρίας – τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο ανδρών ξεπερνούν τις 10 μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας Τραμπ.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν επίσης – μαζί με τον Βίκτορ Όρμπαν – και ο πρωθυπουργός ξένης χώρας που έδωσε το «παρών» και μάλιστα με τη σύζυγό του στις ΗΠΑ στο πλάι του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Νετανιάχου ο οποίος είχε χείριστες σχέσεις με τον Τζο Μπάιντεν δεν είχε διστάσει ανοιχτά να στηρίξει τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ στέλνοντας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ένα σαφές μήνυμα και προς το ισχυρότατο εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ.
Ισραήλ και ΗΠΑ είναι επίσης διαχρονικά οι στενότεροι σύμμαχοι σε μία περιοχή που παράγει με τεράστια συχνότητα μεγάλες σε διάρκεια, ένταση και συνέπειες, κρίσεις. Παρά τα «σκαμπανεβάσματα» στις σχέσεις ανά περίοδο ποτέ δεν έχει τεθεί εν αμφιβόλω η στήριξη από την Ουάσιγκτον προς το Τελ Αβίβ.
Ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεδομένα είχε στον «πάγο» επί προσωπικού τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, βρέθηκε αυτοπροσώπως στο Τελ Αβίβ στις πρώτες ημέρες του πολέμου και δεσμεύθηκε προσωπικά πως το αντιαεροπορικό σύστημα της χώρας δεν θα μείνει ούτε δευτερόλεπτο χωρίς τα απαραίτητα πυραυλικά συστήματα. Ο Μπάιντεν που δεν δίστασε να επιβάλει επί προσωπικού κυρώσεις σε ισραηλινές οντότητες πολύ κοντά στο περιβάλλον του Νετανιάχου – το κυβερνητικό και όχι το οικογενειακό – και να «παγώσει» για σημαντικό χρονικό διάστημα την αποστολή όπλων στα ισραηλινά αεροδρόμια και λιμάνια δεν άφησε ποτέ ούτε αιχμή για διατάραξη της ισραηλινοαμερικανικής συμμαχίας…
Σήμερα η κατάσταση δείχνει αρκετά διαφορετική.
Μπορεί ο Νετανιάχου να είναι δεδηλωμένος, φανατικός φίλος και υποστηρικτής του Τραμπ, αλλά και τις δύο φορές που έχει βρεθεί στην Ουάσιγκτον έχει βρεθεί μπροστά σε εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις από τον Αμερικανό πρόεδρο και έχει επιστρέψει στο Ισραήλ με τις βαλίτσες «ελαφρύτερες» και όχι «βαρύτερες».

Την πρώτη φορά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου με την έκπληξη χαραγμένη στο πρόσωπό του και σε απόλυτο αιφνιδιασμό από τον Τραμπ άκουσε τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει λόγο για αμερικανική κτήση του Παλαιστινιακού θύλακα στην Γάζα τον οποίο σκόπευε – και ακόμη σκοπεύει – να μετατρέψει σε τουριστικό θέρετρο εκτοπίζοντας τους Παλαιστίνιους…
Τη δεύτερη με ακόμη μεγαλύτερη και ακόμη πιο έκδηλη έκπληξη ο Νετανιάχου άκουσε και πάλι στη συνέντευξη τύπου τον Τραμπ να υπογραμμίζει πως ο ίδιος θα προχωρήσει κανονικά τις διμερείς επαφές με τους Χούθι, τη Χαμάς και πως θα «τρέξει» μονομερώς και τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία…
Ο Νετανιάχου, ο οποίος το 2019 στην προεκλογική του εκστρατεία είχε γεμίσει το Ισραήλ με αφίσες στις οποίες εικονιζόταν με τον Ντόναλντ Τραμπ να του σφίγγει το χέρι και είχαν μήνυμα τη φράση που ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει κατά την υποδοχή του ξανά στον Λευκό Οίκο: «Ο Νετανιάχου είναι σε άλλο επίπεδο», σήμερα βλέπει αυτό το ίδιο χέρι να φεύγει μακριά του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί άμεσα στη Σαουδική Αραβία και ήδη έχει κάνει δημόσια γνωστό πως θα συζητήσει διεξοδικά για νέες επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Έχει ήδη διαρρεύσει, χωρίς να διαψευστεί, πως και ο ίδιος προσωπικά θα λάβει ένα αεροσκάφος 400 εκατομμυρίων ως κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να το μετατρέψει σε νέο Air Force 1…
Σε αυτή την εξίσωση δεν υπάρχει πουθενά διπλωματία, όχι παραδοσιακή τουλάχιστον. Υπάρχουν επιχειρηματικές συζητήσεις και μάλιστα τέτοιες στις οποίες το Ισραήλ δεν θα δώσει το παρόν…
Το Ισραήλ επίσης ενημερώθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη συμφωνία κατάπαυσης ΗΠΑ – Χούθι. Το Ισραήλ ενημερώθηκε με τον ίδιο τρόπο και για την απόφαση της Χαμάς μετά από απευθείας συζητήσεις με τις ΗΠΑ να απελευθερωθεί και ο τελευταίος αμερικανοισραηλινός όμηρος της 7ης Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ σήμερα δεν βρίσκεται στα πλάνα του Τραμπ ο οποίος διαρρέει πως δεν θα τον «παρακάμψει» πλέον κανείς και πως είναι «πολύ ενοχλημένος» από τον τρόπο που το Ισραήλ κινείται τόσο στο θέμα του Ιράν όσο και με την Γάζα. Η κρίση μπορεί να διαψεύδεται αλλά δεδομένα υπάρχει και είναι μία από αυτές που γεννούν μεγαλύτερα από τα σημερινά προβλήματα.
Οι «κακές γλώσσες» μάλιστα το πάνε ένα βήμα πιο μακριά… Ο Ντόναλντ Τραμπ παρά τις προσκλήσεις Νετανιάχου αποφάσισε να μην μεταβεί αυτή τη φορά στην Ιερουσαλήμ παρά το γεγονός πως και το πρόγραμμα και οι συνθήκες θα ευνοούσαν μία τέτοια επιλογή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει πως δεν θα μεταβεί ούτε στην Άγκυρα, αλλά αυτό δεν είναι απίθανο να αλλάξει…
Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και οι διαχρονικοί δημόσιοι έπαινοι Τραμπ για τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως νέο μήνυμα προς τον Νετανιάχου, ένα μήνυμα που το Ισραήλ δεδομένα έχει τον τρόπο να διαχειριστεί αλλά όχι με «συμβατικό» τρόπο.
Ο Τραμπ που δείχνει σήμερα να απομακρύνει το Τελ Αβίβ από τις εξελίξεις θα πρέπει να αξιολογήσει καλύτερα τη δυναμική και το διακύβευμα γιατί δεν είναι όλοι οι «φίλοι» όπως και οι «εχθροί» το ίδιο ικανοί όσο αποδεδειγμένα έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ.
Ανεξάρτητα από την προσωπική ρήξη το Τελ Αβίβ παραμένει ο πιο ισχυρός «παίχτης» σε πολλά επίπεδα στη Μέση Ανατολή και χωρίς την παρουσία, την συνεργασία και την υπογραφή του όσο και να πιέσει ακόμη και μία υπερδύναμη δύσκολα θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που θα θέσει το Τελ Αβίβ.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να ξαφνιάζει και να προβληματίζει αλλά για κάποιους – ειδικά την ισραηλινή αντιπολίτευση – δεν είναι έκπληξη. Συγκεκριμένα, πριν από μερικούς μήνες τόσο η Αριστερά όσο και ο Γιαίρ Λαπίντ, ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, είχαν υπογραμμίσει τον κίνδυνο που έχει η ταύτιση με τον Τραμπ υπενθυμίζοντας πως μπορεί οι ΗΠΑ του 47ου προέδρου κατά την πρώτη του θητεία να έφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ αλλά ο Τραμπ τότε είχε ανοιχτά κατηγορήσει τον Νετανιάχου πως «δυναμίτισε» το αμερικανικό σχέδιο για τη λύση δύο κρατών που είχε εκπονήσει ο γαμπρός του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, και αυτό σημειώνουν ίσως να είναι ένα «γραμμάτιο» για το οποίο ο σημερινός Τραμπ ίσως ζητήσει εξόφληση και μάλιστα με τόκο…