Η παγκόσμια αγορά θα έχει τόσο πολύ πετρέλαιο ώστε δεν θα ξέρει τι να το κάνει έως το τέλος της δεκαετίας, προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), καθώς η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης. Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα θα φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, απειλώντας τον έλεγχο της αγοράς από τον OPEC+, εκτιμάται.
Σύμφωνα με την έκθεση της IEA για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, η παραγωγική δυναμικότητα που μένει ανεκμετάλλευτη καθώς η προσφορά επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας σε επίπεδα που είχε δει η αγορά μόνο στα βάθη της πανδημίας και των lockdowns.
Ειδικότερα, η ζήτηση πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα κορυφώσει έως το 2029 και θα αρχίσει να μειώνεται από τον επόμενο χρόνο, φτάνοντας στα 105,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2030, καθώς οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας θα ανοίγουν το βήμα τους.
Εν τω μεταξύ, η παραγωγική δυναμικότητα της παγκόσμιας βιομηχανίας του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σχεδόν στα 113,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τους Αμερικανούς παραγωγούς.
«Αυτό θα οδηγήσει σε επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας που δεν έχουμε ξαναδεί παρά στο αποκορύφωμα των lockdowns του κορωνοϊού το 2020», αναφέρει η IEA. «Ένα τόσο μεγάλο μαξιλάρι παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων τιμών, φέρνοντας προκλήσεις για τους Αμερικανούς παραγωγούς των σχιστολιθικών κοιτασμάτων και το μπλοκ του OPEC+».
Παρά την επιβράδυνση, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί το 2030 κατά 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2023.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην Ασία και ειδικά στην Ινδία και την Κίνα. Όμως, οι αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα των καυσίμων και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος, θα αντισταθμίζουν όλο και περισσότερο αυτές τις αυξήσεις στη ζήτηση.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί από τα 45,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023 στα 42,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2030. Εάν εξαιρεθεί η περίοδος της πανδημίας, η τελευταία φορά που η ζήτηση ήταν τόσο χαμηλή ήταν το 1991.