Η ρωσική πρεσβεία στην Ελβετία έστειλε απειλητικό σημείωμα σε ελβετική εφημερίδα μετά τη δημοσίευση μιας καρικατούρας του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που φοράει μύτη κλόουν σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η υπηρεσία Τύπου της πρεσβείας, σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της το Σάββατο, καταδίκασε την εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung για τη δημοσίευση της εικόνας σε άρθρο της 9ης Ιουλίου σχετικά με το ρόλο των memes και των ψηφιακών μηνυμάτων στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Washington Post.
Το άρθρο, με τίτλο “Between Superheroes and Villains: The Power of Memes in the Ukraine War”, δείχνει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απεικονίζεται με κοστούμι που μοιάζει με τον Captain America με ουκρανικά χρώματα και σύμβολα, ενώ ο Πούτιν είναι δίπλα του με μύτη κλόουν και πολύχρωμο μακιγιάζ.
«Αν μιλάμε για κλόουν, θα ήταν πολύ πιο σωστό να θίξουμε αυτό το θέμα στο πλαίσιο του πρόσφατου παρελθόντος του πρώην Ουκρανού κωμικού Β. Ζελένσκι», ανέφερε η πρεσβεία στην επιστολή της.
Η «αγανακτισμένη» πρεσβεία υποστήριξε επίσης πως «Πιστεύουμε ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ελευθερία διάδοσης προσβολών», σύμφωνα με το ελβετικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Swissinfo.
Η ελβετική εφημερίδα ανέφερε ότι η φωτογραφία του Πούτιν δημοσιεύτηκε αρχικά στο Twitter.
Η πρεσβεία ανέφερε επιπροσθέτως ότι ο Πούτιν «είναι ένα βαθιά θρησκευόμενο Ορθόδοξο άτομο και υποστηρίζει τη διατήρηση των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών στη ρωσική κοινωνία (και σαφώς δεν είναι οπαδός της LGBT κοινότητας)» καθώς τα χρώματα συνδέθηκαν με την LGBT κοινότητα.
“Η έκφραση «εγκληματίας πολέμου» είναι επίσης μια αβάσιμη ευθεία προσβολή” συνεχίζει η ανακοίνωση.
“Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος σε σχέση με αυτήν και πιθανές μελλοντικές δημοσιεύσεις συκοφαντικής και προσβλητικής φύσης σε σχέση με τους ανώτατους αξιωματούχους της Ρωσίας στην εφημερίδα σας, να υποβάλουμε αίτηση στις ελβετικές αρχές επιβολής του νόμου σε σχέση με την παράβαση των διατάξεων του άρθ. 173 και 174 του Ελβετικού Ποινικού Κώδικα (διάδοση πληροφοριών που δυσφημούν την τιμή και την αξιοπρέπεια τρίτων, καθώς και συκοφαντία). Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι από εδώ και στο εξής η συντακτική σας ομάδα θα προσεγγίζει πιο προσεκτικά την επιλογή του υλικού προς δημοσίευση” καταλήγει η ρωσική πρεσβεία.