Πιο «αλμυρός» για τις τσέπες των καταναλωτών θα είναι φέτος ο υγράλατος βακαλάος, κατεξοχήν παραδοσιακό φαγητό για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου, ωστόσο οι τιμές που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στα αθηναϊκά ΜΜΕ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα στην τοπική αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των αθηναϊκών καναλιών ο μπακαλιάρος φέρεται να έχει ήδη φτάσει τα 23 ευρώ το κιλό. Ειδικότερα, το ψάρι Α’ ποιότητας Ισλανδίας κυμαίνεται στην αγορά της Αθήνας από 19,80 – 22,80 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 18 – 20 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές αυτές ωστόσο δεν υπάρχουν στην αγορά της Πάτρας, όπου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Οπως εξηγούν στην «Πελοπόννησο» παράγοντες της τοπικής αγοράς τροφίμων, ο υγράλατος βακαλάος όντως έχει ανατιμηθεί από πέρυσι σε ποσοστό περίπου 20 – 25%. Ενδεχομένως, οι εξωφρενικές τιμές που αναφέρουν τα κανάλια της Αθήνας να αφορούν σε βακαλάο φιλέτο χωρίς κόκκαλο, αλλά, στην αγορά της Πάτρας, ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων αφορά στο φιλέτο βακαλάου με κόκκαλο, όπου η τιμή του διαμορφώνεται ανάλογα με την ποιότητα.
Στην τοπική αγορά, το φιλέτο υγράλατου βακαλάου Ισλανδίας που είναι Α΄ποιότητας, πωλείται προς 11,90 – 13,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το μέγεθος του τεμαχίου. Η τιμή, είναι σαφώς ανεβασμένη από πέρυσι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με την εικόνα που παρουσιάζουν τα αθηναϊκά ΜΜΕ και έχουν τρομοκρατήσει τους καταναλωτές. Αλλωστε, ποιος λογικός καταναλωτής θα πλήρωνε 23 ευρώ το κιλό για υγράλατο βακαλάο, όταν το συγκεκριμένο ψάρι πωλείται πολύ φθηνότερα και φρέσκο στα τοπικά ιχθυοπωλεία;
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Τετάρτη 22/03/2023, αναμένεται σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ ο κατεψυγμένος βακαλάος να μπει και στο καλάθι του νοικοκυριού.