Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της Ηλείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει χειμώνα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Οδεύοντας προς την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, που με εξαίρεση τις δυο πυρκαγιές στους δήμους Πύργου και Ήλιδας, θα κλείσει όπως όλα δείχνουν με θετικό πρόσημο για την Ηλεία, το επόμενο μεγάλο στοίχημα και πρόκληση για τους δήμους του νομού και την Περιφέρεια είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση και η προστασία των ανθρωπίνων ζώων και περιουσίων ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε μια περιοχή εξάλλου όπου οι μνήμες από την απώλεια δύο συμπολιτών μας πέρσι στο Πλουτοχώρι είναι ακόμα νωπές αλλά και που τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους, άπαντες συμφωνούν πως χρειάζεται σωστός και σχεδιασμός και επαγρύπνηση.

    Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της Ηλείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει χειμώνα

    Στάθης Καννής, δήμαρχος Πύργου

    «Προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση των κινδύνων»

    «Ο Δήμος Πύργου προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων, ενώ στα μέσα της εβδομάδας πραγματοποιήσαμε το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία του εντεταλμένου σύμβουλου Λάκη Αθανασόπουλου, της προϊσταμένης του τμήματος Κικής Διονυσοπούλου, αλλά και με εκπροσώπους των υπόλοιπων συναρμόδιων φορέων, Αστυνομία, Πυροσβετική, Λιμενικό, Νοσοκομείο, Δασαρχείο κ.α.

    Έχουν ήδη ξεκινήσει καθαρισμοί ρεμάτων, οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και παράλληλα πραγματοποιήσαμε και επιτόπια αυτοψία με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ, την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και την Πολιτική Προστασία, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση των αποστραγγιστικών τάφρων και των καναλιών. Όπου απαιτείται θα πραγματοποιήσουμε παρεμβάσεις. Επίσης, είναι ενεργά τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες οι οποίοι με μηχανήματα έργου θα επέμβουν όταν και όπου χρειαστεί».

    Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της Ηλείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει χειμώνα

    Σάκης Μπαλιούκος, δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

    «Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προετοιμάσουν την περιοχή μας»

    «Μπήκαμε στην περίοδο που πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τις πλημμύρες, να προετοιμάσουν την περιοχή μας για την καλύτερη αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων μας απειλήσουν.

    Ο δήμος μας πολύ νωρίς, έχει αρχίσει να καθαρίζει χάνδακες, ρέματα, φρεάτια, να προβαίνει σε κλαδέματα των φυλλοβόλων δέντρων, σε καθαρισμό υπορόφου δασικών εκτάσεων πλησίον οικισμών και σε λοιπές εργασίες, που θα μας ωφελήσουν την περίοδο του χειμώνα. Έχει οργανώσει τμήματα που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης όλων των ζητημάτων που μπορούν να προκύψουν και κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος, αλλά και την περίοδο της αποτροπής επικίνδυνων καταστάσεων.

    Ο δήμος μας όμως κάθε χειμώνα, ζει κάτω από τον φόβο της συμπεριφοράς, κυρίως των μεγάλων αποδεκτών. Ο Αλφειός ποταμός, ο Αχέροντας, ο Διάγων, ο Μυλάων, ο Τρίτωνας και λοιποί ποταμοί και άλλα μεγάλα ρέματα, στην είσοδο οικισμών είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Αυτοί οι αποδέκτες είναι αρμοδιότητας της περιφέρειας και εδώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Τα έργα έχουν σταματήσει, ότι έργα έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν χαρακτηρίζονται ούτε αντικειμενικά, ούτε αναγκαία. Υπάρχουν τμήματα στον Αλφειό που απειλούν ιδιοκτησίες άμεσα. Θωρακίστηκαν σημεία που δεν κινδύνευαν. Η περιφέρεια τα παρακολουθεί από μακριά. Πέρσι χάσαμε δύο νέα παιδιά στο Πλουτοχώρι.

    Εκεί φάνηκε κατά την εξέλιξη του γεγονότος ότι πρέπει να γίνουν μερικά πράγματα για να αποφύγουμε τα χειρότερα, αν επαναληφθεί παρόμοιο γεγονός. Όμως όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι, αλλά μάλλον δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό το θέμα η περιφέρειά μας. Σε αυτά που της αναλογούν, γιατί υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν το δήμο και έχουν δρομολογηθεί. Εκκρεμεί επίσης η οριοθέτηση του Αλφειού ποταμού, για το τμήμα Καλυβάκια έως Γέφυρα – Άσπρα Σπίτια. Που είναι έργο αρμοδιότητας περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το έργο αυτό ταλαιπωρείται από την προηγούμενη περιφερειακή περίοδο. Αξιολογείται ως ασήμαντο; Ακατανόητα πράγματα. Ο ποταμός Σελινούντας στην έδρα μας την μαύρη νύχτα στις 15/1/24 που χάσαμε τους δύο νέους στο Πλουτοχώρι, έφτασε στα όρια υπερχείλισης. Με άμεση απειλή για τον οικισμό των εργατικών κατοικιών. Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν αν το ποτάμι έπεφτε μέσα στο σπίτια. Ο ποταμός είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα, ούτε καν έχει ασχοληθεί κάποιος.

    Καταλήγοντας ο δήμος μας κάνει προσπάθεια και θα συνεχίσει να κάνει όλη τη χειμερινή περίοδο. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι φτωχό, αν στην προσπάθειά μας αυτή τη στιγμή, δεν συναθροιστεί και η προσπάθεια άλλων αρμόδιων φορέων και κυρίως της περιφέρειας μας».

    Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της Ηλείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει χειμώνα

    Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, δήμαρχος Ήλιδας

    «Η κλιματική κρίση και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη χώρα μας, έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ζητήματα που στο παρελθόν δεν αποτελούσαν το πρώτο μέλημα των δήμων, σήμερα αποτελούν βασική ανάγκη, όπως για παράδειγμα ένα εκτεταμένο πλάνο αντιπλημμυρικής θωράκισης και μάλιστα για όλους τους μήνες του χρόνου.

    Δεν είναι μόνο η χειμερινή περίοδος που ο σχεδιασμός συνήθως ξεκινάει το καλοκαίρι και ολοκληρώνεται λίγο πριν το Φθινόπωρο, αλλά πλέον ισχυρές βροχοπτώσεις βλέπουμε να σημειώνονται ακόμα και στο τέλος την Άνοιξης, με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα διαρκές σχέδιο αντιμετώπισης των φαινομένων από τους δήμους.

    Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι πολυπαραγοντικό, ειδικότερα σε περιοχές με πολλές ιδιαιτερότητες όπως οι δικές μας. Περιοχές που έχουν πεδινά σημεία, αστικά κέντρα, αλλά και ημιορεινά χωριά.

    Σχετικά με το σχέδιο που υλοποιήσαμε για το 2024, ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά δείγματα, αφού μετά την πρώτη δυνατή νεροποντή η πόλη της Αμαλιάδας και τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ήλιδας άντεξαν, με μόνο ελάχιστα μικροπροβλήματα.

    Από το καλοκαίρι έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των φρεατίων, ο οποίος επαναλαμβάνεται από τα συνεργεία του Δήμου μετά από κάθε φαινόμενο για τυχόν φερτά υλικά.

    Επίσης, ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους όλα τα μικρά αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται τόσο από το δήμο σε σημεία όπου ο ίδιος είναι υπεύθυνος, όσο και σε σημεία όπου χρειάζεται η συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια και τους κατά τόπους ΤΟΕΒ.

    Μπορώ να πω ότι για φέτος ότι το μεγαλύτερο μέρος έχει ολοκληρωθεί.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περιοχή της Πηνείας όπου σημειώθηκε και η μεγάλη φωτιά του περασμένου Ιουνίου. Κι εκεί οι βασικές εργασίες έχουν γίνει, ωστόσο, είναι μία κρίσιμη περιοχή όπου θα πρέπει να δούμε και στην πράξη πως θα συμπεριφερθεί, μετά το πρώτο ισχυρό φαινόμενο.

    Όλα δείχνουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ούτε στην περιοχή της Πηνείας προβλήματα. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις.

    Η πρώτη έχει να κάνει με κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα -και γίνονται- σε εν εξελίξει έργα του Δήμου μας, σε σημεία στα οποία παρατηρήθηκαν προβλήματα στην πρόσφατη νεροποντή, όπως το μεγάλο έργο της αποχέτευσης στην περιοχή της Αγίας Άννας. Αυτά τα σημεία αποτελούν το κύριο μέλημά μας αυτό το διάστημα.

    Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με αυτή κάθε αυτήν την αντιπλημμυρική θωράκιση το 2024. Όπως είπαμε, η κλιματική κρίση αλλάζει όλα τα δεδομένα, άρα ο κάθε δήμος χρειάζεται έναν νέο σχεδιασμό, με σύγχρονους όρους του προβλήματος.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Αυτό σημαίνει βοήθεια από την πολιτεία, τόσο στην εκπόνηση αυτού του νέου – ολιστικού σχεδίου, όσο -κυρίως- στις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για τα έργα που θα προκύψουν μέσα από αυτό.

    Εμείς, ως δήμος Ήλιδας σε αυτό έχουμε ρίξει το βάρος μας, αναζητώντας και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται και τα οποία θα θωρακίσουν με σύγχρονους όρους και με τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, τόσο την Αμαλιάδα, όσο και το σύνολο των περιοχών -ημιορεινών και πεδινών- του Δήμου μας».

    Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της Ηλείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει χειμώνα

    Αλέξης Καστρινός, δήμαρχος Πηνειού

    «Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια»

    «Παρά το γεγονός ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια διαλυμένη κατάσταση όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό του δήμου, παρότι δεν υπάρχουν χρήματα και οι χρηματοροές έχουν σταματήσει εδώ και καιρό για τα ήδη υπάρχοντα έργα, παρόλο που δεν υπήρχε καμία οργάνωση και καταγραφή των προβλημάτων, εμείς προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση σε οποιοδήποτε πλημμυρικό φαινόμενο και αν παρουσιασθεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

    Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της Ηλείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει χειμώνα

    Κώστας Μητρόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως

    «Χρειάζεται ιδιαίτερος σχεδιασμός και προσοχή»

    «H κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερος σχεδιασμός και προσοχή στην πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

    Ο Δήμος Ζαχάρως, με τις τεχνικές υπηρεσίες, ήδη έχει παρέμβει σε σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ενεργοποιώντας μικρές εργολαβίες, και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικών και καθαρισμού, με τα μηχανήματα και τα μέσα που διαθέτει. Έχουμε προβεί στον καθαρισμό φρεατίων εσωτερικά,  από φερτά υλικά, αλλά και τον συστηματικό έλεγχό τους.

    Επίσης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, δημιουργήσαμε το πλαίσιο ώστε να ελέγχεται η στάθμη των υδάτων στον Καϊάφα και η διάνοιξη της Μπούκας, σημείο κρίσιμο για την απορροή των υδάτων στη θάλασσα και την αποφυγή πλημμύρας.  Ο Σχεδιασμός αυτός ενεργοποιήθηκε άμεσα τον περασμένο χειμώνα και απέφερε άριστα αποτελέσματα. Επίσης το ίδιο συμβαίνει με τις γράνες, τους αύλακες,  και τα κανάλια απορροής στις Δημοτικές Κοινότητες, όπου σε αρκετά σημεία έχει γίνει ο καθαρισμός.

    Σε συνεργασία και εδώ με την Περιφέρεια έχουν καταγραφεί  τα σημεία τα οποία χρειάζονται παρέμβαση και αναμένεται να ξεκινήσουν στις υπόλοιπες περιοχές, οι  καθαρισμοί άμεσα».

    Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της Ηλείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει χειμώνα

    Γιώργος Λινάρδος, αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας

    «Έχουμε ιεραρχήσει τις ανάγκες και τον σχεδιασμό μας»

    «Λόγω των πυρκαγιών και των πλημμυρών τα προηγούμενα χρόνια και επειδή δεν έχουν γίνει όλα τα έργα που θα έπρεπε, η αλήθεια είναι πως τα αγροτικά οδικά δίκτυα της Αρχ. Ολυμπίας είναι ευάλωτα καθώς σε ακραία καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται πτώσεις δέντρων και υποχώρηση του εδάφους.

    Παρ’ όλα αυτά εμείς υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας ο οποίος την προηγούμενη περίοδο ολοκληρώθηκε στο 100%, καθαρίζοντας τους επικίνδυνους χώρους και ανοίγοντας δρόμους και συνεχίζουμε έχοντας υπογράψει μνημόνια για έκτακτες ανάγκες και εκταμιεύσει κάποια χρήματα για την αντιμετώπιση καταστροφών. Βέβαια το ερχόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος θα αιτηθούμε και άλλα χρήματα.

    Έχουμε ιεραρχήσει τις ανάγκες και τον σχεδιασμό μας και έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των συμπολιτών μας. Θεωρώ πως αν δεν έχουμε πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα και σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας που διαθέτει όλα τα μέσα πρόληψης και προστασίας, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

    Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της Ηλείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει χειμώνα

    Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

    «Λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα»

    «Ο σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου μας έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, γίνονται συνεχόμενες επεμβάσεις και παρεμβάσεις για καθαρισμό πρανών, τάφρων αλλά και για ρεμάτων και χειμάρρων. Έχουμε τη συνδρομή της περιφέρειας και γι’ αυτό να ευχαριστήσουμε τον κ. Κοροβέση γιατί και σε κάθε δύσκολη μέρα που προκύπτει με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχουμε stand by μηχανήματα για να μπορέσουν σε συνεργασία με τά του δήμου αν προκύψει κάποια ανάγκη να έχουμε πιο άμεση παρέμβαση.

    Δεν ξέρω αν θα είναι εύκολος ή δύσκολος ο χειμώνας αλλά λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ήδη έχει ολοκληρωθεί το έργο στη Βάρδα ύψους 700.000 ευρώ ενώ με διαβεβαίωσαν από το υπουργείο ότι έχει ξεκινήσει καινούργια υδραυλική μελέτη που αφορά την εθνική οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος της Βάρδας-Καπελέτου που εκεί ο σχεδιασμός αυτή τη στιγμή είναι άκρως επικίνδυνος γιατί τα νερά έχουν κατεύθυνση προς την πόλη της Βάρδας ενώ πρέπει να πηγαίνουν προς τους χειμάρρους. Το έχω θέσει με πολλαπλά έγγραφα και στο υπουργείο και προς την παραχωρησιούχο εταιρεία.

    Πρέπει να γίνουν έργα στη Μυρσίνη, στην Κάτω Παναγιά, στο Νιοχώρι στην Παλιά Μανωλάδα και στη Νέα Μανωλάδα -είναι περιοχές αιχμής- έχουμε προβλήματα στη Μέλισσα, περιμένουμε μία χρηματοδότηση από το υπουργείο, έχουμε καταθέσει αίτημα περίπου 2.350.000 ευρώ πού πιστεύω ότι σύντομα θα βγει η πρόθεση χρηματοδότησης και συνεχίζουμε. Βέβαια με τον καιρό δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι αλλά τουλάχιστον θα κάνουμε αυτό το οποίο απαιτείται για να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς και για την προστασία της ζωής τους αλλά και των περιουσιών τους».

    Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της Ηλείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει χειμώνα

    Νίκος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

    «Οι αναγκαίες παρεμβάσεις έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν»

    «Όπως έχω πει και στο παρελθόν, η Πολιτική Προστασία και η θωράκιση των περιοχών μας, προκειμένου να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες των συμπολιτών μας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, έχουμε ήδη εκδώσει προληπτικά εντολές μίσθωσης μηχανημάτων σε όλο το νομό και από αυτές τις εντολές, έχουν ήδη ξεκινήσει παρεμβάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις περιοχές που και με μικρές ποσότητες βροχής κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα και άμεσα έχουν καθαριστεί επικίνδυνα σημεία και ρέματα όπως στο Χάβαρι και στο Κουρτέσι.

    Οι προληπτικές εργασίες καθαρισμού αλλά και συνολικές εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα σε όλο το μήκος και πλάτος της Ηλείας. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας χτίζεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ισχυρή, μέσα από τον προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων, και την προσήλωση μας στον στόχο που δεν είναι άλλος από την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών».

    Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των Δήμων της Ηλείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση ενόψει χειμώνα

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Νεκρός 44χρονος – Τον βρήκε η μητέρα του

    Ένας 44χρονος άνδρας βρέθηκε τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης...

    Θρήνος για 23χρονο ποδοσφαιριστή του ερασιτεχνικού

    Ο Χρήστος Καλλιοντζής από το νομό Ιωαννίνων αγαπούσε το...

    Τραγωδία: Νεκρό βρέφος 12 μηνών!

    Τραγωδία στην Κω με βρέφος 12 μηνών που διέμενε...

    Σκίουροι δολοφόνοι: Εγκαταλείπουν τους καρπούς για τα… ποντίκια (vid)

    Συνήθως καταναλώνουν σπόρους ή ξηρούς καρπούς, όμως, τα συμπαθή,...
    Best Shop