Μάλιστα ο Τραμπ πήγε το θέμα και ένα βήμα παρακάτω επιχειρώντας να δώσει μια… σανίδα σωτηρίας στην κινεζική πλατφόρμα προκρίνοντας την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Έλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της Tesla το «θέλει».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το όραμα του Τραμπ για το μέλλον της TikTok, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η «λειτουργία και η απόκτηση εταιρειών» θα πρέπει να «αποφασίζεται από τις εταιρείες» και σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να «ακούσουν σοβαρά τη φωνή της λογικής» και να «παρέχουν ένα ανοικτό, δίκαιο, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις επιχειρηματικό περιβάλλον» για εταιρείες από όλες τις χώρες, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου Guo Jiakun.
Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καθυστέρησε για 75 ημέρες την εφαρμογή ενός αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος απαιτεί την απαγόρευση της TikTok στις ΗΠΑ, εκτός αν πουλάει σε αγοραστή από την Αμερική ή έναν από τους συμμάχους της.
Η εκτελεστική πράξη ακολούθησε τη δέσμευση του Τραμπ την Κυριακή ότι θα καθυστερήσει την επιβολή του. Το TikTok δήλωσε ότι η διαβεβαίωση αυτή του επέτρεψε να επανέλθει στο διαδίκτυο αφού έμεινε στο σκοτάδι για περισσότερες από 12 ώρες το Σαββατοκύριακο.
Η καθυστέρηση θα βοηθήσει τη διοίκηση Τραμπ «να καθορίσει την κατάλληλη πορεία προς τα εμπρός με έναν ομαλό τρόπο που προστατεύει την εθνική ασφάλεια, αποφεύγοντας παράλληλα το απότομο κλείσιμο μιας πλατφόρμας επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια Αμερικανούς», ανέφερε το διάταγμα.
Ο Τραμπ τις τελευταίες ημέρες έχει επανειλημμένα προτείνει ότι θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε έναν αμερικανό αγοραστή που θα αγόραζε το ήμισυ της εταιρείας και θα την διαχειριζόταν ως κοινοπραξία 50-50 με τον σημερινό κινεζικό ιδιοκτήτη της ByteDance.
Αντιδράσεις στην Κίνα
Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η τύχη του TikTok εμφανίστηκε ως μία από τις πολλές προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν την τεχνική δεινότητα του Πεκίνου, οι προτάσεις του Τραμπ αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση.
Δεκάδες εκατομμύρια χρήστες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo συνέρρευσαν στα hashtags που σχετίζονται με την πιθανή ιδιοκτησία 50-50, με πολλούς να καταγγέλλουν τη «ληστεία» της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Η Apple και η Tesla θα πρέπει επίσης να δώσουν το 50% των μετοχών τους σε κινεζικές εταιρείες τότε», ανέφερε ένα σχόλιο με χιλιάδες likes
«Τότε χρειαζόμαστε τον έλεγχο του 50% της Nvidia!», είπε ένας άλλος σχολιαστής, αναφερόμενος στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ.
«Η Κίνα δεν θα αφήσει την ByteDance να γονατίσει», έγραφε ένα άλλο σχόλιο, αναφερόμενο στη μητρική εταιρεία της TikTok. «Η ληστεία δεν αλλάζει τη φύση της μόνο και μόνο επειδή αλλάζει από 100% σε 50%», πρόσθεσε το σχόλιο.