Σε μια κίνηση που δεν περίμεναν πολλοί προχώρησε ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, κηρύσσοντας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη χώρα του. Με αυτήν την απόφαση, επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα «κομβόι ελευθερίας», τις κινητοποιήσεις κατά των υγειονομικών μέτρων που ευθύνονται για την εικόνα γενικευμένης παράλυσης στις περισσότερες πόλεις.
Είναι η πρώτη φορά, τον τελευταίο μισό αιώνα, που η κυβέρνηση του Καναδά ενεργοποιεί μια τέτοια ρύθμιση. Ξένοι αναλυτές ερμηνεύουν την πρακτική αυτή του Τριντό ως την πιο επιθετική κίνηση στη διάρκεια της κρίσης.
Τι πρακτικά σημαίνει η επιβολή αυτού του καθεστώτος; Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναστέλλεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, θα ανοίξουν δηλαδή τα σύνορα που είχαν μπλοκαριστεί από φορτηγά, ειδικά στην πρωτεύουσα Οτάβα, όπου δημιουργήθηκε «μπλόκο» από 400 φορτηγά.
Λόγω των εκτεταμένων κινητοποιήσεων, δημιουργήθηκε σε πολλά συνοριακά σημεία αδιανόητη συμφόρηση, επλήγη η οικονομία – κυρίως η εφοδιαστική αλυσίδα – και καταγράφηκαν αναταραχές στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η εφαρμογή του νόμου, για τις έκτακτες ανάγκες, δίνει σημαντικές εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επιτρέποντάς της να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, απαγορεύοντας τις δημόσιες συνελεύσεις ή περιορίζοντας τα ταξίδια από και προς συγκεκριμένες περιοχές. Ενώ ο πρωθυπουργός Τριντό και το υπουργικό συμβούλιο μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο όποτε το κρίνουν σκόπιμο, εάν η ασφάλεια του Καναδά απειληθεί τότε η απόφαση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Οι διαμαρτυρίες έχουν πολλαπλασιαστεί σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδόν εβδομαδιαίου αποκλεισμού γέφυρας ζωτικής σημασίας για τις αλυσίδες εφοδιασμού.