Πρόσκληση διαλόγου στους επικεφαλής των κυβερνήσεων σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία απέστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετά την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος SNP στις τοπικές εκλογές.
Η Νίκολα Στέρτζον του SNP δεσμεύτηκε πάντως να προχωρήσει τα σχέδια της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, με τον Τζόνσον τώρα να προσπαθεί να ρίξει κάπως τους τόνους σε σχέση με την Παρασκευή, όταν χαρακτήρισε «ανεύθυνο και απερίσκεπτο» ένα νέο δημοψήφισμα.
Στην επιστολή τους προς τους τρεις ηγέτες ο Βρετανός πρωθυπουργός τους καλεί σε μια ευρεία σύνοδο για την ανάκαμψη μετά το σαρωτικό πέρασμα του Covid-19 , λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει «να δείξει το ίδιο πνεύμα ενότητας και συνεργασίας που σηματοδότησε τον αγώνα μας ενάντια στην πανδημία».
Ο Τζόνσον συνεχάρη τη Στέρτζον για τη νίκη της, αλλά τόνισε ότι «τα συμφέροντα των ανθρώπων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδίως στη Σκωτία, εξυπηρετούνται καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε».
Αναφορικά με τη δυνατότητα παρέμβασης του Μπόρις Τζόνσον στη διεξαγωγή ή όχι ενός νέου δημοψηφίσματος ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος και ερμηνεύεται διαφορετικά από κάθε πλευρά. Για αυτό και εάν αποφασίσει η Σκωτία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνηθεί, η υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια.
Η Στέρτζον δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών απέδειξαν ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτία ήταν «η βούληση της χώρας» και ότι οποιοσδήποτε πολιτικός του Λονδίνου το εμπόδιζε θα «ξεκινούσε μάχη με τις δημοκρατικές επιθυμίες του σκωτσέζικου λαού». Προειδοποίησε εξάλλου τον Τζόνσον λέγοντας ότι «απλά δεν υπάρχει καμία δημοκρατική αιτιολόγηση (…) να επιλέξει να εμποδίσει το δικαίωμα των ανθρώπων της Σκωτίας να επιλέξουν το μέλλον τους».
«Εάν οι Tories κάνουν μια τέτοια προσπάθεια, θα αποδείξουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια σχέση ίσων και ότι το Westminster δεν βλέπει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια εθελοντική ένωση εθνών. Αυτό από μόνο του θα ήταν ένα ισχυρότερο επιχείρημα για τη Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε επίσης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συμφωνήσει ο Τζόνσον σε κάτι τέτοιο, ο υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ τόνισε πως «δεν είναι ζήτημα επί του παρόντος» και ότι εθνική προτεραιότητα είναι η ανάκαμψη από την πανδημία.
Σε πολλαπλές ερωτήσεις που του τέθηκαν σήμερα από το Sky News, για το αν η κυβέρνηση θα πάει στα δικαστήρια για να σταματήσει το δημοψήφισμα, ο Γκόουβ αρνήθηκε να απαντήσει. «Δε θα πάμε προς τα εκεί» είπε. «Αν αρχίσουμε να κάνουμε εικασίες για έναν τύπο νομοθεσίας ή για άλλον τύπο δικαστικών ακροάσεων και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, θα πρόκειται για έναν μαζικό αντιπερισπασμό» εξήγησε ο Γκόουβ.
Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν μία συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, κατά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη.
Η βρετανική κυβέρνηση είναι δυναμικά αντίθετη στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό, επιλύθηκε το 2014, όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας με ποσοστό 55% έναντι 45%.
Από την πλευρά του, ο Ντρέικφορντ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναθερμάνει τις σχέσεις» με τα έθνη συνιστώσες του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή την οποία ο πρωθυπουργός πρέπει να εκμεταλλευτεί για να αναθερμάνει τις σχέσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας στο ουαλικό πρακτορείο ειδήσεων PA, καλώντας τον Τζόνσον να σεβαστεί την κυριαρχία των διαφόρων εθνών.