Πέντε σαρωτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προετοιμάζει ο ΟΑΕΔ. Η διασύνδεση με τον μισθό έτσι ώστε να χορηγείται ένα ποσό σε σχέση με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, κατά μοντέλο της «έκθεσης Πισσαρίδη», είναι η πλέον σημαντική από αυτές.
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τόσο το ύψος, όσο και στον τρόπο καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Οι αλλαγές αναμένονται μέσω του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, το σχέδιο αναμόρφωσης των «παθητικών πολιτικών» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σενάρια σύνδεσης του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό που έπαιρνε ο άνεργος πριν απολυθεί.
Ειδικότερα οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν, επικεντρώνονται σε πέντε βασικά σημεία:
1) Συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.
2) Ανάπτυξη νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν τη σταδιακή διασύνδεση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την «ενεργή αναζήτηση εργασίας» ως υποχρέωση του άνεργου, με στόχο την επανένταξή του στην αγορά το ταχύτερο δυνατό. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος εγγράφεται στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα δηλώνει και ότι είναι άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης.
3) Έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.
4) Διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ανώτατου και κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις). Θα υπάρξει δηλαδή ένα ανώτατο όριο που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 600 ευρώ, όπως κι ένα κατώτατο, το οποίο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν θα είναι κάτω από τα 400 ευρώ που είναι σήμερα το επίδομα ανεργίας, ή τα 407 ευρώ, όπως θα διαμορφωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά (ακολουθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού).
5) Εκσυγχρονισμό του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.
Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αποτελούν τη βάση του νομοσχεδίου για την κατάρτιση, που πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.