Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις στην Ζάκυνθο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στη θέση «Λίβας» του όρους Βραχίονας (με ύψος μόλις 758 μέτρα)
«Όχι στο έγκλημα που συντελείται στον Λίβα» και «Ξεσηκωθείτε Ζακυνθινοί» ήταν τα κεντρικά μηνύματα του συλλαλητηρίου, που έγινε έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας του νησιού μετά την «απόβαση» στο λιμάνι, τη δεύτερη που έγινε νύχτα για τη μεταφορά εξοπλισμού για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.
Ειδκότερα, πολίτες έστησαν «μπλόκο» την Πέμπτη για το φέρι «ITHAKI ΝΤΑΪΑΜΟΝΤ», που ξεκίνησε από την Πάτρα, και για ώρες διαμαρτύρονταν σε Λιμενικούς και αστυνομικούς, αλλά τελικά τα οχήματα ξεκίνησαν την μεταφορά, συνοδεία περιπολικών.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα imerazante.gr, παρά τις επικρίσεις από την τοπική κοινωνία και τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν έχουν τοποθετηθεί.
Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει ότι «μέσα στο καλοκαίρι, τη στιγμή που καιγόταν από άκρη σε άκρη η Ελλάδα, η Κυβέρνηση και η περιφέρεια πήραν απόφαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Λίβα. Δίπλα στην περιοχή που ήδη έχει μετατραπεί σε χωματερή με κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και με κίνδυνο πρόκλησης πλημμύρας στο Καταστάρι και τις γύρω περιοχές».
ΕΒΖ: Να φύγουν οι ανεμογεννήτριες από το νησί μας
«Δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται. Μέσα στα μεσάνυχτα, στα μουλωχτά έφεραν το καράβι στο λιμάνι για να μην τους δει κανείς και να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Απαντάμε στη επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας με τον αγώνα μας» τονίζει το ΕΚΖ.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως «οι νέες επενδύσεις σε “πράσινες” υποδομές δημιουργούν στην πραγματικότητα καινούργιες αγορές τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Παράλληλα τα υψηλά τιμολόγια που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα της “πράσινης” ανάπτυξης τους και το βλέπουμε στους λογαριασμούς των παρόχων του ρεύματος.
»Ο κύριος στόχος, λοιπόν, είναι η θωράκιση της κερδοφορίας των μεγάλων επενδυτών και αποδεικνύεται και από την συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση. Είναι γεγονός ότι αυτή η “πράσινη“ ανάπτυξη καταστρέφει το περιβάλλον γιατί δάση, δασικές εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα καταστρέφονται, για να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα, τα βουνά ,όπως θα συμβεί και εδώ, με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών καταστρέφονται και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους, Την τοπική οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Να φύγουν οι ανεμογεννήτριες από το νησί μας» καταλήγει το κείμενο.