Οι 10 startups με «ελληνικό DNA» και παρουσία στη χώρα που σήκωσαν τα περισσότερα χρήματα το 2024

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται αθροιστικά οι χρηματοδοτήσεις που κατάφεραν να αντλήσουν, ως τώρα, μέσα στο 2024 οι startups του εγχώριου οικοσυστήματος.

    Στο πρώτο περίπου πεντάμηνο του έτους, οι νεοφυείς εταιρείες με «ελληνικό DNA» κινούνται στην αγορά με ρυθμούς οι οποίοι προσομοιάζουν με τους αντίστοιχους περσινούς και αν επικεντρώσει κανείς σε αυτές που διατηρούν παρουσία στη χώρα -πλην όσων δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό- εκεί μάλλον ο πήχης τοποθετείται, αναλογικά, σε υψηλότερο επίπεδο.

    Σε διάστημα κατά τι μεγαλύτερο των 140 ημερών οι startups με Έλληνες founders ή partners φαίνεται να έχουν σηκώσει συνολικά κεφάλαια 448 εκατ. δολ. σε 46 γύρους, με τη συμμετοχή 42 unique VC investors, ενώ έχουν καταγραφεί και 5 deals εξαγορών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon Venture Capital.
    Αυτές με επιχειρηματική λειτουργία στην Ελλάδα έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 181 εκατ. δολ. σε 24 Funding Rounds τους πρώτους μήνες του ‘24 και αντίστοιχα οι «ξένες» άλλα 267 εκατ. δολ. σε 22.

    Όλα αυτά, όταν πέρσι, όπως αναφέρεται από την ίδια πηγή, το ποσό όλων των χρηματοδοτήσεων ανήλθε σε 1,121 δισ. δολ., εκ των οποίων οι startups που δίνουν «παρών» στην Ελλάδα έφτασαν τα 298 εκατ. δολ. το 2023 και όσες επιχειρούν εκτός συνόρων σε άλλα 823 εκατ. δολ.
    Στατιστικά λοιπόν προκύπτει ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι μεν της πρώτης «ομάδας» έχουν επιταχύνει έναντι των ρυθμών που καταγράφηκαν για αυτές το 2023, οι δε της δεύτερης «ομάδας» θεωρητικά επιβράδυναν, αν και πλήρης εικόνα, αυτονόητα, θα σχηματιστεί όταν θα περάσουν και οι υπόλοιποι 7 και μήνες.

    Οι 10 startups με «ελληνικό DNA» και παρουσία στη χώρα που σήκωσαν τα περισσότερα χρήματα το 2024

    Στην κατηγορία των «startups with operations in Greece», όπου υπήρξαν μάλιστα και πρόσφατα γεγονότα για τις πολύ γνωστές Harbor Lab και Blueground, ξεχωρίζει ένα Top-10, με τις 6 εταιρείες να έχουν αντλήσει διψήφιοι αριθμό εκατομμυρίων (και) από διεθνείς επενδυτές.
    Τα «σκήπτρα» του 2024 κρατά σε αυτόν τον τομέα η Blueground με 45 εκατ. δολ. με lead investor τη Susquehanna Growth Equity και έπονται οι Hellas Direct με 32 εκατ. δολ. (ETF Partners), DeepCure με 24,6 εκατ. δολ. (IAG Capital Partners), Kinvent με 17,3 εκατ. δολ. (Eurazeo), Harbor Lab με 16 εκατ. δολ. (Atomico) και StiQ με 10 εκατ. δολ., χωρίς να αναφέρεται ποιος επενδυτής ηγήθηκε του συγκεκριμένου γύρου.

    Οι «10» σήκωσαν, εν ολίγοις, ποσό 172,5 εκατ. δολ., με… διαφορά τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή του «τζίρου» των 181 εκατ. δολ., στο χρονικό περιθώριο έως και λίγο μετά από τα μέσα Μαϊου.

    Η Wall Street και o Έλον Μασκ

    Ποια είναι τα ελληνικά επιτεύγματα, που κερδίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης των ισχυρών ξένων επενδυτών;
    Το φετινό ρεκόρ στο ύψος των χρηματοδοτήσεων (γύρου D) κατέχει, ως σήμερα, η Blueground, ελληνική scale up με έδρα στις ΗΠΑ, «εν δυνάμει» μονόκερος, με συνιδρυτή και CEO τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης/εκμίσθωσης πολυτελών επιπλωμένων διαμερισμάτων παγκοσμίως για διαμονές 30+ ημερών, με βασικό target group πελατών στελέχη πολυεθνικών και ισχυρών ομίλων.
    Με 15.000 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιό της σε 32 πόλεις σε όλο τον κόσμο, πέτυχε έσοδα 560 εκατ. δολ. το 2023 και όπως έχει ανακοινώσει από τα τέλη Μαρτίου τα νέα κεφάλαια θα τροφοδοτήσουν την εξέλιξη νέας τεχνολογίας, τη ανάπτυξη του δικτύου διαμερισμάτων της και την εφαρμογή των νέων επιχειρησιακών της μοντέλων.
    Επιπλέον, άντλησε δανειακή διευκόλυνση από τη Barclays με συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC, η οποία αντικατέστησε τον προηγούμενο δανεισμό της με τη Silicon Valley Bank (SVB) και μελλοντικά προσδοκά στην εισαγωγή της στην Wall Street.

    Hellas Direct, μια καινοτόμος καθιερωμένη digital ασφαλιστική εταιρεία με περισσότερους από 900.000 πελάτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, συγκέντρωσε χρηματοδότηση 32 εκατ. δολ. στην εκπνοή του Φεβρουαρίου, με στόχο την ενίσχυση και επέκταση των δραστηριοτήτων της τόσο σε ευρωπαϊκές αγορές όπου έχει ήδη παρουσία όσο και σε νέες στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

    Οι 10 startups με «ελληνικό DNA» και παρουσία στη χώρα που σήκωσαν τα περισσότερα χρήματα το 2024

    Με έδρα τη Βοστόνη και γραφεία σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Ισραήλ, η βιοφαρμακευτική startup DeepCure, ιδρύθηκε πριν 6 χρόνια από τον Θρασύβουλο Καρύδη και τους Kfir Schreiber, Joseph Jacobson και φέρνει μεγάλες εξελίξεις στη φαρμακοβιομηχανία, με «όπλα» την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

    Η Kinvent θεωρείται ηγέτιδα στην ευρωπαϊκή αγορά στις διασυνδεδεμένες λύσεις φυσιοθεραπείας, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή πορεία από το 2017, με πρόεδρο και ιδρυτή τον Αθανάσιο Κόλλια. Με τα χρήματα του τρίτου γύρου της χρηματοδότησής της επιδιώκει την επίτευξη στόχων όπως η επιτάχυνση της ανάπτυξής της, που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων τη διείσδυση στην αγορά των ΗΠΑ το 2024 και τη μαζική επέκταση σε άλλες αγορές, με συμπαίκτη της την ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Eurazeo.

    Οι 10 startups με «ελληνικό DNA» και παρουσία στη χώρα που σήκωσαν τα περισσότερα χρήματα το 2024

    Θεαματική μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (από τον Οκτώβριο του 2022) και η πορεία της StiQ, η οποία με founder και CEO τον Κωνσταντίνο Δάβαρη, γίνεται η πρώτη startup που φέρνει σε μεγάλη κλίμακα, με χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας και ΑI, το μοντέλο των cloud kitchens στην Ελλάδα, όπου σε ειδικά διαμορφωμένους πολυχώρους, παρασκευάζονται περισσότερα από 20 brands φαγητού, στοχευμένα εξ ολοκλήρου στο delivery.
    Στα πλάνα της περιλαμβάνεται η επέκταση των δραστηριοτήτων της σε ολόκληρη την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια ένα μεγάλο άνοιγμα και στο εξωτερικό.

    Ανάμεσα σε άλλα στοιχεία τα οποία την χαρακτηρίζουν, ότι ως μέντοράς της λειτούργησε ο Τζορτζ Μπούσης, προσωπικότητα της startup σκηνής στην Αμερική, ιδρυτής-CEO των Protagonist-Raise και στενός φίλος του «Mr.Tesla» Έλον Μασκ.

    Από τους υπόλοιπους 4 της δεκάδας, Brite Solar είναι startup η οποία αναπτύξει μια πατενταρισμένη τεχνολογία ηλιακού γυαλιού (πάνελ) για τα «θερμοκήπια του μέλλοντος», με founder και CEO τον Δρ. Νίκο Κανόπουλο και προσπαθεί για τη δημιουργία μέχρι τέλος του χρόνου μίας λειτουργικής μονάδας παραγωγής αγροφωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.
    Η Acumino χαρακτηρίζεται μια πολλά υποσχόμενη startup ρομποτικής με έδρα τις Η.Π.Α., με Έλληνα co-founder και Chief Technology Officer τον Μηνά Λιαροκάπη.
    Η RetinAI Medical AG από τη Βοστόνη (με έδρα της μητρικής της στην Ελβετία) αναπτύσσει εργαλεία λογισμικού που αξιοποιούν μηχανική μάθηση/ΑΙ για τη διαχείριση και την ανάλυση δεδομένων ιατρικής απεικόνισης στην οφθαλμολογία, με συνιδρυτή και CTO τον Στέφανο Αποστολόπουλο.
    Η BlueLayer είναι μια climate tech εταιρεία με έδρα το Βερολίνο και παρουσία σε Αθήνα, με τους Αλέξανδρο Αργυρό, Βίβιαν Μπερτσέκα μεταξύ των συνιδρυτών της , η οποία σκοπεύει να αναπτύξει περισσότερο την end to end software πλατφόρμα της για developers carbon credit projects, εστιάζοντας στον τομέα της αντιστάθμισης των εκπομπών CO2.

    Οι 10 startups με «ελληνικό DNA» και παρουσία στη χώρα που σήκωσαν τα περισσότερα χρήματα το 2024

     Οι… εκτός Ελλάδας

    Στην «ομάδα» των startups με Έλληνες στη σύνθεσή τους, αλλά χωρίς παρουσία ή δραστηριότητα εντός χώρας, οι οποίες πρωταγωνίστησαν όμως στις χρηματοδοτήσεις των πρώτων 5 μηνών του έτους, ανήκουν οι Aeovian Pharmaceuticals (50 εκατ. δολ.,) Ocient (49,4 εκατ. δολ), Athos Therapeutics (35 εκατ. δολ.), LanzaJet (30 εκατ. δολ.), Cameo (28 εκατ. δολ.), Nabla Bio (26 εκατ. δολ.), Kaedim (15 εκατ. δολ.), Infinite Orbits (12 εκατ. δολ.), Circular Genomics (8,3 εκατ. δολ.), MeduSoil (6 εκατ. δολ.).

    Η BETA και οι άλλοι

    Στο μέτωπο των εξαγορών, το ελληνικό startup οικοσύστημα αναμένει το… επόμενο μεγάλο deal. Η προσάρτηση της BETA CAE Systems στο «άρμα» του εισηγμένου στο Nasdaq αμερικανικού Ομίλου Cadence Design Systems, αρχές Μαρτίου, με τη «χρυσή» συμφωνία των 1,24 δισ. δολ., δεν αφήνει περιθώρια για συγκρίσεις.
    Η εταιρεία απ’ το Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης που εξελίχθηκε σε παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στη δημιουργία λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης, δημιουργεί ένα αξεπέραστο, κατά τα φαινόμενα, ρεκόρ, ωστόσο υπήρξαν φέτος και άλλες συναλλαγές.
    Τα υπόλοιπα deals της χρονιάς αφορούν την InAccel (Intel) στην Ελλάδα και τις startups HumanFirst (Icon), ScienceIO (Veradigm), Cocaptain (Bond Sports) με «ελληνικό αίμα» στο εξωτερικό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πλήθος κόσμου και εξέχουσες προσωπικότητες στην κοπή πίτας των ΙΝΑΔΕ και ΠΑΣΕΒΙΠΕ – Φώτο

    Η  ανάπτυξη εκπροσωπήθηκε και «φιλοξενήθηκε» κατά τον καλύτερο τρόπο...

    Απίστευτο χρήμα στα ταμεία της Ρεάλ Μαδρίτης

    Έσοδα ρεκόρ ύψους 1.045,5 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε για την...

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο από τα αδέλφια που σκότωσαν τον 45χρονο ιδιοκτήτη ψητοπωλείου

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο κατηγορουμένους στην υπόθεση δολοφονίας...
    Best Shop