Οι 60 μέρες που θα κρίνουν υπερπλεόνασμα και παροχές πριν από το Πάσχα

    Ημερομηνία:

    Η κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα στήριξης πριν το Πάσχα. Το ερώτημα όλων όμως είναι «μπορεί»;

    Ημερομηνία κλειδί για τις αποφάσεις θεωρείται η 22α Απριλίου -μόλις δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα δηλαδή- καθώς τα πάντα θα κριθούν από τις ανακοινώσεις που αναμένονται εκείνη την ημέρα από την Eurostat, ώστε η κυβέρνηση να κάνει το τελικό «ταμείο» για τα έσοδα, τα έξοδα και την Ανάπτυξη.

    Διπλάσιες δυσκολίες

    Ο δρόμος τις επόμενες 60 μέρες, μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος. Το 2024 αποτελεί έτος πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με το 2023, καθώς τον Δεκέμβριο ο φετινός προϋπολογισμός πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο από το περσινό, δηλαδή 2,1% του ΑΕΠ (έναντι 1,1% πέρυσι) ή περίπου 5 δισ. ευρώ.

    Έκτακτες παροχές μπορούν να υπάρξουν μόνο αν φανεί ότι τα πράγματα πάνε τόσο καλά, ώστε ο ετήσιος στόχος ξεπεραστεί. Ο «κανόνας» που εφαρμόζει πάντα η κυβέρνηση είναι πως το όποιο «περίσσευμα» προκύπτει, πέραν και πάνω από το αναγκαίο όριο πλεονάσματος, «θα επιστρέφει στην Κοινωνία».

    «Μήνα με τον μήνα»

    Εν όψει Πάσχα όμως, παρότι τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα της χρονιάς ήταν πολύ ενθαρρυντικά θετικά (υπερπλεόνασμα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο), τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει πως όλα θα εξελιχθούν «κατ’ευχήν» και τους επόμενους μήνες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι «με το καλημέρα» του νέου έτους, οι έκτακτες δαπάνες ξεπερνούν ήδη τα 200 εκατ. ευρώ ενώ αύξηση δαπανών καταγράφεται και στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, Νοσοκομεία).

    Οι κρίσιμες ημερομηνίες

    Όλα τα παραπάνω προκύπτουν ήδη από το υπερπλεόνασμα, καθώς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν πως το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε το στόχο του 1,1% του ΑΕΠ (2,5 δισ. ευρώ) κατά 0,2% ή 0,3%.

    Ωστόσο το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το προηγούμενο έτος θα ανακοινωθεί «τελεσίδικα» μετά τον Φεβρουάριο καθώς σημαντικό μέρος των εσόδων που εισπράττονται τους δύο πρώτους μήνες του 2024, όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, ενσωματώνονται στον περσινό προϋπολογισμό.

    Τα οριστικά στοιχεία αναμένεται να επικυρωθούν από τη Eurostat στις 22 Απριλίου. Μέχρι τότε όλοι θα κρατούν «μικρό καλάθι» για το κατά πόσο θα υπάρχει δυνατότητα το όποιο υπερπλεόνασμα να μοιραστεί.

    Πριν από αυτό μάλιστα, στο ΥΠΕΘΟ αναμένουν με κομμένη την ανάσα και την πρώτη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου, για την ταχύτητα της Ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2023. Αν η Στατιστική Αρχή ανακοινώσει πως ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2023 έφτασε ή ξεπέρασε την κυβερνητική πρόβλεψη για αύξηση 2,4%, θα αποτελεί στέρεη βάση για όλες τις προβλέψεις και παραδοχές του τρέχοντος προϋπολογισμού, αλλά και ένα ισχυρό σήμα ότι η δυναμική συνεχίζεται και το 2024.

    Μια τέτοια εξέλιξη θα δίνει «αέρα» στο οικονομικό επιτελείο να σχεδιάσει και να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης, στο βαθμό που η οικονομία ξεπερνά τις προβλέψεις και τους στόχους της χρονιάς.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΠΕ: Στα αζήτητα τεράστιες ποσότητες πράσινης ενέργειας – Από 5 έως 6 γιγαβάτ θα περικοπούν το φθινόπωρο

    Ηχηρό καμπανάκι για το επίπεδο περικοπών ενέργειας από φωτοβολταϊκά...

    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Μητσοτάκης είδε Πετρούνια – Κάποια αισθητικά δεν μας άρεσαν πολύ, είπε για την τελετή έναρξης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα, τον προκριματικό...

    Κέιτλιν Τζένερ: Θυμάται τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχε θριαμβεύσει ως Μπρους

    Η Κέιτλιν Τζένερ πριν συστηθεί στο κοινό ως η Αμερικανίδα τηλεπερσόνα,...