Όσο πλησιάζει κανείς προς τον Αρκτικό Κύκλο, είτε κινούμενος από την ασιατική πλευρά του πλανήτη (Σιβηρία), είτε μέσω της βορείου Αμερικής (Καναδάς, αλλά και Η.Π.Α. λόγω της Αλάσκας), οι χειμώνες γίνονται ιδιαίτερα τσουχτεροί. Και ο υδράργυρος μένει καθηλωμένος σε θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ως και τους -40 βαθμούς Κελσίου.
Τέτοια νούμερα φαίνονται αδιανόητα σε μας, που ακόμα και στις βορειότερες περιοχές της Ελλάδας δεν είμαστε μαθημένοι σε τόσο δριμείς και μεγάλους σε διάρκεια χειμώνες. Ωστόσο για τους κατοίκους του Γιακούτσκ, του Yellowknife ή του International Falls αποτελούν ρουτίνα, στην οποία η καθημερινή ζωή είναι πλήρως προσαρμοσμένη.
Μετρώντας λοιπόν από τους -14 βαθμούς Κελσίου ως τους -40, αυτές είναι οι 7 πιο κρύες πόλεις στον κόσμο.
Αστάνα (Καζακστάν)
Αν και από το 2019 ονομάζεται επισήμως Νουρ-Σουλτάν, ο περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να τη λέει Αστάνα. Στα καζακικά, άλλωστε, η λέξη αυτή σημαίνει «πρωτεύουσα» και η Αστάνα είναι όντως πρωτεύουσα του Καζακστάν από το 1997.
Σχεδιασμένη από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κίσο Κουροκάβα (1830), η Αστάνα ξεκίνησε ως πρότυπος αμυντικός οικισμός των Κοζάκων, εξελίχθηκε όμως σε μια πόλη με ψηλά, μοντέρνα κτήρια και επιβλητικά τζαμιά. Τα καλοκαίρια κάνει ζέστη, αλλά οι χειμώνες διαρκούν πολύ και είναι βαρείς. Ο λόγος που έχει τόσο κρύο οφείλεται στο ότι ο ποταμός Ισίμ (στις όχθες του οποίου είναι χτισμένη) παγώνει από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.
Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -14 βαθμοί Κελσίου.
International Falls (Η.Π.Α.)
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το International Falls θεωρείται κάτι σαν «εθνική κατάψυξη», καθώς για περίπου 110 μέρες ανά έτος καταγράφει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Πέφτει επίσης πολύ χιόνι, δημιουργώντας στρώματα που συχνά φτάνουν μέχρι και τα 1,80 μέτρα ύψος.
Πρόκειται για μια μικρή πόλη με περίπου 6.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας Μινεσότα, στα σύνορα με τον Καναδά. Ξεκίνησε ως χωριό το 1895 και έχει βγάλει πολλούς αθλητές μέσα στα χρόνια, αν και τη φήμη της τη χρωστά στο κλίμα και στους χειμώνες της –που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί σε διαφημίσεις, σάτιρες ή σε σειρές κινουμένων σχεδίων.
Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -15 βαθμοί Κελσίου.
Ουλάν Μπατόρ (Μογγολία)
Εμείς το λέμε ακόμα Ουλάν Μπατόρ, αν και πλέον η σωστότερη προφορά του ονόματος είναι Ουλάανμπαατάρ (Ulaanbaatar). Πρόκειται για την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη της Μογγολίας, η οποία ιδρύθηκε το 1639 ως νομαδικό βουδιστικό μοναστήρι, γενόμενη το κατ’ εξοχήν θρησκευτικό κέντρο των Μογγόλων. Το 1778 οικοδομήθηκε ως μόνιμη πόλη στην παρούσα τοποθεσία, ενώ το 1924 ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της χώρας.
Χτισμένο σε σημαντικό υψόμετρο στους πρόποδες του βουνού Bogd Khan Uul, το Ουλάν Μπατόρ έχει πολύ ζεστά καλοκαίρια, όμως τον χειμώνα επηρεάζεται άμεσα από τον Σιβηρικό Αντικυκλώνα, με αποτέλεσμα το κλίμα να γίνεται υποαρκτικό και να επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -24 βαθμοί Κελσίου.
Utqiagvik (Η.Π.Α.)
Παλιότερα γνωστό ως Barrow, το Utqiagvik είναι χτισμένο εντός του Αρκτικού Κύκλου και θεωρείται η βορειότερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ήταν παράξενο, λοιπόν, αν έλειπε από μια τέτοια λίστα.
Το Utqiagvik βρίσκεται στην Αλάσκα και είναι μια μικρή πόλη 4.000 κατοίκων, στις όχθες του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, σε ένα περιβάλλον τούντρας. Έχει εντούτοις σημαντική ιστορία, καθώς στέκει ως μόνιμος οικισμός των ιθαγενών Ινουπιάκ ήδη από το 500 μ.Χ., πολύ πριν έρθουν δηλαδή οι Δυτικοί στην ευρύτερη περιοχή.
Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -25 βαθμοί Κελσίου.
Yellowknife (Καναδάς)
Πρωτεύουσα των Βορειοδυτικών Περιοχών του Καναδά, το Yellowknife απέχει 400 χιλιόμετρα από την έναρξη του Αρκτικού Κύκλου και είναι μια πόλη με περίπου 20.000 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1934 από χρυσοθήρες, γνώρισε όμως γοργή ανάπτυξη ως εμπορικό κέντρο, ενώ από τη δεκαετία του 1990 και μετά προσελκύει και τουρισμό.
Λόγω των πολλών υδάτων που το περιβάλλουν (ποταμοί, λίμνες), το Yellowknife βιώνει δριμύτατους χειμώνες, με πολλές χιονοπτώσεις –λένε μάλιστα ότι πουθενά αλλού στον Καναδά ο αέρας δεν φυσά τόσο κρύος.
Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -28 βαθμοί Κελσίου.
Norilsk (Ρωσία)
To Norilsk ανήκει στη γεωγραφική ενότητα της Σιβηρίας και είναι μια πόλη 200.000 κατοίκων εντός του Αρκτικού Κύκλου, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στα πλαίσια της μεταλλουργικής εκμετάλλευσης της ευρύτερης περιοχής.
Ευρισκόμενο σε μια ζώνη που μένει παγωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το Norilsk βιώνει δριμύτατους χειμώνες, αν κι αυτό δεν το εμπόδισε να επιχειρήσει να καταστεί τουριστικός προορισμός. Ωστόσο το σχέδιο ναυάγησε, ίσως λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης. Από το 2001 και μετά απαγορεύεται να μπεις στην πόλη, εάν δεν είσαι Ρώσος υπήκοος.
Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -30 βαθμοί Κελσίου.
Γιακούτσκ (Ρωσία)
Μία από τις πιο γνωστές πόλεις στη Σιβηρία, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά (Γιακουτία), η οποία έχει καθεστώς αυτοδιοικούμενου ομοσπονδιακού εδάφους της Ρωσίας. Ξεκίνησε το 1632 ως φρούριο των Κοζάκων, εξελίχθηκε όμως σε μια πόλη κομβική για την εκβιομηχάνιση της περιοχής, λόγω του ορυκτού της πλούτου. Σήμερα αριθμεί γύρω στους 270.000 κατοίκους.
Το Γιακούτσκ βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και έχει καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες: τα καλοκαίρια είναι δροσερά και ήπια, αλλά οι χειμώνες είναι μακριοί και βαρείς, τυπικοί της Σιβηρίας.
Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -40 βαθμοί Κελσίου.