flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Οι δέκα μεγιστάνες που “πλούτισαν” κατά 400 δις την εποχή της πανδημίας

Δέκα από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη αύξησαν τις ήδη τεράστιες περιουσίες τους με περισσότερα από 400 δισ. δολάρια από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε κλάδους που ενισχύθηκαν από τα lockdown και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, ο Guardian επισημαίνει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής περίπου 12 δισ. λιγότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι πολίτες.

Σε μια σχετική έκθεση η οργάνωση «Αμερικανοί για Φορολογική Δικαιοσύνη», υπολογίζει ότι ο συνολικός πλούτος των 651 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 1,1 τρισ. Δολάρια αυτή την περίοδο.

Εκ μέρους της οργάνωσης ο Φρανκ Κλεμέντε δηλώνει «τα κέρδη τους από την πανδημία είναι τόσο τεράστια που οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής θα μπορούσαν να πληρώσουν για ένα τεράστιο πακέτο ανακούφισης από τον covid και να μην χάσουν καθόλου μερίδιο από τα προκορονοϊού πλούτη τους. Θα μπορούσαν μόνοι τους να προσφέρουν από 3.000 δολάρια βοήθημα σε κάθε Αμερικανό και πάλι η περιουσία τους θα ήταν μεγαλύτερη απ΄ότι πριν από εννέα μήνες».

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και ηγέτης της Amazon, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 70 δισ. δολάρια από τον Μάρτιο, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους βασίστηκαν στις υπηρεσίες του αμερικανικού κολοσσού.

Άλλα μέλη της ομάδας των σούπερ πλουσίων που είδαν την περιουσία τους αυξάνεται κατακόρυφα είναι ο Έλον Μασκ (Tesla), ο Μπερνάν Αρνό (LVMH), ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ (Facebook), ο Λάρι Πέιτζ (Google) και άλλοι.

Η Άνα Άρενταρ, επικεφαλής της καμπάνιας για την ανισότητα της Oxfam, δηλώνει ότι το γεγονός ότι οι πλουσιότεροι των πλουσίων έβγαλαν τόσα πολλά χρήματα κατά την πανδημία αποδεικνύει ότι «πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει προβλήματα. Επιτρέποντας την αύξηση του πλούτου ελάχιστων ανθρώπων, τη στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια υποφέρουν δεν είναι τίποτα περισσότερο από εγκατάλειψη καθήκοντος».

«Η ακραία φτώχεια αυξάνεται για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία και εκατοντάδες εκατομμύρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Σε πολλές περιπτώσεις αυξάνονται τα χρέη τους, μειώνονται τα γεύματά τους και εξαναγκάζονται σε ένδεια. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ενισχύουν τους πλουσιότερους. Ένας φόρος πλούτου δεν θα έκανε καμία διαφορά στις περιουσίες τους, όμως θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας για εκείνους που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία» υπογραμμίζει.

Την στιγμή που μικρές επιχειρήσεις έχουν χτυπηθεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία και τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1930, οι μετοχές της Amazon έχουν παρουσιάσει άνοδο κατά 90% από τονν Μάρτιο. Ο Τζεφ Μπέζος κατέχει ακόμη το 11% των μετοχών και ο πλούτος του έχει αυξηθεί κατά 66% τους τελευταίους μήνες.

Η περιουσία του Έλον Μασκ έχει αυξηθεί κατά 129 δις δολάρια από τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν πως η πανδημία θα οδηγήσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν την μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Ο Μασκ κατέχει το 20% της Tesla και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν επταπλασιάσει την τιμή τους, καθώς η εταιρεία αναμένεται να είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης ενός ηλεκτρικού μέλλοντος.

Ο πιο πλούσιος Ευρωπαίος, ο Μπερνάν Αρνό, είδε την περιουσία του να διπλασιάζεται, καθώς η η ζήτηση για τα προϊόντα της Louis Vuitton αυξήθηκε σημαντικά.

Περίπου 20 δισεκατομμύρια πλουσιότερος είναι και ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος έχει ήδη διαθέσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη εμβολίων και προγραμμάτων υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Comments are closed.