Οι δικηγόροι προτείνουν πανελλαδική αποχή στις 16 Σεπτεμβρίου για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική Δικαιοσύνη

    Ημερομηνία:

    Να κατέλθουν σε πανελλαδική αποχή οι δικηγόροι την ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους (16.9.2024) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο κράτος Δικαίου, πρότεινε η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και αναμένεται να εγκριθεί ή να απορριφθεί κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

    Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε ανακοίνωση, αναφέρει:
    «Οι πρακτικές επιλεκτικής νομοθέτησης, στο πλαίσιο επικοινωνιακής διαχείρισης συγκεκριμένων υποθέσεων και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης, που περιστέλλουν δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα των πολιτών, κατά παράβαση της νομολογίας του ΕΔΔΑ, οι παρεμβάσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε εκκρεμείς υποθέσεις, υπό την απειλή πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών, η προσπάθεια μετακύλισης σε δικηγόρους των ευθυνών για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της ίδιας, πλήττουν το Κράτος Δικαίου και προσβάλλουν το δικαιϊκό μας σύστημα.

    Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις επισημάνσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ψήφισμα της 7ης Φεβρουαρίου 2024) για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και στις συνεχείς καταδίκες της χώρας μας από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις της ΕΣΔΑ αναφορικά με τη δίκαιη δίκη.
    Περαιτέρω, τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024 (Εκθεση της Cepej/ Euroscoreboard Justice), σχετικά με τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, όπου η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις για καθυστερήσεις, αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες και στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου (προστασία ελευθερίας της τιμής και της περιουσίας των πολιτών, μη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας κλπ).

    Φλίγκος

    Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που διαρκώς επιδεινώνεται, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς.
    Η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνέχεια της από 25.6.2024 απόφασή της για την ανάδειξη του προβλήματος στα διεθνή fora- με άσκηση προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποβολή αναφοράς στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE)- αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους στις 16.9.2024, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τι αλλάζει στα ενοίκια από το 2026 – Αναλυτικές οδηγίες

    Από την 1η Ιανουαρίου 2026 καθίσταται υποχρεωτική η καταβολή...

    Ντέιβιντ Μπόουι: 90.000 αντικείμενα και ένα άγνωστο μιούζικαλ

    Ακόμη και εννέα χρόνια μετά τον θάνατό του συνεχίζει...

    Politico: Γιατί ο Πούτιν δεν θα τερματίσει τον πόλεμο του εναντίον της Δύσης

    Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τουλάχιστον 19 drones στην Πολωνία την...

    Από ποιες δεξαμενές μπορεί να πάρει ψήφους ο Τσίπρας – Τα τρία ερωτήματα για την επιστροφή στην πολιτική σκηνή

    Ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τίποτα, όμως και μόνο...