Οι δηλώσεις της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 23 Νοεμβρίου, υπέρ του Κατάρ, με αφορμή το Μουντιάλ, ήταν ένα από τα στοιχεία που αξιολόγησαν οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου, στο πλαίσιο των ερευνών τους για διαφθορά στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ. Οι έρευνες σήμερα κατέληξαν στην προσαγωγή του συζύγου της κας Καϊλή, και ακόμα τριών στελεχών της Ευρωβουλής, αλλά και σε έρευνες στο σπίτι της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή.
Η κα Καϊλή, στις 23 Νοεμβρίου, είχε αναφερθεί στη σημασία της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στο Κατάρ, μιλώντας στην Ευρωβουλή. Είχε τονίσει τότε, ότι στόχος αυτής της κίνησης, ήταν να ανοίξει διπλωματικός κοινοβουλευτικός διάλογος της Ντόχα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επιθυμούσε ο πρώην πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι και η νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Η κα. Καϊλή, επικαλούμενη την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», λέγοντας ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».
Στην ομιλία της στην ολομέλεια της Ευρωβουλής η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ανέδειξε τη βοήθεια, που παρείχε το Κατάρ στο μέτωπο του Αφγανιστάν, σώζοντας παιδιά, γυναίκες και ακτιβιστές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπενθύμισε και το γεγονός ότι η χώρα αυτή συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προμηθεύοντας την Ευρώπη, μαζί και την Ελλάδα, με LNG.
Η Εύα Καϊλή δεν είχε διστάσει να κατηγορήσει όσους ασκούν κριτική στο Κατάρ για… μπούλινγκ: «Κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριο τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί», είπε συγκεκριμένα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.