Η αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στα κοινά αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, στην προσπάθειά της να επιτύχει, συν τω χρόνω, την έμφυλη ισότητα. Η συμμετοχή τριών γυναικών στις εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή αρχηγού αποδεικνύει την ύπαρξη μιας ισχυρής τάσης συμμετοχής και συμπερίληψης, που αυξάνεται διαρκώς και μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να συνεπιφέρει.
Η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν κεντρική ομιλήτρια τόσο στο 6ο Marie Claire Power Trip, όσο και στο Marie Claire Power Talk του 2020.
Στο ετήσιο συνέδριο του Marie Claire για τη γυναικεία ενδυνάμωση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, η κα Διαμαντοπούλου ανέπτυξε τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες στην πορεία τους για την ενδυνάμωση. Σχετικά δήλωσε:
«Στις προκλήσεις είναι και ο ψηφιακός κόσμος, που αλλάζει με τρομερή ταχύτητα: Οι γυναίκες ναι μεν εξελίσσονται στις επιστήμες STEM, αλλά όσο προχωράει η τεχνολογία το ποσοστό τους παραμένει σταθερά στο 25%.
»Ακόμα και οι αλγόριθμοι έχουν φύλο. Στο Γέιλ έγινε ένα πείραμα για να δουν αν οι αλγοριθμικές δίκες μπορεί να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τις πραγματικές. Προέκυψε ότι οι αλγόριθμοι κάνουν διακρίσεις χρώματος και φύλου γιατί το στερεότυπό τους είναι οι λευκοί άντρες.
»Και είναι βέβαια και η κλιματική αλλαγή όπου, όσο τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, η συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πολύ ουσιαστική.
Η υποψήφια αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία των δεξιοτήτων που πρέπει να καλλιεργήσουν οι γυναίκες, ώστε να είναι έτοιμες για την αγορά εργασίας του αύριο.
Στο 6ο Marie Claire Power Trip ήταν ομιλήτρια και η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στη λειτουργία της οικονομίας με όρους ισότητας. Η κα Αποστολάκη δήλωσε σχετικά με το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες και τις κρυμμένες ανισότητες που υπάρχουν ακόμα και σε επιχειρήσεις που απασχολούν γυναίκες:
«Σε 43 από τις 83 χώρες για τις οποίες έχουμε στοιχεία, το μισθολογικό χάσμα αυξάνεται όταν οι γυναίκες πηγαίνουν σε διευθυντικές θέσεις. Κι αυτό είναι ακόμα πιο εξοργιστικό.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους εγώ ασχολούμαι με την πολιτική είναι γιατί θέλω να αλλάξει αυτό.
Και δεν μπορεί να αλλάξει αυτό αν κάποιοι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιήσουν και δεν κάνουν συγκεκριμένα πράγματα γι’ αυτό».
Όσον αφορά στις μετρήσιμες απώλειες που βιώνει η ίδια η κοινωνία από την έλλειψη όρων ισοτιμίας και ίσης πρόσβασης γυνακών και ανδρών σε θέσεις εργασίας, η Μιλένα Αποστολάκη είπε:
«Σύμφωνα με μελέτη της UPS, εάν οι γυναίκες ασχολιόντουσαν με τις επενδύσεις όσο και οι άνδρες, θα είχαμε αύξηση της κίνησης των επενδυτικών κεφαλαίων σε 3,2 τρις δολάρια.
Και το Business School of Warwick είπε ότι, αν οι γυναίκες ασχολιόντουσαν με τις επενδύσεις όσο και οι άνδρες, θα υπήρχε μια υπεραπόδοση της τάξεως 1,8 δις το χρόνο».
Η ίδια αναφέρθηκε ακόμα αναλυτικά στους κοινωνικούς παράγοντες που κρατούν τις γυναίκες πίσω και τις εμποδίζουν να επιτύχουν τους στόχους τους, συνδέοντας την ενδυνάμωση με την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.
Τρεις υποψήφιες επί συνόλου οκτώ προσώπων για τη διεκδίκηση της αρχηγίας ενός κόμματος είναι ένας πρωτοφανής αριθμός για τα ελληνικά δεδομένα και ελπίζουμε ότι μελλοντικά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους κι άλλες γυναίκες. Ευχόμαστε σε όλες καλή επιτυχία.